Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

r e k l a m a

Partner serwisu

Ceny bydła stoją w miejscu. Ile obecnie zakłady mięsne płacą za byki, krowy i jałówki?

Kamila Szałaj
Kategoria: Rynki rolne
Ceny bydła stoją w miejscu. Ile obecnie zakłady mięsne płacą za byki, krowy i jałówki?
Rynki rolne Ceny bydła
Data publikacji 18.10.2022r.

Ceny bydła w Polsce stanęły w miejscu. Martwi to rolników, bo rosnące koszty znacznie obniżają opłacalność produkcji. Niestety, zdaniem analityków nie ma co liczyć na podwyżki. Jakie są aktualne stawki za bydło w Polsce? Sprawdź w naszej cotygodniowej SONDZIE!

Ceny bydła w Polsce bez zmian

Ceny skupu bydła nie zmieniły się w ostatnim tygodniu. Wszystkie monitorowane przez nas zakłady mięsne pozostawiły cenniki na niezmienionych poziomach. 

Średnio w Polsce za byka w klasie R otrzymamy w tym tygodniu ok. 21 zł/kg. Za wagę żywą byków zakłady płacą natomiast ok. 11,35 zł/kg, a za krowy - 9 zł/kg. Natomiast w rozliczeniu poubojowym ceny jałówek dochodzą do 22 zł/kg.

Z kolei z danych MRiRW wynika, że w dniach 3–9.10.2022 r. cena zakupu bydła rzeźnego nie zmieniła się i tak jak w poprzednim tygodniu, wyniosła 10,79 zł/kg. Była ona o 1 proc. niższa niż przed miesiącem, ale o 29% wyższa niż w analogicznym tygodniu 2021 r. Za byki 12-24 miesiące w tym okresie płacono średnio 11,59 zł/kg, za krowy 9,34 zł/kg, a za jałówki 11,37 zł/kg.

r e k l a m a

"Za byka sprzedanego kilka lat temu mogłem kupić więcej paszy i paliwa niż teraz"

Rolnicy mają nadzieję, że zakłady mięsne znów zaczną podnosić ceny bydła, bo koszty produkcji, zwłaszcza prądu i paliwa poszły ostatnio mocno w górę. Za chwilę produkcja bydła, mimo rekordowych cen w skupie, przestanie być opłacalna. 

- Nigdy bym nie przypuszczał, że sprzedając byki po 22 zł wbc będę się zastanawiał, czy pokryje to koszty produkcji, czy nie. Teraz na przykład w górę poszły pasze białkowe. Rolnik jest najsłabszym ogniwem całego tego łańcucha i dlatego obrywa najbardziej. A prawda jest taka, że za byka sprzedanego kilka lat temu mogłem kupić więcej paszy i paliwa niż teraz- wyjaśnia nam hodowca z woj. mazowieckiego, który trzymuje 80 sztuk bydła opasowego.

Z kolei pan Marcin zauważa, że rolnicy muszą podejmować decyzję o sprzedaży bydła w bardzo trudnych warunkach rynkowych.

- Rynek i ekonomia wymuszają na rolnikach podejmowanie dramatycznych decyzji typu sprzedać lub poczekać. Tymczasem koszty produkcji w górę, jak pasze, paliwo itp., a żywiec w dół, bo jest jesień, a bydło jest najbardziej utuczone - wylicza Czytelnik Marcin na naszym Facebookowym profilu.

Spada produkcja wołowiny w UE

Z najnowszej, jesiennej prognozy KE wynika, że produkcja wołowiny w UE spadnie o 0,6 proc. w 2022 r., głównie z powodu dostosowania strukturalnego w sektorze wołowiny i mleka, pomimo wysokich cen wołowiny.  Będzie to efekt m.in. redukcji o pogłowia bydła w UE oraz wysokich cen pasz i nośników energii. Spadki obserwujemy w szczególności we Francji i w Niemczech, gdzie produkcja obniżyła się odpowiednio o -4 proc. i -8,5 proc. z uwagi na spadek konsumpcji mięsa i mleka. W wielu regionach tych krajów przyczyną spadku pogłowia były także duże niedobory  paszy w wyniku ekstremalnej suszy przy gwałtownie rosnących kosztach produkcji i energii.

Jednocześnie zdaniem KE spadnie wywóz z UE o 1 proc. ze względu na rekordowo wysokie ceny krajowe i pomimo dobrych perspektyw eksportu na niektóre rynki. Natomiast import do UE wzrośnie - głównie z Wielkiej Brytanii i Brazylii. 

r e k l a m a

12 tysięcy gospodarstw w Polsce zlikwidowało produkcję bydła

Jeśli chodzi o Polskę, to według danych ARiMR pogłowie bydła (stan na 30 sierpnia 2022 r.) wyniosło blisko 6,7 mln szt. i było o 1,8 proc. większe niż w analogicznym okresie 2021 r.

Równocześnie liczba gospodarstw utrzymujących bydło, w porównaniu ze stanem sprzed roku, uległa redukcji z 351,6 tys. do 339,7 tys. W okresie styczeń–lipiec 2022 r. uboje przemysłowe bydła (bez cieląt) wyniosły 624 tys. ton w wadze żywej (326 tys. ton wbc.) i były o 3% mniejsze niż przed rokiem. 

Niemcy: rosną ceny byków i jałówek 

W Niemczech po pięciu tygodniach stabilizacji wzrosły ceny byków i jałówek. W tym tygodniu VEZG utrzymało na niezmienionym poziomie stawki tylko za krowy.

- Na niemieckim rynku bydła rzeźnego młode buhaje i jałówki rzeźne są wyceniane wyżej. Natomiast ceny krów pozostają na ogół stabilne - wyjaśnia Stowarzyszenie Producentów Żywca i Mięsa VEZG.

Obecnie niemieccy farmerzy dostają za klasę R byków 5,03 euro/kg. Natomiast ceny jałówek wynoszą 5,07 euro/kg, a krów 4,0-4,20 euro/kg.

Analitycy: ceny bydła w Polsce będą spadać

Ekonomiści prognozują, że w najbliższych miesiącach ceny bydła będą nadal spadać z uwagi na rosnącą podaż żywca. 

- Uważamy, że minęliśmy punkt zwrotny na światowym rynku bydła i kolejne kwartały, wraz z pojawiającą się coraz większą jego podażą, przyniosą dalszy spadek cen skupu - informują analitycy Credit Agricole. 

Ich zdaniem cena skupu bydła w Polsce na koniec 2022 r. wyniesie ok. 10,60 zł/kg oraz 8,50 zł/kg na koniec 2023 r. 

Jakie były ceny skupu żywca wołowego w Polsce 14 października 2022 r.?

Oto ceny skupu byków, jałówek i krów z poszczególnych zakładów mięsnych:

Ten produkt może Ciebie zainteresować

Tygodnik Poradnik Rolniczy – aktualny egzemplarz

Tygodnik Poradnik Rolniczy – aktualny egzemplarz

Płacisz tylko

7,20 zł SPRAWDŹ

Osi Poland Foodworks:

  • byki (kl. O): 20,60 zł/kg (bez zmian),
  • jałówki (kl. O): 21 zł/kg (bez zmian),
  • krowy (kl. O): 19,30 zł/kg (bez zmian).

Łódzkie: Marciniak, Sędzimirowice:

  • byki: 10-12,50 zł/kg (bez zmian),
  • jałówki: 10-12,50 zł/kg (bez zmian),
  • krowy: 7,50-9,50 zł/kg (bez zmian);

Lubelskie: ZM Wierzejki:

  • byki (kl. O): 22 zł/kg (bez zmian),
  • byki (kl. R): 22,60 zł/kg (bez zmian),
  • jałówki (kl. O): 21,40 zł/kg (bez zmian),
  • jałówki (kl. R): 22,00 zł/kg (bez zmian).

Małopolskie: PW Laskopol Limanowa:

  • byki 10,20-12,10 zł/kg (bez zmian),
  • jałówki 9,30-11,20 zł/kg (bez zmian),
  • krowy 5,50-8,40 zł/kg (bez zmian).

Mazowieckie: ZM Mościbrody:

  • byki (kl. O): 21,20 zł/kg  (bez zmian),
  • byki (kl. R): 21,60 zł/kg  (bez zmian),
  • byki (kl. U dostawy pow. 10 szt.): 21,80 zł/kg (bez zmian),
  • jałówki (kl. O): 21,20 zł/kg (bez zmian),
  • jałówki (kl. R): 21,60 zł/kg  (bez zmian),
  • krowy (320 kg mięsa): 19,00 zł/kg  (bez zmian).

Podlaskie: ZM Bost, Turośń Kościelna:

  • byki: 10,70-14,00 zł/kg (bez zmian),
  • jałówki: 9,30-14,00 zł/kg (bez zmian),

Podkarpackie: Kabanospol, Wielopole Skrzyńskie:

  • byki: do 11,60 zł/kg (bez zmian),
  • jałówki: do 10,20 zł/kg (bez zmian),
  • krowy: do 9,30 zł/kg  (bez zmian).

Wielkopolska: Jóźwiakowski, Damasławek:

  • byki: 11,70-12,50 zł zł/kg (bez zmian),
  • jałówki: 10-12,50 (bez zmian),
  • krowy: 8,50 - 10,50 zł/kg (bez zmian).

Kamila Szałaj
Fot. arch., wykres: MRiRW

Widziałeś już nasze video "Czy to już koniec podwyżek cen bydła?"?

r e k l a m a

r e k l a m a

r e k l a m a