r e k l a m a

Partner serwisu

W Unii spada skup mleka

Polskie mleko
Data publikacji 06.07.2015r.

Według danych KE, w I kwartale 2015 r. dostawy surowca do mleczarni w Unii Europejskiej ogółem, ukształtowały się na poziomie 36,012 mln ton, czyli o 1,3% niższym niż w analogicznym okresie 2014 roku.

Zarejestruj się, i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Analizując sytuację w przypadku najbardziej liczących się producentów mleka, dostawy najbardziej spadły w Irlandii – o 4,3% w skali roku (805,0 tys. ton), Francji – o 2,7% do 6,43 mln ton oraz w Holandii – o 2,2% do 3,07 mln ton. Przyglądając się przetwórstwu odnotowano spadek produkcji tych artykułów mleczarskich, na które popyt na rynkach światowych (i unijnym) w tym roku uległ osłabieniu. W czasie pierwszych trzech miesięcy 2015 roku unijna produkcja pełnego mleka w proszku (PMP) była o 15,3% niższa niż w analogicznym okresie przed rokiem i wyniosła 148,2 tys. ton, produkcja serów spadła o 3,7% i osiągnęła poziom 2,04 mln. ton. Zmniejszyła się także produkcja mleka płynnego (-2% w skali roku do 6,82 mln t) oraz produktów fermentowanych (-3,6% do 1,55 mln ton). O 3% w skali roku wzrosła natomiast produkcja śmietany i mleka skoncentrowanego, natomiast w produkcji odtłuszczonego mleka w proszku (OMP) i masła odnotowano minimalne zmiany (kolejno 317,7 tys. ton i 499,5 tys. ton).

Podobne tendencje widoczne są w handlu zagranicznym przetworami mleczarskimi. W bieżącym roku dość mocno spadła sprzedaż zagraniczna serów, dla których podstawowym (poza unijnym) rynkiem zbytu była Rosja. W I kwartale 2015 roku ich eksport ogółem był o 1% niższy niż w analogicznym okresie 2014 roku i wyniósł 161,8 tys. ton. Powyższy wynik byłby jeszcze słabszy, gdyby nie silny wzrost zakupów dokonywanych przez USA, które w pierwszych trzech miesiącach bieżącego roku zaimportowały o 25% więcej serów niż przed rokiem (łącznie 40,5 tys. ton), w tym import z UE sięgnął 30,8 tys. ton, był zatem o 23% wyższy o 23% niż w pierwszym kwartale 2014 r. Na drugim miejscu wśród odbiorców serów z UE znalazła się Japonia, która jednocześnie w tym roku jest największym światowym importerem serów. Ogółem Japonia sprowadziła 59,6 tys. ton tych produktów, co było 8% zwyżką w skali roku. 14,6 tys. ton tego importu pochodziło z UE (+64% w skali roku). 

Oprac. B.D.

Źródło: Fammu/ Fapa

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody