r e k l a m a

Partner serwisu

Stres cieplny u krów mlecznych

Polskie mleko
Data publikacji 18.06.2017r.

Zmniejszenie ilości ciepła produkowanego w organizmie krowy można uzyskać poprzez zwiększenie udziału pasz treściwych w dawce. Dzieje się tak dlatego, że znacznie więcej ciepła powstaje w czasie fermentacji w żwaczu włóknistych pasz objętościowych.

Skutki stresu cieplnego złagodzić więc mogą takie dodatki paszowe, które ułatwiają fermentację w żwaczu, w tym żywe kultury drożdży  oraz ich metabolity, a także kwaśny węglan sodu. Główną metodą zapobiegania przegrzewania  się krów jest zatem  żywienie dawkami zbilansowanymi, również pod względem zawartości włókna i skrobi.

r e k l a m a

W okresie upałów warto stosować dodatki tłuszczu, bo przemiany tłuszczowe w organizmie powodują mniejszą – niż w przypadku węglowodanów – produkcję ciepła. Dodatek tłuszczu powinien być tak dopasowany do reszty dawki pokarmowej, aby nie powodował zmniejszenia pobrania paszy. Gdy tradycyjnie stosuje się w oborze na przykład 300–400 g tłuszczu chronionego, w okresie letnim dawka ta może zostać zwiększona nawet do 500–600 g pod warunkiem, że nie spowoduje to zmniejszenia pobrania paszy.

Warto również pamiętać, że wydalanie z organizmu nadmiaru amoniaku powstającego w żwaczu jest kosztowne energetycznie i potęguje skutki stresu cieplnego. Unikajmy więc przekarmiania krów białkiem.

Beata Dąbrowska

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody