StoryEditorŻywienie krów

W jaki sposób wykorzystywać mocznik w mleku do oceny paszy dla krów?

23.12.2020., 11:12h
Jeśli chcemy używać mocznika do oceny dawki pokarmowej, to należy się posługiwać jego uśrednioną wartością dla grupy krów. Najlepiej jeśli ta grupa liczy co najmniej 10 sztuk. Jeżeli grupa krów nie jest odpowiednio liczna, to można się kierować nie tyle średnią zawartością mocznika co jego nagłą i znaczną zmianą, jeśli taka miała miejsce. Natomiast nigdy nie kierujmy się indywidualnym poziomem mocznika danej krowy.

Mocznik w mleku - ważny parametr przy ocenie dawki pokarmowej

Pamiętajmy też, że mocznik zmienia się wraz z upływem laktacji i to w podobny sposób jak wydajność mleczna. Na początku laktacji jest niższy, potem wzrasta i znów spada. Dlatego zawartość mocznika w mleku nie jest dobrym parametrem do oceny dawki pokarmowej dla krów rozpoczynających laktację (do 6 tyg. laktacji).

Zawartość mocznika w mleku informuje nas o bilansie białkowo-energetycznym podawanych pasz. Zawsze trzeba patrzeć na zawartość mocznika w odniesieniu do zawartości białka. Jeśli mamy niski poziom mocznika w mleku (poniżej 150 mg/l), to najprawdopodobniej nasze krowy otrzymują zbyt mało pasz białkowych. Jeśli przy tak niskim moczniku poziom białka w mleku utrzymuje się w normie (3,2–3,4%), to mamy do czynienia tylko z niedoborem białka, który można łatwo zniwelować dodając do dawki kiszonki z lucerny bądź dobrej jakości sianokiszonki lub też śruty rzepakowej. Gorzej, jeśli również zawartość białka jest dość niska tzn. poniżej 3,0%, wtedy krowy są niedożywione i występuje u nich zarówno deficyt białka, jak i energii, taka sytuacja może wystąpić przy skarmianiu wyłąc...
Pozostało 68% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
18. kwiecień 2024 14:06