r e k l a m a

Partner serwisu

Żadna rasa nie da tyle mleka co HF

Polskie mleko Dobry hodowca
Data publikacji 12.09.2019r.

Utrzymując byki opasowe Danuta i Marek Czajkowscy wykorzystują w inseminacji nasienie także ras mięsnych czy też ogólnoużytkowych, jak simental. Jednak żadna rasa nie da tyle mleka co hf, dlatego starają się nie doić sztuk mieszańcowych.

Czytasz 2 z 3 darmowych artykułów
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Jeśli posiadasz prenumeratę

Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Nasienie buhjaów mięsnych lub też rasy simentalskiej w typie mlecznym, stosujemy dopiero po dwóch nieudanych inseminacjach. Na krowy odchowujemy tylko jałówki rasy hf, a mieszańcowe opasamy na rzeź, gdyż doiliśmy też krzyżówki i dają one ok. 10 l mleka na dzień mniej – zaznaczył Marek Czajkowski.

Bez oceny

Gospodarze nie sprzedają cieląt, całość bydła odchowują, a ciężkie byki sprzedawane na rzeź są dodatkowym źródłem dochodu przy produkcji mleka. Martwi ich tylko to, że ceny wołowiny spadły.

Jeśli tylko mamy odpowiednią ilość paszy, to opasamy buhajki, gdyż zawsze zjedzą pasze, które dla wysokowydajnych krów są zbyt słabe jakościowo. Można zatem w ten sposób sprawnie selekcjonować bazę paszową i tylko te najlepsze partie wykorzystywać w produkcji mleka, a opasy traktować jako swego rodzaju utylizatory gorszych pasz i ma to uzasadnienie ekonomiczne. Oczywiście na ceny żywca nie mamy wpływu, możemy tylko liczyć, że się poprawią – oznajmił Marek Czajkowski.

Własne jałówki w całości wykorzystywane są na remont stada. Wcześniej, gdy były sprzedawane to atutem było ich udokumentowane pochodzenie, dlatego obora była objęta oceną użytkowości mlecznej, ale już nie jest.

Wystąpiliśmy z oceny użytkowości mlecznej, bo nie sprzedajemy już jałówek i nie widzimy większej wartości dodanej z oceny, która przecież swoje kosztuje – wyjaśnił rolnik.

Krowy dojne korzystają z obory uwięziowej
  • Krowy dojne korzystają z obory uwięziowej
Pomimo zaprzestania oceny użytkowości wydajność w stadzie jest przyzwoita, gdyż wynosi ponad 8 tys. kg mleka od krowy, a można to oszacować na podstawie ilości krów i skali sprzedanego mleka do spółdzielni.

Okólnik dla wysoko cielnych

r e k l a m a

W starszej oborze uwięziowej z dość szerokim stołem paszowym znajdują się 24 legowiska, ścielone słomą, do których doprowadzono dojarkę przewodową z 4 aparatami udojowymi. Z nich korzystają krowy dojne, od których mleko trafia do schładzalnika o pojemności 1200 l.

Okólnik dla krów zasuszonych i jałówek cielnych jest zadaszony
  • Okólnik dla krów zasuszonych i jałówek cielnych jest zadaszony
W nowszej bo 2-letniej oborze wolnostanowiskowej nie ma stropu, co zwiększa kubaturę budynku i poprawia warunki powietrzne. Są tu utrzymywane cielęta, jałówki, opasy, a także krowy zasuszone i jałówki cielne. Tej ostatniej grupie stworzono możliwość swobodnego wyjścia na zadaszony okólnik.

Okólnik to jeszcze więcej ruchu i dostęp do świeżego powietrza, co bardzo dobrze wpływa na kondycję nóg oraz łatwość wycieleń. Krowy i jałówki cielne chętnie odpoczywają na okólniku – przyznał Marek Czajkowski.
Krowy zasuszone i jałówki cielne w nowej oborze wolnostanowiskowej
  • Krowy zasuszone i jałówki cielne w nowej oborze wolnostanowiskowej

Z pryzmy tańsza

W gospodarstwie stosowano dwie różne metody zbioru traw na sianokiszonkę: prasą w balotach i przyczepą samozbierającą na pryzmę. Dziś już tylko ta druga metoda funkcjonuje, gdyż Marek Czajkowski oszacował, że jest tańsza, mniej czasochłonna, a zakiszony materiał jest bardziej wyrównany. Rolnicy posiadają własne maszyny do obu technologii zbioru.

Hodowcy nie korzystają z preparatów mlekozastępczych, gdyż przez cały okres odpajania, który trwa 2 miesiące stosują mleko pełne. Jest to podyktowane lepszymi przyrostami cieląt.

 Od lewej: Danuta Czajkowska, Małgorzata Jasek – kierowniczka działu skupu OSM WART-MILK oraz Marek Czajkowski
  •  Od lewej: Danuta Czajkowska, Małgorzata Jasek – kierowniczka działu skupu OSM WART-MILK oraz Marek Czajkowski
Poza podstawowymi paszami objętościowymi jak sianokiszonka i kiszonka z kukurydzy, krowy otrzymują młóto browarniane, śruty zbożowe z otrębami, poekstrakcyjną śrutę rzepakową oraz dodatek mineralno-witaminowy.

Andrzej Rutkowski
Zdjęcia: Andrzej Rutkowski

Ten produkt może Ciebie zainteresować

Elita – dwuletnia prenumerata

Elita – dwuletnia prenumerata

Płacisz tylko

126,00 zł SPRAWDŹ

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody