StoryEditorSpółdzielnia mleczarska

Walne zgromadzenie Mlekovity w gigantycznej zakładowej hali Fabryki Proszków Mlecznych

06.06.2020., 11:06h
– To zebranie jest częścią naszej spółdzielczej pracy wykonywanej na terenie zakładu oraz wynikiem obowiązującego prawa – stwierdził jednoznacznie prezes Dariusz Sapiński.

Walne giganta w gigantycznej zakładowej hali Fabryki Proszków Mlecznych

23 maja odbyło się Zebranie Przedstawicieli Spółdzielni Mleczarskiej Mlekovita w Wysokiem Mazowieckiem, w którym udział wzięło 74 delegatów. Delegaci zebrali się w olbrzymiej hali Fabryki Proszków Mlecznych, najnowocześniejszej inwestycji Grupy Mlekovita, na którą składa się 20 zakładów produkcyjnych, 32 własne hurtownie oraz 128 sklepów firmowych Mlekovitka. Wspomniana hala stanowi część kompleksu magazynowego a jej powierzchnia wynosi 630 metrów kwadratowych, zaś kubatura, z racji na dużą wysokość, to aż 6300 metrów sześciennych. Zebranie rozpoczęło się o godzinie 10, ale większość delegatów przyjechała kilkadziesiąt minut wcześniej. Na bramie zakładu każdemu mierzono temperaturę, zaś przed wejściem na halę wszyscy dezynfekowali ręce. Delegaci siedzieli nie przy stołach, ale na rozstawionych w odpowiedniej odległości krzesłach. Nie było żadnego poczęstunku, lecz każdy mógł wziąć butelkę wody mineralnej. Delegaci witali się łokciami albo skinieniem głowy. Rzecz jasna, maseczki były obowiązkowe, co jest widoczne na zdjęciach.

Zebranie otworzył przewodniczący rady nadzorczej Kazimierz Przeździecki, który powitał delegatów oraz obecnych na zebraniu pracowników SM Mlekovita z prezesem Dariuszem Sapińskim na czele. Powitano też jedynego zaproszonego gościa: Krzysztofa Wróblewskiego – redaktora naczelnego „Tygodnika Poradnika Rolniczego”.

Następnie przystąpiono do wyboru władz zebrania i ten proces przebiegł niezwykle sprawnie. Delegaci na przewodniczącego zebrania wybrali Janusza Wnorowskiego, na sekretarza Stanisława Ducha, zaś funkcję asesorów powierzono Leszkowi Brzozowskiemu i Kazimierzowi Gosiewskiemu. Skład wybranej komisji mandatowo-skrutacyjnej przedstawiał się następująco: Adam Chmielewski – przewodniczący oraz członkowie – Grzegorz Stypułkowski i Wojciech Kostro. Do komisji uchwał i wniosków weszli: Stanisław Porawski – przewodniczący, Radosław Truskolawski oraz Grzegorz Grodzki – członkowie.

Rekordowe wyniki Mlekovity w 2019 roku

Po zakończeniu spraw formalnych związanych z prowadzeniem Walnego, sprawozdanie z działalności SM Mlekovita w 2019 roku wygłosił prezes Dariusz Sapiński. A oto niektóre fragmenty jego wystąpienia, trwającego ponad godzinę, i wynikające z niego fakty.

Rok 2019 był kolejnym okresem, gdy Mlekovita osiągnęła rekordowy wynik. Po raz pierwszy w ponad 90-letniej historii firmy przychody Grupy przekroczyły 5 miliardów złotych. Tym samym Mlekovita umocniła się na pozycji lidera. Rekordowe przychody osiągnęliśmy dzięki pracy 5000 wykwalifikowanych pracowników przy ponad 180 liniach produkcyjnych w 20 zakładach. Jest w nich przetwarzanych dziennie nawet ponad 8 milionów litrów najlepszego mleka dostarczonego przez 15 000 rolników.

To dzięki ich codziennym wysiłkom ponad 1000 wytwarzanych produktów mlecznych znanych jest nie tylko w Polsce, ale i w 167 krajach świata. W minionej dekadzie zainwestowaliśmy blisko miliard złotych w rozwój bazy technicznej, technologicznej i produktowej. Takie inwestycje są konieczne, aby ciągle być na szczycie – powiedział prezes Dariusz Sapiński.

Należy poinformować, że łączny przerób mleka w Grupie Mlekovita w 2019 roku wyniósł 2 miliardy 225 milionów litrów, zaś amortyzacja zamknęła się sumą 96 milionów 878 tysięcy złotych.

Prezes Dariusz Sapiński jednoznacznie podkreślił, że szanuje też tych mniejszych dostawców. Mleko od nich jest dobrej jakości i często te mniejsze gospodarstwa prowadzą starsi ludzie, którzy dzięki swojej spółdzielni mogą dotrwać do emerytury, dlatego m.in. nadal funkcjonują tzw. punkty skupu mleka.

Nowoczesna produkcja i certyfikowane systemy zarządzania

Od ponad 20 lat Mlekovita posiada Certyfikowane Systemy Zarządzania, które obecnie funkcjonują jako zintegrowany System Zarządzania i obejmują: System Zarządzania Jakością ISO 9001, System Zarządzania Środowiskowego ISO 14001 oraz Międzynarodowy Standard Bezpieczeństwa FSSC 22000.

Wszystkie zakłady Mlekovity przestrzegają reżimu sanitarno-higienicznego podczas produkcji oraz posiadają wdrożony system bezpieczeństwa żywności, który jest nadzorowany przez Inspekcję Weterynaryjną. Zakład w Baranowie posiada certyfikat bezpieczeństwa żywności FSSC 22000 oraz certyfikat religijny HALAL, a Zakład w Lubawie oprócz systemu bezpieczeństwa żywności FSSC 22000 posiada certyfikat jakości ISO 9001 oraz certyfikaty religijne: HALAL i Koszerności. W 2019 roku w Zakładzie w Kościanie wdrożono system zarządzania bezpieczeństwem żywności FSSC 22000. Ponadto Zakład w Kaliszu posiada certyfikat IFS. Trzy zakłady z Grupy: w Wysokiem Mazowieckiem, w Sanoku oraz w Trzebownisku, posiadają certyfikat ekologiczny.


  • Prezydium Walnego, od lewej: Leszek Brzozowski – asesor, Stanisław Duch – sekretarz, Dariusz Sapiński – prezes, Janusz Wnorowski – przewodniczący zebrania, Kazimierz Przeździecki – przewodniczący rady nadzorczej, Kazimierz Gosiewski – asesor
     
  • Prezes Dariusz Sapiński

Mlekovita - największy eksporter w Europie Środkowo-Wschodniej

Grupa Mlekovita od wielu lat jest największym eksporterem produktów mleczarskich w Europie Środkowo-Wschodniej. Przoduje nie tylko pod względem wartości produktów wysyłanych za granicę, ale także liczby obsługiwanych krajów (167 państw na całym świecie). Na eksport kierowanych jest 35% wytwarzanych przez Mlekovitę produktów.

Dzięki Mlekovicie Polska znana jest na całym świecie, cieszy nas, że nasz kraj i nasi rodacy mogą być z nas dumni, to wiele lat ciężkiej pracy doprowadziło do tak imponującego osiągnięcia. Nie jest przypadkiem, że co miesiąc np. na rynek algierski dostarczamy 5 tysięcy ton mleka w proszku – algierski rząd docenia nie tylko jakość naszych produktów oraz profesjonalizm prowadzonego przez nas biznesu – mówi prezes zarządu Grupy Mlekovita Dariusz Sapiński. To poprzez rozwój na światowych rynkach rośnie siła i rozpoznawalność marki Mlekovita, co w obecnej sytuacji rynkowej szczególnie przekłada się na utrzymanie miejsc pracy oraz możliwość odbioru mleka od polskich rolników.

Grupa Mlekovita jest głównym światowym dostawcą odtłuszczonego mleka w proszku w ramach rządowego kontraktu z Algierią. Do Zjednoczonych Emiratów Arabskich firma eksportuje miesięcznie 300 ton bezwodnego tłuszczu mlecznego oraz milion litrów mleka UHT. W 2019 r. na rynek chiński dostarczyła zaś ponad 2 tysiące kontenerów swoich produktów. Dużymi i ważnymi rynkami eksportowymi są również dla Mlekovity kraje Ameryki Południowej oraz RPA.
Sytuacja, w której nie byłoby transakcji eksportowych, nie tylko pozbawiłaby nasz kraj możliwości zagospodarowania nadwyżek produkcyjnych, ale tysiące polskich rolników, będących dostawcami mleka, zostałoby pozbawionych źródła utrzymania. Wiązałoby się to również z likwidacją miejsc pracy, gdyż zamknięta zostałaby produkcja wyrobów kierowanych głównie na rynki eksportowe, takich jak: ser cheddar, serwatka czy mleko w proszku.

Następnie sprawozdanie z prac rady nadzorczej w 2019 roku wygłosił jej przewodniczący Kazimierz Przeździecki, który między innymi powiedział: – Rada nadzorcza odbyła w 2019 roku pięć posiedzeń, która w imieniu ogółu
  • członków kontrolowała i nadzorowała całokształt spółdzielni poprzez
  • bieżące i systematyczne analizowanie wyników gospodarczo-finansowych spółdzielni
  • omawianie i analizowanie sytuacji na rynku mleka w Polsce i na świecie
  • omawianie jakości skupowanego surowca
  • omawianie produkcji ilościowej i jakościowej
  • analizowanie rynku zbytu oraz trudności związanych ze zbytem
  • dyskusje na temat prowadzonych inwestycji
  • rozpatrywanie wniosków z zebrań rejonowych.

Oddana praca prezesa i całej rady nadzorczej

Przewodniczący Przeździecki w imieniu rady jednoznacznie stwierdził, że wszystkie uchwały i decyzje były podejmowane zgodnie z prawem spółdzielczym oraz obowiązującym statutem SM Mlekovita. Bardzo wysoko została też oceniona praca prezesa zarządu Dariusza Sapińskiego, o czym świadczą słowa wygłoszone przez Kazimierza Przeździeckiego: – W imieniu rady nadzorczej dziękuję panu prezesowi za oddaną pracę i ogromne zaangażowanie wkładane w rozwój spółdzielni. Gdy nadszedł czas uchwalania uchwał, delegaci jednomyślnie przegłosowali absolutorium dla prezesa Dariusza Sapińskiego. Kazimierz Przeździecki podziękował też gorąco całej radzie nadzorczej, wszystkim członkom oraz prawnikom za ogrom pracy włożonej w rozwój SM Mlekovita, której zwieńczeniem są liczne sukcesy tej największej firmy mleczarskiej w kraju.

Z racji pandemii wielkiej dyskusji na Walnym nie było. Sprawozdanie wygłosili przewodniczący komisji mandatowo-skrutacyjnej Adam Chmielewski oraz przewodniczący komisji uchwał i wniosków Stanisław Porowski.

Podziękowania dla dostawców, kontrahentów i pracowników spółdzielni

Zwieńczeniem Walnego było przegłosowanie uchwał. I tak między innymi zatwierdzono sprawozdania z pracy zarządu i rady nadzorczej za 2019 rok. Zatwierdzono sprawozdanie finansowe za 2019 rok, jak i sprawozdanie dotyczące kierunków działania na 2020 rok. Jak już wcześniej napisaliśmy, udzielono absolutorium prezesowi Dariuszowi Sapińskiemu. Dokonano wyboru delegatów na Zjazd Delegatów Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich. Zostali nimi: Jarosław Szabłowski oraz Henryk Kostro. Natomiast przewodniczący rady Kazimierz Przeździecki został wybrany przedstawicielem na Zjazd Przedkongresowy Krajowej Rady Spółdzielczej. Przegłosowano także uchwałę o połączeniu ze Spółdzielczą Grupą Producentów Mleka w Kaliszu.


  • Uczestnicy Walnego
Prezes zarządu Grupy Mlekovita Dariusz Sapiński na ręce przybyłych delegatów złożył podziękowanie następującej treści:

Kończąc moje dzisiejsze wystąpienie, historyczne – nie tylko ze względu na osiągnięte wyniki działalności czy okoliczności, w których przyszło mam funkcjonować, ale również na miejsce dzisiejszego zebrania przedstawicieli spółdzielni, gdyż po raz pierwszy odbyło się ono nie tylko na terenie zakładu Mlekovity, ale na terenie najnowszej Fabryki Proszków Mlecznych, największej z naszych dotychczasowych inwestycji – pragnę w imieniu całego społeczeństwa oraz kontrahentów krajowych i zagranicznych złożyć serdeczne podziękowania rolnikom – dostawcom surowca, pracownikom naszej spółdzielni, jak również firmom współpracującym, za pełną mobilizację oraz sprostanie wymaganiom rynku surowcowego, pracowniczego i usługowego, w tych trudnych dla nas wszystkich czasach pandemii Covid-19. To dzięki waszemu zaangażowaniu, odpowiedzialnemu zachowaniu, przestrzeganiu wszelkich środków ostrożności i zaleceń reżimowych, nie tylko mogliśmy bezpiecznie wykonywać nasze zadania, ale także zachowaliśmy płynność realizacji zamówień. Mimo pandemii, która tak zajęła naszą uwagę, chcę podkreślić, że państwa codzienna odpowiedzialna postawa, spowodowała że sprostaliśmy naszej misji – wytwarzaniu najwyższej jakości innowacyjnych produktów mleczarskich, które są stałym elementem diety człowieka mimo przejściowych zjawisk społecznych czy gospodarczych. Jeszcze raz – serdecznie dziękuję.

Na zakończenie Walnego nie było zwyczajowych dyskusji. Wszyscy delegaci szybko i bezpiecznie rozjechali się do domów.

Krzysztof Wróblewski
Zdjęcia: Krzysztof Wróblewski
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. kwiecień 2024 16:18