r e k l a m a

Partner serwisu

Sposób na najlepszą kiszonkę z kukurydzy według rolników z mazowieckiego

Polskie mleko Żywienie krów
Data publikacji 30.09.2020r.

Warkot traktorów i sieczkarni – tak pokrótce można opisać sytuację, jaką zastaliśmy w gospodarstwie rodziny Jastrzębskich, która była w trakcie zbioru kukurydzy na kiszonkę. To szczególny czas przygotowania najważniejszej energetycznej i objętościowej paszy w gospodarstwie, której jakość zadecyduje o wynikach produkcyjnych osiąganych w kolejnym roku.

Zarejestruj się, i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Kiszonka dla hf-a jak paliwo dla odrzutowca

Tym razem kukurydza wyrosła na ponad 4 m, a miejscami wręcz wyległa. Pomiary wykonane przez Jarosława Jastrzębskiego tuż przed zbiorem wykazały średnią wysokość roślin na poziomie 4,3 m. Dość korzystnie wygląda też ilość i wykształcenie kolb, co wróży duży udział skrobi. Pomiary wykonane podczas zbioru przez sieczkarnie wykazały, że zbierane rośliny charakteryzowały się suchą masą na poziomie 35%, a średni plon oscylował w granicach 60 ton z ha. Jarosław Jastrzębski preferuje nieco dłuższe pocięcie roślin kukurydzy na kawałki 1,5 cm, za to jak przyznał, bardzo dokładnie muszą być zgniecione ziarniaki, co decyduje o udziale strawnej energii, którą krowy zamienią na mleko.

Ujeździć, okryć, zakisić

Zielona masa zebrana z 50 ha została dokładnie ujeżdżona na pryzmie o wymiarach 150 x 18 m. To właśnie do etapu ubijania i okrywania pryzmy Jarosław Jastrzębski, jak i jego synowie Grzegorz i Michał przywiązują bardzo dużą wagę.

Trzeba zapewnić kiszonce warunki beztlenowe, tak aby fermentacja mlekowa przebiegała szybko i sprawnie. To zadecyduje o jakości kiszonki, jej smakowitości i wyeliminowaniu strat do minimum – powiedzieli Jastrzębscy, przyznając, że bez kiszonki z kukurydzy nie wyobrażają sobie produkcji mleka od wymagających najlepszych pasz hf-ów. Jest ona dla wysokowydajnego bydła mlecznego niczym najwyższej jakości paliwo odrzutowe.

Proces rozgarniania i ubijania kiszonki na pryzmie składał się z kilku etapów. Po wysypaniu zielonej masy z przyczepy najpierw przejeżdżał ciągnik z ładowaczem czołowym wykonując jej wstępne rozgarnięcie. Następnie drugi ciągnik z agregatem uprawowym miał za zadanie wykonać dokładniejsze wyrównanie pryzmy. Potem do głosu dochodziły dwa najcięższe traktory w celu ubicia zielonej masy, w tym jeden z nich wyposażony w bardzo ciężki wał zbudowany z kół kolejowych. Gdy pryzma osiągnęła połowę swoich docelowych rozmiarów Jastrzębscy przy użyciu ciągnika z opryskiwaczem zaaplikowali zakiszacz, czynność powtórzyli na sam koniec formowania pryzmy.


  • Danuta i Jarosław Jastrzębscy gospodarują z synem Grzegorzem i synową Mileną we wsi Pomian (pow. ostrołęcki, gm. Czerwin). Pomaga im młodszy syn Michał, który studiuje logistykę na SGGW w Warszawie. Rolnicy użytkują ponad 100 ha, z których 25% to dzierżawy. Uprawiają 50 ha kukurydzy na kiszonkę, ok. 40 ha traw i 17 ha zbóż. Utrzymują 280 sztuk bydła, w tym 168 krów. Mleko dostarczają do Polmleku – oddział Ostrów Mazowiecka, w ilości 130 tys. l miesięcznie. Średnia wydajność liczona z oceny użytkowości mlecznej przekracza 12 tys. kg mleka od krowy w 305 dni laktacji, co plasuje to stado na drugim miejscu w powiecie. Jarosław Jastrzębski pełni funkcję prezesa ostrołęckiego koła hodowców. Od prawej: Jarosław Jastrzębski wraz z synami Grzegorzem i Michałem
Pełny skład ekipy biorącej udział w żniwach kukurydzianych 2020 w gospodarstwie Jastrzębskich
  • Pełny skład ekipy biorącej udział w żniwach kukurydzianych 2020 w gospodarstwie Jastrzębskich
Zbiór kukurydzy został wykonany za pomocą bardzo wydajnej bo ośmiorzędowej sieczkarni Fend Katana 85 o mocy 850 KM, której prawie nie było widać zza wysokich roślin
  • Zbiór kukurydzy został wykonany za pomocą bardzo wydajnej bo ośmiorzędowej sieczkarni Fend Katana 85 o mocy 850 KM, której prawie nie było widać zza wysokich roślin
Zakiszacz biologiczny wspomaga proces fermentacji i konserwacji paszy, ponieważ zawarte w nim mikroorganizmy hamują rozwój bakterii niepożądanych w procesie fermentacji mlekowej. Zastosowanie zakiszacza powoduje też to, że latem w upalne dni kiszonka się nie grzeje, a więc nie dochodzi do wtórnej fermentacji i niepotrzebnych strat – powiedział Grzegorz Jastrzębski, zaś jego tata Jarosław dodał, że jeszcze ważniejsze od zastosowania zakiszacza jest dokładne przykrycie pryzmy, tak aby zupełnie odciąć dostęp tlenu. W tym celu hodowcy najpierw stosują cienką folię stretchową, potem grubszą folię typowo kiszonkarską i na koniec obsypują pryzmę ziemią.

 – Aby zbiór kukurydzy na kiszonkę z 50 ha odbył się szybko i sprawnie, potrzebna jest pomoc firmy usługowej. Od 14 lat owocnie współpracujemy z firmą „Usługi Rolnicze Małkowski”, nie tylko w zakresie zbioru kukurydzy, ale też jej siewu i zbioru sianokiszonek, który również wykonujemy przy wykorzystaniu sieczkarni – przyznał Grzegorz Jastrzębski.

Dwie grupy dojnych

r e k l a m a

Stado bydła mlecznego Jastrzębscy utrzymują w dwóch oborach wolnostanowiskowych oraz cielętniku. W nowszej oborze z roku 2018 przebywają krowy dojne z pierwszej najwydajniejszej grupy żywieniowej oraz jałówki i krowy zasuszone. Ze starszej obory powstałej w wyniku modernizacji stodoły korzystają krowy z drugiej grupy żywieniowej. Bydło utrzymywane jest na rusztach betonowych, a boksy legowiskowe raz na 2 tygodnie uzupełniane są mieszanką słomy, wapna i preparatu dezynfekcyjnego.

Wydajniejsza grupa żywieniowa krów otrzymuje TMR wyliczony na dzienną produkcję 39 litrów mleka. Przeciętna krowa w tej grupie pobiera wraz z TMR-em 12 kg paszy treściwej, w tym pełnoporcjowy granulat o zawartości 28% białka, poekstrakcyjną śrutę sojową i rzepakową, młóto suszone, DDGS, a także suche wysłodki buraczane. Podstawę dawki TMR stanowią kiszonka z kukurydzy oraz sinokiszonka. Mniej wydajna grupa krów w dawce TMR pobiera znacznie mniej paszy treściwej bo 4 kg w przeliczeniu na sztukę. Jednak tu jest jeszcze prowadzone dokarmianie ze stacji paszowej, na której średnie dzienne pobranie paszy wynosi dodatkowe 3 kg na sztukę.


W starszej oborze powstałej w wyniku przebudowy i modernizacji stodoły postawiono na system mieszany, a więc są tam zarówno boksy legowiskowe, jak i obszar legowiskowy w postaci głębokiej ściółki
  • W starszej oborze powstałej w wyniku przebudowy i modernizacji stodoły postawiono na system mieszany, a więc są tam zarówno boksy legowiskowe, jak i obszar legowiskowy w postaci głębokiej ściółki
Najnowsza obora o wymiarach 46 x 26,5 m posiada stół paszowy szeroki na 5 m, a jej wysokość w kalenicy to 10,5 m
  • Najnowsza obora o wymiarach 46 x 26,5 m posiada stół paszowy szeroki na 5 m, a jej wysokość w kalenicy to 10,5 m
Najnowsza obora o wymiarach 46 x 26,5 m posiada stół paszowy szeroki na 5 m, a jej wysokość w kalenicy to 10,5 m
  • Specjalny wał do ubijania pryzmy zbudowany z kół kolejowych
Dawka TMR zadawana jest od 2005 roku z jednoślimakowego wozu paszowego Sano o pojemności 10 m3. Jest on już zdecydowanie zbyt mały jak na to stado i rolnicy planują zakupić nowy paszowóz o pojemności 16 m3 z dwoma pionowymi ślimakami.

Andrzej Rutkowski
Zdjęcia: Andrzej Rutkowski
 
 
 

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody