r e k l a m a

Partner serwisu

Wraz ze spadkiem kondycji krów, wzrasta ryzyko chorób metabolicznych

Polskie mleko Zdrowie krów
Data publikacji 14.12.2020r.

Punktowa ocena kondycji krów (BCS) jest bardzo dobrym sposobem oceny żywienia krów. Na początku laktacji niemal zawsze dochodzi do utraty kondycji ciała. Jeżeli spadek kondycji jest mocno zauważalny wtedy częściej dochodzi do martwych urodzeń.

Zarejestruj się, i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Skutki zmian punktów BCS krów

Te oraz inne wyniki przedstawili amerykańcy uczeni, którzy zbadali skutki zmian skali BCS o więcej niż jeden punkt w czasie pierwszych 30 dni laktacji. Badaniem objęli 100 krów, u których dokonywano oceny BCS w dniu porodu oraz 30 dni później. Program hormonalny rozpoczynał się u nich od 75 dni, a badanie na cielność wykonano między 60. a 66. dniem ciąży. Ponadto, wszystkie choroby, jakie pojawiły się u badanych krów w okresie okołowycieleniowym zostały udokumentowane.

W efekcie badań stwierdzono, że pierwiastki miały lepszą kondycję od wieloródek. Jeśli po wycieleniu krowy stracą więcej niż jeden punkt w skali BCS, istnieje większe prawdopodobieństwo wystąpienia u nich mastitis, metritis oraz przemieszczenia trawieńca. Produkcja mleka, wyniki rozrodu oraz płeć cieląt pozostają bez wpływu. Okazało się także, że przyczyną zbyt wysokich wartości BCS przy wycieleniu były zbyt długie okresy między wycieleniami.


  • Im większa jest utrata kondycji ciała, tym większe jest ryzyko występowania chorób w pierwszym miesiącu laktacji.
Beata Dąbrowska
Źródło: Middleton i inni

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody