r e k l a m a

Partner serwisu

Choroby i szkodniki orzecha włoskiego

Uprawa Pozostałe rośliny
Data publikacji 02.03.2019r.

Zanim podejmiemy decyzję o uprawie orzechów włoskich i nim zacznie przynosić dochody, musimy zdawać sobie sprawę, jakie istnieją zagrożenia. Do nich należy oczywiście walka z chorobami i szkodnikami, gdyż ta roślina sadownicza wcale nie jest od nich wolna.

Pozostało 60% artykułu.
Więcej przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Masz już prenumeratę lub dostęp?

Możesz już teraz kupić dostęp do wszystkich treści lub do wybranego artykułu

Kup dostęp Kup ten artykuł za 3,69 zł Kup ten artykuł za 0 złpo wyrażeniu zgód

r e k l a m a

Co robić, gdy grzyby zaatakują orzech?

Orzech włoski często jest atakowany przez choroby grzybowe i bakteryjne, do których należy np. antraknoza. Patogen zimuje w opadłych liściach a wiosną jego zarodniki zaczynają infekować zdrowe liście. Początkowo widzimy na nich zazwyczaj okrągłe, żółte plamy stopniowo zmieniające barwę na brunatną. Z czasem plamy się powiększają i obejmują swym zasięgiem prawie całą blaszkę liściową, powodując jej zasychanie. Na dolnej stronie liści widać ciemne, drobne punkty, są to owocniki grzyba. Grzyb poraża również zawiązki owoców i zielone części pędów, na których pojawiają się ciemne plamy, pod którymi tkanka się zapada. Porażone zawiązki gniją a porażone owoce w późniejszej fazie rozwoju wcześniej zamierają i opadają. Podczas wilgotnej pogody grzyb masowo się rozwija prowadząc do dużych strat. Niestety, dotychczas było dozwolone stosowanie preparatów miedziowych do walki z patogenem, obecnie brak jest zarejestrowanych środków do walki z antraknozą. Jedynym wyjściem jest dokładne usuwanie opadłych liści lub pryskanie mocznikiem w celu ich szybkiego rozkładu, co pozwoli zminimalizować jej rozprzestrzenianie się. 

Zgorzel orzecha włoskiego

r e k l a m a

Kolejna choroba, z wystąpieniem której powinniśmy się liczyć, to zimująca na pędach bakteryjna zgorzel orzecha włoskiego. Choroba pojawia się na młodych pędach, liściach, kwiatostanach męskich i owocach, w formie drobnych, kanciastych lub okrągłych ciemnobrunatnych plam. Z czasem się zlewają, tworząc rozległe nekrozy. Na owocach we wczesnym stadium rozwoju pojawiają się zapadające, ciemne plamy prowadząc do ich gnicia i opadania. Objawy tej choroby przypominają antraknozę. Na pędach można zaobserwować podłużne czarne smugi. W celu ograniczenia choroby, porażone pędy należy usuwać. Następną, czyli trzecią chorobą, co prawda rzadko atakującą orzechy włoskie, jest mączniak prawdziwy. Na młodych pędach i liściach pojawia się biały, mączysty nalot, powodując zahamowanie wzrostu. Na dolnej stronie blaszki liściowej widoczne są drobne, ciemne punkty, które z czasem się powiększają zakrywając całą powierzchnię liścia, wskutek czego przedwcześnie opadają. Zwalczanie grzyba polega na wycinaniu porażonych pędów wraz z chorymi liśćmi i ich palenie. 

Roztocza i mszyce aż tak nie dokuczają orzechowi włoskiemu

Szkodniki orzecha nie są tak groźne ani tak dokuczliwe jak choroby grzybowe, ale też trzeba się z nimi liczyć, a w razie potrzeby zwalczać. Do głównych szkodników należy pilśniowiec orzechowiec (szpeciel orzechowiec). Ten roztocz żeruje na dolnej stronie blaszki liściowej, a wysysając sok komórkowy powoduje wybrzuszanie. Na dolnej stronie można zauważyć srebrzyste, gęsto ułożone włoski, czyli pilśń. W czerwcu i na początku lipca warto przeprowadzać lustrację i usuwać porażone liście. Nie jest to szkodnik, który prowadzi do dużych strat, więc nie stosuje się zabiegów ochronnych. 

Jeszcze mniej dokuczliwym szkodnikiem i niezagrażającym naszym orzechom jest mszyca orzechowa ciemnożyła (zdobniczka orzechowa większa). Owad swą nazwę zawdzięcza prawdopodobnie rzędom czarnych plam. Żeruje na dolnej stronie liści wzdłuż nerwu głównego, tworząc kolonie ułożone szeregowo. Blaszki liściowe pokryte są warstwą spadzi żółkną. Inną mszycą jest mszyca orzechowa jasna (zdobniczka orzechowa mniejsza). Ta w odróżnieniu od poprzedniczki nie tworzy kolonii, ale podobnie do mszycy ciemnożyłej żeruje na dolnej stronie liścia w okolicy nerwu głównego. Zasiedla także owoce, które pod wpływem jej żerowania pokrywają się lepką spadzią. Ten szkodnik również nie prowadzi do wielkich szkód, a zatem nie wymaga zwalczania. Jeśli jednak okaże się, że nasze orzechy zostały zaatakowane w większym stopniu przez któryś z wymienionych gatunków możemy ew. zastosować np. Primor 500 WG, czy Karate Zeon 050 CS. 


Małgorzata Wyrzykowska
fot. Pixabay

Ten produkt może Ciebie zainteresować

Warzywa strączkowe – najgroźniejsze choroby i szkodniki

Warzywa strączkowe – najgroźniejsze choroby i szkodniki

Płacisz tylko

8,00 zł

Cena regularna 10,00 zł

SPRAWDŹ

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody