r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

Bioregulacja cukru

Uprawa
Data publikacji 15.12.2015r.

W tym roku susza nie tylko miała wpływ na niskie plony buraków cukrowych, ale także na niższą niż zwykle zawartość cukru. W wielu przypadkach poziom cukru w korzeniach buraka był poniżej 16%, a to oznacza już potrącenia przy zapłacie rolnikowi za materiał, jaki dostarczył do cukrowni.

r e k l a m a

Marian Garbal osiągający bardzo wysokie plony buraków cukrowych podkreśla, że nie tyle plony, co właśnie zawartość cukru jest najważniejsza i to ona w dużej mierze decyduje o opłacalności uprawy. Sam uzyskał wynik dobry jak na ten rok – 16,5%.

 

– Susza miała wymierny wpływ na spadek cukru ponieważ buraki w jej wyniku straciły ulistnienie, następnie wraz z przyjściem deszczy zaczęły je regenerować kosztem zawartości cukru i wzrastania korzeni. Aby powstrzymać ten niekorzystny proces, zastosowałem bioregulator Kelpak, który zazwyczaj jest stosowany wiosną w warunkach stresowych takich jak: przymrozki oraz wczesna susza. Wykonując ten zabieg pod koniec września była to sytuacja nadzwyczajna, ale myślę, że efekt został osiągnięty, bez tego nie uzyskali byśmy 16,5% cukru. Najprościej mówiąc, Kelpak nie pozwolił, aby liście wyciągnęły cukier z korzeni  – stwierdził Marian Garbal.

Cały artykuł przeczytacie Państwo w numerze 51–52/2015 "Tygodnika Poradnika Rolniczego".

Jeżeli jeszcze nie masz prenumeraty "Tygodnika Poradnika Rolniczego", możesz ją zamówić korzystając z zakładki Prenumerata, zadzwonić pod numer (61) 886 06 30 lub skorzystać z e-wydania.

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody