r e k l a m a

Partner serwisu

Żywienie krów w laktacji: pasze treściwe

Polskie mleko
Data publikacji 27.06.2017r.

W dążeniu do optymalnego zaopatrzenia energetycznego krów po wycieleniu, większość hodowców popełnia błąd sądząc, że można wyrównać niedobory energetyczne paszą treściwą. Pasze te są wprawdzie wysokoenergetyczne, ale jednocześnie ubogie we włókno.

Zarejestruj się, i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Stopniowe  wprowadzanie pasz treściwych  dla krów  od 3 tygodnia przed wycieleniem gwarantuje odpowiedni rozwój brodawek żwaczowych oraz mikroflory bakteryjnej gotowej do rozkładu znacznej ilości skrobi pochodzącej z paszy treściwej. W okresie laktacji należy pamiętać, że na jeden odpas, paszy treściwej nie należy przeznaczać więcej niż 2,5–3,0 kg, szczególnie w pierwszych 6–7 tygodniach po wycieleniu, ponieważ krowy, pobierając małe ilości paszy objętościowej, będą separowały paszę treściwą,  co może prowadzić do kwasicy. Separowanie pasz ogranicza oczywiście odpowiednia struktura dawki, która tym samym zmniejsza ryzyko pojawienia się kwasic oraz wzmaga odruch przeżuwania. Przeżuwanie treści żwacza z elementami strukturalnymi, uwalnia dodatkowe ilości śliny, która zawiera naturalny bufor w postaci kwaśnego węglanu sodu. Pożądane i zalecane w dawce są również drożdże paszowe Saccharomyces cerevisiae lub ich metabolity poprawiające pobranie suchej masy i fermentację w żwaczu.

Skarmianie znacznych ilości pasz treściwych, w stosunku do pasz objętościowych, zwiększa w żwaczu produkcję kwasu propionowego i masłowego, a obniża poziom kwasu octowego. Wpływa to na spadek zawartości tłuszczu w mleku, który to może być dobrym wskaźnikiem świadczącym o nieprawidłowości żywienia. Nadmierna ilość paszy treściwej zmniejsza aktywność celulolityczną mikroflory żwacza, czyli obniża strawność włókna pasz objętościowych.

Żywienie krów w laktacji przypomina balansowanie na linie, polegające na utrzymaniu równowagi pomiędzy bezpieczeństwem dawki, a jej parametrami uwzględniającymi wysoką produkcję.

Beata Dąbrowska

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody