r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

W jaki sposób poprawić długowieczność krów?

Polskie mleko porady
Data publikacji 11.12.2019r.

– Nasze krowy – niestety – nie są długowieczne, głównie z powodu błędów popełnianych w rozrodzie bydła. W dalszej kolejności z powodu mastitis oraz kulawizn – mówiła dr Renata Kubiak-Włodarczyk z firmy DeLaval, podczas seminarium zorganizowanego w ramach dorocznego Dnia Otwartego, który miał miejsce 6 listopada 2019 r. w Grudusku.

r e k l a m a

Jakiś czas temu zaprezentowaliśmy zagadnienia dotyczące kluczowej kwestii wpływającej na długowieczność krów, a mianowicie rozrodu. Drugim po rozrodzie powodem brakowania krów jest mastitis, które to w 35% przyczynia się do przymusowej eliminacji zwierząt z mlecznych stad.

Aby zwiększyć ilość produkowanego mleka, bardzo często hodowcy decydują się na inwestycje w zakup różnorakich dodatków paszowych. A okazuje się, że wystarczy dobrze przygotować wymię do doju i szybko zaczyna pojawiać się mleko. Warto zatem zacząć od podstaw – przekonywała dr Renata Kubiak-Włodarczyk.

Jak prawidłowo przygotować wymię?

20% mleka w wymieniu znajduje się w tzw. cysternie mleka (położonej w dolnej części gruczołu mlekowego). 80% mleka jest jednak w komórkach pęcherzykowych, położonych w górnej części wymienia. Uwolnienie tego mleka wymaga odpowiedniej ilości oksytocyny - hormonu produkowanego w podwzgórzu, dlatego tak bardzo ważne jest prawidłowe przygotowanie wymienia, które – jak obliczyli specjaliści – zajmuje nam nie więcej niż 15 sekund na krowę. Wystarczy wymię umyć, wytrzeć i wykonać szybki masaż, a natychmiast następuje uwalnianie oksytocyny i… mleka z komórek pęcherzykowych.

Jeżeli mamy problem z zapaleniami wymienia w stadzie, to w pierwszej kolejności zwróćmy uwagę na czystość obory i zwierząt. Poprawa higieny to pierwsza i najtańsza profilaktyka mastitis.

W odpowiedniej trosce o wymię, na szczególną uwagę zasługuje dbałość o cały strzyk. Niemożliwie jest bowiem utrzymanie w czystości uszkodzonej i spierzchniętej skóry strzyków, w załamaniach której zawsze pozostaną bakterie.

Chcesz przeczytać cały artykuł?

Zakup dostęp do tego artykułu
3,69zł
/za artykuł 

Jeśli masz zakupioną prenumeratę dostęp do artykułu jest dostępny w ramach zakupionej prenumeraty. zaloguj się aby uzyskać dostep.

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody