Dzwonek Letnia promocja - Czytaj za 1 zł Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

W jaki sposób poprawić długowieczność krów?

Kategoria: Polskie mleko
W jaki sposób poprawić długowieczność krów?
Polskie mleko porady
Data publikacji 11.12.2019r.

– Nasze krowy – niestety – nie są długowieczne, głównie z powodu błędów popełnianych w rozrodzie bydła. W dalszej kolejności z powodu mastitis oraz kulawizn – mówiła dr Renata Kubiak-Włodarczyk z firmy DeLaval, podczas seminarium zorganizowanego w ramach dorocznego Dnia Otwartego, który miał miejsce 6 listopada 2019 r. w Grudusku.

r e k l a m a

Jakiś czas temu zaprezentowaliśmy zagadnienia dotyczące kluczowej kwestii wpływającej na długowieczność krów, a mianowicie rozrodu. Drugim po rozrodzie powodem brakowania krów jest mastitis, które to w 35% przyczynia się do przymusowej eliminacji zwierząt z mlecznych stad.

Aby zwiększyć ilość produkowanego mleka, bardzo często hodowcy decydują się na inwestycje w zakup różnorakich dodatków paszowych. A okazuje się, że wystarczy dobrze przygotować wymię do doju i szybko zaczyna pojawiać się mleko. Warto zatem zacząć od podstaw – przekonywała dr Renata Kubiak-Włodarczyk.

Jak prawidłowo przygotować wymię?

20% mleka w wymieniu znajduje się w tzw. cysternie mleka (położonej w dolnej części gruczołu mlekowego). 80% mleka jest jednak w komórkach pęcherzykowych, położonych w górnej części wymienia. Uwolnienie tego mleka wymaga odpowiedniej ilości oksytocyny - hormonu produkowanego w podwzgórzu, dlatego tak bardzo ważne jest prawidłowe przygotowanie wymienia, które – jak obliczyli specjaliści – zajmuje nam nie więcej niż 15 sekund na krowę. Wystarczy wymię umyć, wytrzeć i wykonać szybki masaż, a natychmiast następuje uwalnianie oksytocyny i… mleka z komórek pęcherzykowych.

Jeżeli mamy problem z zapaleniami wymienia w stadzie, to w pierwszej kolejności zwróćmy uwagę na czystość obory i zwierząt. Poprawa higieny to pierwsza i najtańsza profilaktyka mastitis.

W odpowiedniej trosce o wymię, na szczególną uwagę zasługuje dbałość o cały strzyk. Niemożliwie jest bowiem utrzymanie w czystości uszkodzonej i spierzchniętej skóry strzyków, w załamaniach której zawsze pozostaną bakterie.

Jeżeli mamy źle przygotowane do doju wymię, to zdajamy mleko z cysterny wymienia, a później następuje tzw. pustodój, zanim zacznie spływać mleko pęcherzykowe. Stan taki prowadzić może do uszkodzenia strzyka, przez którego wnikają groźne patogeny: E. Coli, Streptococcus ub eris. Staphylococcus aureus, czy Corynebackterium. Prawidłowa dbałość o strzyki jest pierwszym krokiem do zapobiegania mastitis w stadzie – mówiła przedstawicielka DeLaval. – W przypadku problemów z zapaleniami wymienia zachęcam do sprawdzania, jakie bakterie są przyczyną problemu. Jeśli są to bakterie środowiskowe, to należy zadbać o czystość i higienę. Gdy są to bakterie chorobotwórcze, wówczas trzeba zmienić rutynę doju, znaleźć sztuki, będące siewcami choroby, a to oczywiście na podstawie wykonanego w laboratorium antybiogarmu.

Zapobieganie poprzez kontrolę urządzeń

r e k l a m a

Profilaktyka zapaleń wymienia to również kontrola pracy i regularny serwis urządzeń udojowych. 100% sprawnego działania urządzeń to wymóg konieczny. Sprawne działanie oznacza odpowiednią i wydajną pompę, sprawną pulsację oraz mierniki mleka lub czujniki przepływu, odpowiednio dobrane i wymieniane na czas gumy strzykowe. Niezwykle ważną kwestią jest poprawne ustawienie podciśnienia na samym końcu strzyka, które to decyduje o jego zdrowotności.

Jeżeli nasze urządzenie udojowe nigdy nie było sprawdzane lub bardzo dawno, to warto zaprosić do gospodarstwa serwisanta, by mieć pewność, że instalacja pracuje poprawnie i nie zagraża strzykom. Pamiętajmy, że sygnałami świadczącym o niewłaściwej ich pracy mogą być krwiaki i pierścienie na strzykach czy też pojawienie się zasinienia skóry – uczulała hodowców dr Renata Kubiak-Włodarczyk.

Niezwykle ważnym aspektem zdrowego wymienia jest rutyna doju, której początkiem jest stymulacja, czyli dotykanie (mycie i wycieranie) i masaż wymienia, ale również przedzdajanie i wycieranie. Wystarczy, że czynnościom tym poświęcimy 12–15 sekund, a krowa wyprodukuje odpowiednią ilość oksytocyny do uwalniania mleka. Pamiętajmy, że zbyt krótkie stymulowanie lub bolesne rutyny hamują oddawanie mleka
  • Niezwykle ważnym aspektem zdrowego wymienia jest rutyna doju, której początkiem jest stymulacja, czyli dotykanie (mycie i wycieranie) i masaż wymienia, ale również przedzdajanie i wycieranie. Wystarczy, że czynnościom tym poświęcimy 12–15 sekund, a krowa wyprodukuje odpowiednią ilość oksytocyny do uwalniania mleka. Pamiętajmy, że zbyt krótkie stymulowanie lub bolesne rutyny hamują oddawanie mleka
Beata Dąbrowska
Zdjęcie: Beata Dąbrowska

Widziałeś już nasze video "Weź udział w webinarium „Biogazownie rolnicze – kiedy warto w nie zainwestować”"?

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody