r e k l a m a

Partner serwisu

Wady i zalety kiszonki ze słonecznika

Polskie mleko
Data publikacji 20.09.2017r.

Od lat największym problemem, z jakim w uprawie kukurydzy borykają się hodowcy bydła są niszczące plantacje dziki. Na najbardziej zagrożonych zniszczeniem polach, rolnicy albo całkowicie rezygnują z uprawy tej energetycznej rośliny, albo próbują zastąpić ją inną. W związku z tym często pojawiają się pytania o wartość pokarmową i wykorzystanie w żywieniu bydła kiszonki ze słonecznika.

r e k l a m a

Pod względem plonu zielonki słonecznik dorównuje, a często nawet przewyższa plony kukurydzy. Obok wysokiego potencjału produkcyjnego słonecznik wykazuje dużą zdolność przystosowywania się do różnych warunków siedliskowych. Na kiszonkę zbiera się go w fazie żółtego koszyczka. Przy późno sianym słoneczniku poplonowym trzeba pamiętać, by zebrać go przed przymrozkami jesiennymi, na które jest bardzo wrażliwy. Rośliny słonecznika można zakiszać same lub z kukurydzą czy sorgiem.

Wartość energetyczna kiszonki ze słonecznika zależy od stadium dojrzałości i odmiany, niemniej jest ona niższa niż kiszonki z kukurydzy od 5 do nawet 20%. Mniejsza energetyczność rekompensowana jest większą – w porównaniu do kiszonki z kukurydzy – zawartością białka, którego poziom w suchej masie może wynosić 7–16%. Słonecznik zaliczany jest do roślin oleistych, dlatego też kiszonka z niego wykonana zawiera – w przypadku odmian oleistych 10–12% SM. Odmiany nie oleiste zawierają tłuszcz na poziomie 3–4%.


W porównaniu do kiszonki z kukurydzy, słonecznik zawiera dużo więcej ADF (włókno detergentowe kwaśne), nawet do 35% SM oraz ligniny – 11% SM. To sprawia, że strawność wykonanej z niego kiszonki jest mniejsza. I właśnie z uwagi na wysoką zawartość włókna (które występuje przede wszystkim w łodygach) kiszonka ze słonecznika ma mniejszą wartość pokarmową niż kiszonka z kukurydzy. Ale… Warto pamiętać o większej zawartości tłuszczu.

Pożądana zawartość suchej masy podczas kiszenia słonecznika powinna mieścić się w granicach 30–40%. Gdy jest niższa, może powodować niekorzystne procesy podczas fermentacji oraz obfity wyciek soków kiszonkowych. Do zbioru na kiszonkę używa się tych samych maszyn co do zbioru kukurydzy. Ogólnie uznaje się, że kiszonka ze słonecznika jako całkowity zamiennik kiszonki z kukurydzy powoduje spadek mleczności lub mniejsze przyrosty zwierząt. Jednak olejowe odmiany słonecznika mogą częściowo zastąpić kiszonkę z kukurydzy bez większego spadku produkcji mleka czy przyrostów ciała.

Beata Dąbrowska

r e k l a m a

Widziałeś już nasze video "Poznaj Tygodnik Poradnik Rolniczy - gazetę, która zawsze stoi po stronie rolnika"?

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody