r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

Czego nie toleruje ziemniak?

Uprawa Ziemniaki
Data publikacji 30.03.2020r.

Ziemniaki przeznaczone do przetwórstwa na cele spożywcze są w gospodarstwie w Chmielniku-Kolonii (pow. lubelski) uprawiane z dobrymi wynikami od ponad dwudziestu lat. Jednak gdyby dziś rolnikom prowadzącym to rodzinne gospodarstwo przyszło decydować o rozpoczęciu takiej produkcji, odpowiedź byłaby zapewne negatywna.

r e k l a m a

Ziemniaki odmian jadalnych z podwyższoną zawartością skrobi sadził w Chmielniku-Kolonii jeszcze ojciec Tomasza i Jarosława Matyjasików, którzy obecnie wspólnie uprawiają ok. 120 ha. To gleby od klasy II po IVb. Przeważają te IIIa i b.

– Gleby lekkie, bielicowe, wytworzone na piaskach, o dobrej przydatności do uprawy ziemniaków – mówi Tomasz Matyjasik. Oprócz nich uprawia się tu rzepak ozimy, pszenicę ozimą, pszenżyto ozime, jęczmień jary i buraki cukrowe. Ziemniaki w ub. sezonie zajmowały 13 ha i zwykle są wysadzane na zbliżonym areale.

Bulwy ziemniaczane są przerabiane na płatki ziemniaczane

Bulwy ziemniaczane z produkcji prowadzonej przez braci tradycyjnie trafiają do Zakładów Przetwórstwa Ziemniaczanego w Lublinie będących częścią grupy PEPES z siedzibą w Łomży. W Lublinie są przetwarzane m.in. na płatki ziemniaczane.

Są one wykorzystywane w gastronomii jako błyskawiczne puree ziemniaczane, półprodukt do wyrobu dań, dodatek do piekarnictwa, panierka do ryb i mięs oraz składnik do produkcji przekąsek.

– Optymalna zawartość skrobi oczekiwana przez ZPZ to 15–16%. Minimalna 14% – mówi pan Tomasz. –W ub. roku podstawowa cena wynosiła ...

Chcesz przeczytać cały artykuł?

Zakup dostęp do tego artykułu
3,69zł
/za artykuł 

Jeśli masz zakupioną prenumeratę dostęp do artykułu jest dostępny w ramach zakupionej prenumeraty. zaloguj się aby uzyskać dostep.

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody