StoryEditorSpółdzielnia mleczarska

W SDM Wieluń wzrosła cena skupu mleka i zysk spółdzielni

16.07.2020., 12:07h
– Zwracam się z prośbą do wszystkich pełnomocników o zaangażowanie się w prace dzisiejszego zebrania. Pamiętajmy wszyscy, że to jest nasza spółdzielnia i działa w naszym interesie. Miniony rok mamy już za sobą, przed nami II półrocze 2020 r. Rok 2019 sprzyjał mleczarstwu, wysokie ceny mleka w proszku, ograniczenie kosztów pozwoliło zamknąć rok zyskiem – w ten sposób Józef Grzegorek, przewodniczący rady nadzorczej Spółdzielni Dostawców Mleka w Wieluniu rozpoczął tegoroczne walne zebranie przedstawicieli.

Wzrosła cena skupu i zysk

Zebraniu przewodniczył Stanisław Kałużny, którego wspierali: Ewa Perdek (sekretarz), Czesław Warszawski i Andrzej Szczepański. Delegaci sprawnie zatwierdzili regulamin oraz porządek obrad. W skład komisji mandatowej weszli: Rafał Rösner, Roman Ochodzki, Stanisław Pogonowicz. Komisję wyborczo-skrutacyjna utworzyli: Zdzisław Szmytka, Witold Ciach, Piotr Smok. W komisii uchwał i wniosków zasiedli: Jolanta Mitka, Ireneusz Kowalczyk, Kazimierz Jadwiszczak, Mariusz Tądel, Grzegorz Wrzosek.

Prezes Marek Kapica, przystępując do sprawozdania z działalności zarządu, stwierdził, że celem strategicznym SDM Wieluń było osiągnięcie dodatniego wyniku finansowego i 2019 r. zamknął się zyskiem netto – ponad 700 tys. zł.

W roku sprawozdawczym skupiono od naszych dostawców ponad 40 mln l mleka. Surowiec dostarczany był do spółdzielni z 4 województw. Następowała dalsza koncentracja produkcji mleka. Jeden dostawca w 2019 roku dostarczył do spółdzielni 71 tys. l. Średnia cena za jeden litr mleka wyniosła 1,24 zł (netto) – mówił prezes Kapica. – Profil produkcji w roku sprawozdawczym został utrzymany z naciskiem na dalsze zwiększanie produkcji i sprzedaży twarożku „Mój Ulubiony”. Nadal jest wysoko oceniany przez klientów. Drugim produktem decydującym o wynikach spółdzielni jest mleko w proszku, którego cena zależy od koniunktury na rynku mleka. 

Dobre spieniężenie

Twarożek „Mój Ulubiony” gwarantuje dobre spieniężenie mleka, drugim produktem, który decyduje o wynikach jest mleko w proszku, a jego cena zależy od sytuacji na rynkach światowych – mówił prezes Kapica. – Wypracowany w roku sprawozdawczym zysk sprawia, że wszystkie wskaźniki finansowe przyjęły wartość dodatnią.

Kierunki działania spółdzielni, to zwiększenie ilości skupowanego mleka, ograniczenie kosztów skupu, utrzymanie ceny litra mleka na odpowiednim poziomie z uwzględnieniem sytuacji spółdzielni. Dostawcy mogą liczyć na wsparcie w formie kredytów, bezpłatnych badań mleka w laboratorium oraz szkoleń. W 2020 r. spółdzielnia powinna osiągnąć dodatni wynik finansowy ponad 500 tys. zł.

Szczególne słowa podziękowania kieruję do rolników dostawców mleka za to, że pozostali w spółdzielni i pracują nad poprawą jakości surowca. To dzięki Waszemu zaangażowaniu, odpowiedzialnemu zachowaniu, przestrzeganiu zaleceń i środków ostrożności mogliśmy bezpiecznie wykonywać nasze zadania, realizując płynność zamówień – powiedział Marek Kapica.

Prezes SDM Wieluń podziękował także dr. Janowi Dworniakowi za kolejną weryfikację sprawozdania finansowego oraz  Iwonie Sandak i Małgorzacie Jarczewskiej – wiceprezes i głównej księgowej za rozwiązywanie na bieżąco problemów.

Dziękuję przewodniczącemu i członkom rady nadzorczej za współpracę, a w szczególności za decyzje, które przyczyniają się do rozwoju Spółdzielni Dostawców Mleka w Wieluniu – zakończył prezes Kapica.

Wyższa cena

Józef Grzegorek, przewodniczący rady nadzorczej, przedstawiając sprawozdanie z działalności rady, zwrócił uwagę na to, że głównymi tematami każdego posiedzenia była sytuacja spółdzielni oraz polskiego mleczarstwa. Rada koncentrowała swoją uwagę na cenie mleka w skupie, która wzrosła o 13 groszy w porównaniu do 2018 r. 

Szanowni delegaci. Dziękuję załodze spółdzielni, dostawcom oraz wszystkim organizacjom i podmiotom, które współpracują z nami. Dziękuję zarządowi naszej spółdzielni i głównej księgowej. Słowa podziękowania kieruję do członków rady, którzy pracują na rzecz spółdzielni – zakończył swoje wystąpienie Józef Grzegorek.

Delegaci zdecydowali także, że podczas zjazdu Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich oraz na zjeździe przedkongresowym Krajowej Rady Spółdzielczej SDM Wieluń reprezentować będą: Józef Grzegorek i  Marek Kapica.

W wyniku przeprowadzonych wyborów skład rady nadzorczej spółdzielni uzupełnili: Magdalena Wesołowska, Rafał Rosner, Paweł Musialski, Jacek Radaczyński, Ireneusz Kowalczyk, Marcin Jarząbek.

Podczas dyskusji Czesław Warszawski stwierdził, że po roku członkostwa w radzie nadzorczej, jest dumny z pracy rady, zarządu oraz głównej księgowej, a osiągnięty wynik to efekt dobrej współpracy. Bardzo ważne jest, aby tę współpracę i atmosferę utrzymać.

Dr Jan Dworniak, prezes Centrum Badań Audytorskich, który badał bilans i sprawozdanie finansowe SDM Wieluń, zabierając głos stwierdził, że każdy rolnik chciałby w swoim gospodarstwie stabilizacji.

– Bardzo wiele zależy od zarządu i od jego inicjatywy. Dziś nie wystarczy, że firma jest stabilna, musi być także rozwojowa – mówił Dworniak.

Jan Dworniak podkreślił także, że dziś na rynku ogromne znaczenie, ma siła marki. Tam gdzie ta marka istnieje, za litr mleka UHT uzyskać można np. 2,15 zł/l, a tam gdzie tej marki nie ma, cena wynosi 1,9 zł/l.

Ta siła marki jest także w Wieluniu, to „Mój Ulubiony” – podkreślił Jan Dworniak.

Przedstawiciele jednogłośnie udzielili absolutorium członkom zarządu: prezesowi Markowi Kapicy oraz wiceprezes Iwonie Sandak.

Józef Grzegorek na zakończenie podziękował dwóm ustępującym członkom rady Marianowi Grzesiakowi, Zenonowi Krzakowi, za bardzo owocną współpracę, cenne uwagi i pytania na posiedzeniach rady.

Wyróżnienia dla produktów SDM Wieluń

Znak „Jakość Tradycja” dla Jogurtu kremowego, Kefiru naturalnego i maślanki „Moja Ulubiona”, twarożku „Mój Ulubiony”, śmietany 12% i 18% „Moja Ulubiona” nadany przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego, Złoty Paragon Nagroda Kupców Polskich Hurt&Detal za II miejsce w kategorii Serki kanapkowe za twarożek „Mój Ulubiony”, Certyfikat Doceń Polskie dla twarożku „Mój Ulubiony”, Masła Ekstra z Wielunia, twarożku kremowego „Mój Ulubiony”; wyróżnienie w konkursie Mlecznej Perły na Najlepszy tradycyjny produkt mleczny dla Masła Ekstra z Wielunia.
 
Paweł Kuroczycki
Zdjęcia: Paweł Kuroczycki
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. kwiecień 2024 01:52