r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

Szanse i zagrożenia dla mleczarstwa w 2020 r.

Polskie mleko wiadomości z branży
Data publikacji 22.01.2020r.

Pod takim hasłem prowadzono tegoroczną Konferencję Polskiego Mleczarstwa Euromlecz 2020 w Klinice Uzdrowiskowej „Pod Tężniami”, która odbyła się w Ciechocinku w dniach 9–12 stycznia. Uczestnicy dyskutowali m.in. o niekorzystnych zmianach w przepisach dotyczących gospodarowania odpadami. Zastanawiali się także nad zmianami w upodobaniach konsumenckich oraz w sytuacji rynkowej mleczarstwa.

r e k l a m a

Konferencję otworzył Wiktor Kolbowicz, szef kliniki „Pod Tężniami”, który wraz z prof. Włodzimierzem Bednarskim oraz prof. Zygmuntem Zanderem czuwał nad jej sprawnym przebiegiem.

Aktualna sytuacja na rynku mleka

- Bydło mleczne w Polsce utrzymuje ok. 240 tys. gospodarstw, a z tego 120 tys. dostarcza surowiec do przetwórstwa. Mleko surowe jest w rolnictwie najważniejszym produktem, bo daje około 20% produkcji towarowej – wyjaśniał dr Piotr Szajner z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, który zaprezentował aktualne trendy i sytuację na rynku mleka. Jak podkreślał, mleczarstwo ma charakter spółdzielczy i generuje roczne przychody ze sprzedaży na poziomie 33,7 mld złotych (w 2018 r.). Ponieważ produkujemy o 20% za dużo mleka, mamy też duży eksport, który przynosi nam dodatnie saldo w wysokości 1,3 mld euro rocznie (w 2019 r.).

Obecnie do przetwórstwa rolnicy dostarczają 85,2% wyprodukowanego mleka, wobec 57% w 2000 r. Nadal jednak jest to mniej niż w starych krajach Unii, gdzie do przetwórstwa trafia 96,9% wyprodukowanego mleka. Jak podkreślił dr Szajner, cykl koniunkturalny w światowym i krajowym mleczarstwie trwa średnio dwa lata — i to jest kluczowy element zarządzania ryzykiem produkcyjnym i handlowym, aby np. z tym cyklem zgrać inwestycje w zakładach.

Do Ciechocinka licznie przybyli przedstawiciele spółdzielni mleczarskich i firm z nimi współpracujących z całego kraju
  • Do Ciechocinka licznie przybyli przedstawiciele spółdzielni mleczarskich i firm z nimi współpracujących z całego kraju
Jak szacuje IERiGŻ, spożycie artykułów mleczarskich w przeliczeniu na mleko (bez mleka przerobionego na masło) od 2006 r. wykazuje tendencję wzrostową do 227 litrów/osobę w 2019 r. Spożycie masła charakteryzuje się zmiennością od 4 do 4,7 kg/osobę ze względu na wahania cen. Bilansowa konsumpcja mleka na rynku wewnętrznym (ok. 11,1 mln t) ma duży wpływ na ceny w łańcuchu marketingowym. Właśnie tzw. łańcuch marketingowy ma decydujący wpływ na sytuację polskiego mleczarstwa.

Analiza skumulowanych wskaźników cen w łańcuchu marketingowym branży mleczarskiej potwierdziła, że ceny wykazywały dużą zmienność. Największa zmienność dotyczyła cen skupu – wyjaśniał dr Piotr Szajner.

Jak wiemy z praktyki, ceny skupu podążały za cenami zbytu produktów mleczarskich. Tego tematu jednak IERiGŻ nie analizował, co mamy nadzieję, w przyszłości się zmieni.

Piotr Szajner z IERiGŻ mówił o aktualnych trendach na rynku mleka
  • Piotr Szajner z IERiGŻ mówił o aktualnych trendach na rynku mleka

Butelki plastikowe z odzysku

r e k l a m a

Prof. Andrzej Babuchowski z Instytutu Innowacji Przemysłu Mleczarskiego w Mrągowie, przedstawił projektowane w Unii Europejskiej zmiany związane z recyklingiem odpadów z tworzyw sztucznych. Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady UE z 5 czerwca 2019 r. w sprawie zmniejszenia wpływu niektórych produktów z tworzyw sztucznych na środowisko zakłada m.in. znaczne zaostrzenie przepisów związanych z plastikowymi opakowaniami.

Z wykładu prof. Babuchowskiego wynikało, że np. butelki typu PET stosowane także w mleczarstwie, od 2025 r. powinny zawierać co najmniej 25% tworzyw pochodzących z odzysku, w 2030 r. ten odsetek powinien wzrosnąć do 30%. W 2021 r. wprowadzony będzie zakaz stosowania do produkcji opakowań polistyrenu ekspandowanego (styropianu). Obydwie zmiany są dla mleczarstwa niekorzystne i nakładają na nie dodatkowe obciążenia. Butelki PET zawierające odpady mają bowiem mniejszą wytrzymałość, a styropianowe opakowania pozwalają na uwalnianie gazów powstających w „żywych” (zawierających bakterie) produktach mleczarskich. Dzięki temu opakowania nie puchną. Zmiany te skomplikują i podniosą koszty funkcjonowania spółdzielni mleczarskich.

Prof. Andrzej Babuchowski wyjaśniał zebranym jakie czekają ich w najbliższych latach kłopoty związane z recyklingiem plastikowych opakowań
  • Prof. Andrzej Babuchowski wyjaśniał zebranym jakie czekają ich w najbliższych latach kłopoty związane z recyklingiem plastikowych opakowań

Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 2 stron.

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody