StoryEditorŻywienie krów

Zastąpienie śruty rzepakowej mieszanką uzupełniającą daje lepszą cenę za mleko. Jak?

06.03.2019., 08:03h
Dzięki lepszym parametrom mleka, konkretnie większej zawartości tłuszczu, udało się gospodarzom uzyskać lepszą cenę za mleko. Jak twierdzą Lilla i Marek Szafrańscy, jest to wynikiem zastąpienia poekstrakcyjnej śruty rzepakowej mieszanką uzupełniającą, która ogranicza obciążenie kwasowe żwacza krów.

Pierwsze gospodarstwo w kraju

Lilla i Marek Szafrańscy utrzymują 90 krów dojnych, w żywieniu których stosują dwa rodzaje gotowej paszy: białkowa (22%) i energetyczna dla krów do 60. dnia laktacji. Pasze treściwe zadawane są ze stacji paszowej.

PMR przygotowywany jest w paszowozie Italmix, model Triplex o pojemności zbiornika 11 m3. W skład PMR-u wchodzi: sianokiszonka, kiszonka z kukurydzy, młóto browarniane, słoma, dodatki mineralno-witaminowe, drożdże, metabolity drożdży, kreda, węglan sodu oraz poekstrakcyjna śruta rzepakowa – wymienia Marek Szafrański.

Śruta rzepakowa stosowana była w żywieniu do listopada ub.r. w ilości 1,2–1,4 kg na krowę. Gospodarstwo jest jednym z pierwszych w kraju, w którym praktycznie sprawdzany jest nowy komponent paszowy (powstający w Wielkiej Brytanii) pod nazwą AlkabupHa. Zawiera on 90% surowego białka i – jak twierdzi producent – znacząco przyczynia się do pokrycia zapotrzebowania zwierząt na wapń i magnez. Jest to element technologii, która nazywa się Alkasystem.

AlkabupHa zamiast śruty

Jak twierdzą Szafrańscy, produkt ten stosują nieco ponad dwa miesiące.

AlkabupHa jest dodawany zami...
Pozostało 79% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. kwiecień 2024 10:00