StoryEditorchoroby

Antraknoza szkodliwa dla jakości ziemniaków w upalne sezony

29.06.2022., 17:06h
Chorobą mniej znaną, ale z uwagi na ocieplenie się klimatu występującą w ziemniakach powszechnie we wszystkich rejonach uprawy jest antraknoza.

Przy zmianowaniu i zachowaniu odpowiedniej przerwy w uprawie ziemniaka antraknoza nie jest problemem. Nie można jej jednak bagatelizować, bo ciągłe ocieplanie się klimatu sprzyja antraknozie i każdy plantator powinien ją lepiej poznać.

Co sprzyja rozwojowi antraknozy?

Według opisu biologii choroby opracowanej przez naukowców IOR – PIB w Poznaniu, sprawca zimuje w glebie na resztkach porażonych roślin oraz na bulwach. Zarodniki konidialne rozprzestrzeniają się przez krople wody podczas deszczu lub w czasie deszczowania. Głównym źródłem przenoszenia infekcji na sezon następny są mikrosklerocja (czarne kropki 0,1–0,5 mm), które mogą przetrwać w glebie do 8 lat.

Rozwojowi choroby sprzyja szereg czynników, do których zaliczyć możemy ocieplanie klimatu, uprawę ziemniaków na glebach ciężkich i o nieuregulowanych stosunkach wilgotnościowych, wysokie temperatury w okresie wegetacji (optymalne temperatury 25 do 31 st. C), zachwaszczenie plantacji psianką czarną, komosą białą, tasznikiem pospolitym, rdestem ptasim, bieluniem dziędzierzawą.

Jakimi objawami charakteryzuje się antraknoza?

Choroba pojawia się w okresie kwitnienia i rozwój rozpoczyn...

Pozostało 67% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
24. kwiecień 2024 01:22