r e k l a m a

Partner serwisu

Strzyk dobrze zamknięty

Polskie mleko
Data publikacji 01.06.2015r.

Naturalnym czynnikiem chroniącym gruczoł mlekowy przed zakażeniem, zarówno w okresie zasuszenia, jak również przygotowania do nowej laktacji, jest czop keratynowy, który zamyka ujście kanału strzykowego. Jest on wytworem nabłonka kanału strzykowego i zawiera substancje antybakteryjne.

Czytasz 2 z 3 darmowych artykułów
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Aby przeczytać więcej

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Do upośledzenia procesu wytworzenia czopa keratynowego przyczynia się wysoka wydajność mleka w chwili zasuszenia oraz nieprawidłowości żywienia, zwłaszcza mineralne (cynk). Wykazano, że ćwiartki, które zamknęły się w okresie zasuszenia, okazały się 1,8 raza mniej podatne na zakażenie niż ćwiartki otwarte lub z uszkodzoną końcówką strzyka.

Stosunkowo nową metodą profilaktyki zakażeń wymienia w okresie zasuszenia jest stosowanie sztucznych osłon zewnętrznych DRY-DIP oraz sztucznych czopów wewnętrznych. Ich działanie polega na wytworzeniu sztucznej bariery zewnętrznej w postaci błony lub wewnętrznej w formie czopa. Osłona zewnętrzna uważana jest za nieinwazyjną formę ochrony końcówki strzyka i przewodu strzykowego przed zasiedleniem przez bakterie w początkowej i końcowej fazie okresu zasuszenia. Metoda polega na wytworzeniu błony przylegającej do skóry strzyka po jego zanurzeniu w roztworze o charakterze koloidium (połączenie poliestru z poliuretanem), którego cienka warstwa szybko wysycha po zetknięciu z powietrzem. Czas utrzymywania się tej błony na strzykach wynosi 5–7 dni, a przyleganie jest lepsze w przypadku dużych strzyków oraz dwukrotnego ich zanurzenia. Warunkiem podstawowym jest jednak dokładne oczyszczenie, odtłuszczenie, dezynfekcja i osuszenie strzyków przed zanurzeniem ich w kolodium tworzącym osłonę zewnętrzną.

Sztuczny czop keratynowy wprowadzany do przewodu strzykowego w postaci pasty, zabezpiecza 10 razy dłużej przed wnikaniem bakterii niż czop produkowany w czasie zasuszania w sposób naturalny przez krowę. Można też wykonać posiew bakteryjny przed zasuszeniem i w momencie braku bakterii zrezygnować z antybiotyków, a wykonać jedynie osłonę zewnętrzną plus czop keratynowy. Podawanie antybiotyków zasuszeniowych do wymienia, w którym nie ma bakterii, mija się z celem terapeutycznym. Czop keratynowy podawany jest do kanału strzykowego za pomocą tubostrzykawki, dlatego bezwzględnie trzeba przestrzegać zasad aseptyki – wykonać odkażanie końcówki strzyka, by nie wprowadzić bakterii ze skóry wymienia do kanału strzykowego.

Beata Dąbrowska

 

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody