r e k l a m a

Partner serwisu

Tańsze białko z lucerny

Polskie mleko
Data publikacji 22.06.2015r.

Sama kiszonka z kukurydzy nie zapewni właściwego pokrycia zapotrzebowania krów na składniki pokarmowe oraz nie zapewni właściwej struktury fizycznej dawki. Szansę na lepsze ślinienie się krów i efektywniejsze przeżuwanie daje udział lucerny i różnych gatunków traw w dawce pokarmowej.

Zarejestruj się, i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Z jednego hektara lucerny możemy zebrać od 8 do 10 ton suchej masy plonu, co oznacza, że z tego gatunku pozyskujemy od 1,5 do 2 ton białka. Produkcja paszy z hektara czystego siewu lucerny porównywalna jest często z wartością pięciu ton poekstrakcyjnej śruty rzepakowej. Zawartość białka ogólnego w mieszankach traw z lucerną (w zależności od jej udziału) mieści się w granicach od 12 do 24% w kg suchej masy pozyskiwanej paszy. Białko z mieszanek cechuje się wolniejszym rozkładem w żwaczu, co zwiększa ilość białka przepływającego do jelita cienkiego przeżuwaczy.

Najwyższą ilość zielonej masy mieszanek traw z lucerną – 40–45% plonu łącznego uzyskuje się zazwyczaj w pierwszym pokosie. W drugim zbiera się około 25–30%, w trzecim 20–25%, a w czwartym plon jest najniższy i przeciętnie stanowi tylko 10%. 

Wartość pokarmowa mieszanki z lucerną zależy w głównej mierze od fazy rozwojowej roślin w czasie zbioru. Mieszanka z lucerną zbierana zbyt wcześnie, jeszcze w fazie wegetatywnej, zawiera większą ilość białka, które może powodować wzdęcia u bydła. Z drugiej zaś strony, opóźnianie terminu zbioru sprawia, że w całej roślinie lucerny zachodzą bardzo niekorzystne zmiany jakościowe – zwiększa się udział łodyg w stosunku do liści, a to właśnie w  liściach i pąkach kwiatowych jest więcej białka niż  w łodygach. Zwartość białka w liściach jest na poziomie 22–23%, a kwiatostany zawierają go około 10–11%. Starzenie się lucerny w łanie z trawami prowadzi do zwiększania zawartości włókna i stopnia zdrewnienia roślin. W fazie pąkowania lucerny poziom włókna wynosi średnio 18–20% w s.m., a w kolejnych fazach – od początku kwitnienia do jej pełni udział tego składnika wzrasta nawet do 28–32%. Lucerna we wczesnych fazach rozwoju zawiera stosunkowo niski poziom włókna ADF (decydującego o strawności roślin) i NDF (wpływającego na pobranie paszy). Wraz z upływem wegetacji poziom obu tych włókien wzrasta. A zatem, wyznaczenie odpowiedniego terminu zbioru drugiego i kolejnych odrostów na podstawie terminu pąkowania i początku kwitnienia lucerny zapewni nam wysoką zawartość białka i lepszą strawność paszy.

Lucerna posiada jednak kilka właściwości, które sprawiają, że nie powinna być skarmiana do woli. Podstawową jest ta, że jej białko bardzo szybko rozkłada się w żwaczu, co utrudnia pokrycie zapotrzebowania na białko trawione w jelicie cienkim. Zbyt szybki rozkład białka może być powodem zbyt wysokiego poziomu mocznika we krwi. Ponadto stosunkowo wysoka zawartość potasu w lucernie – 2,8 do 3,2% ogranicza jej skarmianie w okresie zasuszenia, szczególnie w ostatnich trzech tygodniach. Nadmiar potasu jest bowiem przyczyną zalegania poporodowego. Występujące w lucernie fitoestrogeny mogą być powodem problemów w rozrodzie i dotyczy to zwłaszcza lucerny zbieranej w bardzo późnym stadium wegetacji. Lucerna ulega również szybkiemu trawieniu suchej masy i białka, szczególnie w warunkach dużego uwilgotnienia, co grozi wzdęciami i zaburzeniami w trawieniu. Trzeba pamiętać, że nie wolno skarmiać wilogotnej lucerny np. po deszczach czy z poranną rosą, jak również zielonki, która ulegała już zagrzaniu, bo działanie to prowadzi do upadków zwierząt. Aby uniknąć wzdęć, przed samym wypasem mieszanki traw z lucerną zaleca się podanie bydłu siana lub słomy oraz wody, co zapobiega zbyt łapczywemu pobierania świeżej runi.

Beata Dąbrowska
Na podst. wykładu dr. W. Zielewicza z UP w Poznaniu

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody