r e k l a m a

Partner serwisu

W jaki sposób nadmiar białka szkodzi płodności?

Polskie mleko Żywienie krów
Data publikacji 04.12.2018r.

Żywienie białkowe – to drugi po energii – czynnik, który znacząco wpływa na wskaźniki rozrodu krów. Przekarmianie białkiem powoduje nadmierne zwiększenie koncentracji amoniaku w płynie żwacza i w konsekwencji zwiększoną jego zawartość we krwi.

Zarejestruj się, i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Mocznik pogarsza wskaźniki rozrodu

Żywienie dawkami o nadmiernym udziale białka i jednocześnie zbyt ubogimi w energię dostępną dla bakterii żwacza powoduje zwiększenie zawartości azotu mocznika (N-mocznika) w osoczu krwi. Cząsteczki te są na tyle małe, iż bez trudu, wraz z krwią przemieszczają się do różnych części ciała, w tym organów rozrodczych. Zależność między wysokim stężeniem N-mocznika w mleku, a pogorszeniem płodności krów została już potwierdzona.

Badaj poziom mocznika w mleku

Pogorszenie wskaźników rozrodu w wyniku przekarmiania białkiem odnosi się szczególnie do krów starszych, będących w 4 i dalszych laktacjach i dotyczy zazwyczaj pogorszenia wskaźnika zapładnialności, zwiększenia średniej liczby zabiegów inseminacyjnych niezbędnych dla skutecznego pokrycia oraz długości okresu międzyciążowego. Pomimo że przyczyny tych zależności nie są jeszcze do końca zbadane, to najczęściej wymienia się tutaj: toksyczne działanie amoniaku i mocznika znajdującego się w narządach i płynach układu rozrodczego, nieprawidłowe zbilansowanie białkowo-energetyczne dawki, co może źle wpływać na metabolizm krowy i bilans energii, oddziaływanie amoniaku i mocznika na pH macicy.

Warto także wiedzieć, że nadmierna ilość pobranego białka w stosunku do pobrania energii, powoduje powstawanie w żwaczu takiej ilości amoniaku, która przewyższa możliwość wbudowania go w białko mikroorganizmów.

Pamiętajmy, iż bardzo dobrym wskaźnikiem przemian białkowych u krowy jest poziom mocznika w mleku.

Beata Dąbrowska
(Fot. Archiwum)

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody