r e k l a m a

Partner serwisu

Żywienie krów: grupy żywieniowe to konieczność

Polskie mleko Żywienie krów
Data publikacji 10.07.2019r.

Średnia wydajność stada za 2018 rok wyniosła tutaj 10 700 kg mleka, a hodowcy poszczycić się mogą stutysięczniczką w stadzie. Krowa Bona 40, w ubiegłym roku uzyskała – w 11,2 laktacji – wydajność życiową na poziomie 102 818 kg mleka przy zawartości tłuszczu 4,05% i białka 3,53%. Takie wyniki osiąga gospodarstwo Ireny i Mariana Rusinów. I z pewnością nie byłyby one tak imponujące, gdyby nie córki hodowców: Marta, Joanna i Jula, które są prawdziwymi pasjonatkami hodowli bydła mlecznego.

Czytasz 3 z 3 darmowych artykułów
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Aby przeczytać więcej

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Średnia wydajność będzie wynosić 11 000 kg

Gdy zapytaliśmy młode hodowczynie czy poziom wydajności stada je satysfakcjonuje, zgodnie i bez chwili zastanowienia odpowiedziały, że apetyt rośnie w miarę jedzenia i obecnie planują wzrost średniej wynoszącej 11 000 kg. Co – jak się okazało – trudne wcale nie będzie, bo za pierwsze 4 miesiące tego roku od każdej sztuki uzyskują już 10 830 kg mleka.

Kiedy pod koniec maja odwiedziliśmy gospodarstwo państwa Rusinów, hodowcy czynili ostatnie starania przed zasiedleniem nowej inwestycji, jaką jest obora. Jak przyznał pan Marian, motywacją do realizacji przedsięwzięcia są córki, których krowy po prostu „wciągnęły”. Na tyle, że Joanna po ukończonych studiach zdecydowała jeszcze kształcić się na technika weterynarii.

Budynek, który wyrósł w gospodarstwie jest nietypowy i bardzo ciekawy. Tworzy go łukowa hala, która – jak zaznaczył Marian Rusin – obecnie jest bodaj najtańszym i najprostszym rozwiązaniem jeśli chodzi o pomieszczenia dla bydła. Jest to obiekt wybudowany – do wysokości 1,20 m – z betonowych bloków, na których wspiera się metalowa łukowa konstrukcja pokryta plandeką. Całkowita wysokość budynku wynosi 9 m.

Stawiają na grupy żywieniowe

r e k l a m a

Nowa obora stworzyła przed hodowcami nowe możliwości, jak chociażby zwiększenia pogłowia z obecnie utrzymywanych 85 krów do 100. Kolejnym atutem jej powstania będzie sprawniejsze i zdecydowanie łatwiejsze żywienie krów laktacyjnych, jak również poprawa komfortu ich utrzymania. W nowym obiekcie przebywać będzie pierwsza, najwydajniejsza grupa krów.


Stado – jak zapewniali nas hodowcy – praktycznie cały rok przebywa na okólniku, na który raz do roku wysypywany jest świeży drobny piasek
  • Stado – jak zapewniali nas hodowcy – praktycznie cały rok przebywa na okólniku, na który raz do roku wysypywany jest świeży drobny piasek
Jak ogromne znaczenie ma grupowanie krów, rodzina Rusinów przekonała się nad wyraz dobitnie, a pan Marian poinformował, że tylko za sprawą utworzenia dwóch grup żywieniowych w stadzie laktacyjnym wydajność wzrosła o 1000 litrów mleka od krowy w czasie roku.

Bez podziału największym problemem w stadzie było zatuczanie się krów kończących laktację, a to oznaczało problemy z wycieleniami, wątrobą i chorobami okresu okołoporodowego. Po utworzeniu grup większość z tych problemów wyeliminowaliśmy, a ponadto zaoszczędziliśmy na paszy, która jest dziś również jak najlepiej wykorzystana – tłumaczył Marian Rusin.

Głęboka ściółka i okólnik zapewniają krowom komfort

W użytkowanej obecnie oborze krowy utrzymywane są na głębokiej ściółce. Tak też będzie w nowym obiekcie.

To co jest wygodne dla hodowcy, niekoniecznie jest najwygodniejsze dla krów – stwierdził pan Marian. – Przekonaliśmy się jak doskonale czują się zwierzęta na słomianej ściółce i nie zrezygnujemy z tego systemu, pomimo że oznacza on dla nas większe koszty produkcji. Uprawiamy bowiem tylko 5 ha zbóż, więc większość słomy musimy zakupić – wyjaśniał gospodarz.


Do obory krowy przychodzą na dój i żywienie, chociaż przy okólniku również zorganizowany jest stół paszowy
  • Do obory krowy przychodzą na dój i żywienie, chociaż przy okólniku również zorganizowany jest stół paszowy
Chociaż krowy utrzymywane są na luzie, mają jeszcze jedno dobrodziejstwo –  nieograniczony dostęp do obszernego okólnika, z którego – jak przyznali hodowcy – korzystają zawsze i chętnie, praktycznie bez względu na pogodę. Okólnik wysypany jest piachem, który uzupełniany jest raz do roku. Za komfort zwierzęta odpłacają się hodowcom nie tylko wysoką produkcją, ale i dobrym okresem użytkowania. Każda mlecznica produkuje bowiem mleko średnio przez 4,5 laktacji.

W planach robot udojowy

W żywieniu wysokowydajnego stada bardzo ważna jest jakość pasz i precyzja w bilansowaniu dawki pokarmowej. TMR dla najwydajniejszej grupy zbilansowany jest na produkcję 38 litrów mleka, dla drugiej – na 20 litrów Podczas doju, mieszanka treściwa zadawana jest dodatkowo z ręki sztukom najwybitniejszym. – Dwa odrębne budynki umożliwią utrzymanie dwóch odrębnych grup żywieniowych, co uczyni żywienie zdecydowanie łatwiejszym – podkreśliła Marta Rusin.


Koszt wybudowania prostej obory łukowej wyniósł ok. 200 tys. złotych netto
  • Koszt wybudowania prostej obory łukowej wyniósł ok. 200 tys. złotych netto
Okazuje się, że system żywienia ulegnie niebawem całkowitej metamorfozie, a to za sprawą planowanej inwestycji w robot udojowy. Mając zatem na względzie automatyczny dój krów, który ma zostać wprowadzony za około 2 lata, młode hodowczynie dobierając buhaje do rozrodu, za priorytetowe cechy – obok zawartości białka w mleku – uznają wysokie zawieszenie wymienia i ustawienie strzyków.


 Irena i Marian Rusinowie, wspólnie z córkami Martą, Joanną (na zdjęciu) oraz Julą, prowadzą rodzinne gospodarstwo mleczne w miejscowości Polic, w gminie Kramsk.
  •  Irena i Marian Rusinowie, wspólnie z córkami Martą, Joanną (na zdjęciu) oraz Julą, prowadzą rodzinne gospodarstwo mleczne w miejscowości Polic, w gminie Kramsk.
Beata Dąbrowska
Zdjęcia: Beata Dąbrowska

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody