r e k l a m a

Partner serwisu

Czy wyznaczanie progowego zachwaszczenia sprawdza się w praktyce?

Uprawa Szkodniki
Data publikacji 03.12.2020r.

Progi ekonomicznej szkodliwości chorób i szkodników są podstawą decyzji o zwalczaniu w integrowanej ochronie roślin. Jest też wiele dokładnych badań potwierdzających konkretne straty plonu w zależności od liczby odłowionych szkodników czy od procentowego porażenia roślin chorobami.

Zarejestruj się, i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

A co z konkurencją chwastów? Tutaj sprawa jest bardzo skomplikowana. Prowadzone są badania i są nawet wyznaczone progi szkodliwości chwastów, ale ta cenna wiedza w praktyce rolniczej ma niewielkie znaczenie, bo w uprawie polowej nie ma gruntów wolnych od chwastów. Ponadto w wielu uprawach najskuteczniej i najtaniej (pod warunkiem optymalnego uwilgotnienia gleby) pozbędziemy się chwastów zabiegami doglebowymi.

Gleba jest olbrzymim bankiem nasion chwastów

Owszem, zbadane progi szkodliwości chwastów pokazują, z jakimi stratami plonu możemy się liczyć i które chwasty są najbardziej konkurencyjne. Dziś pokażemy oczywiście kilka zbadanych zależności, które można znaleźć w metodykach integrowanej ochrony roślin. Niech będzie to wskazówką, które gatunki w konkretnych uprawach trzeba traktować priorytetowo. To powinno być zachętą, aby dokładnie poznać biologię wybranych gatunków i nauczyć się rozpoznawania wyglądu siewek. Ta wiedza przyda się nam najbardziej do oceny problemu i do wyboru właściwej substancji czynnej, na którą chwasty są wrażliwe.
 
Niektóre chwasty powodują bowiem wyraźny spadek plonowania zbóż, jeżeli występują w łanie w ilości zaledwie 1 szt./m2, a na przeciętnej plantacji występuje zwykle ok. 20 gatunków chwastów wymagających ograniczania. Progowa szkodliwość chwastów jest bardzo trudna do ustalenia ze względu na dużą ilość gatunków, co jeszcze bardziej utrudnia olbrzymi bank nasion chwastów w glebie. Gleba jest olbrzymim bankiem nasion chwastów, których żywotność może sięgać kilkudziesięciu lat. Na każdym m2. pola znajduje się w warstwie ornej nawet do 75 000 nasion chwastów, a na stanowiskach zaniedbanych kilka razy więcej. W glebach żyznych o intensywnym życiu biologicznym następuje szybsza dezaktywacja nasion. Natomiast w glebach lekkich nasiona mogą dłużej utrzymywać żywotność. Każdego roku z 75 000 nasion na metrze kwadratowym znajdujących się w glebie kiełkuje tylko odsetek, ale i tak stanowi to olbrzymie potencjalne zachwaszczenie.

5% spadek plonu kukurydzy szacowany jest dla zaledwie jednej rośliny komosy białej na powierzchni 2 m2 plantacji, a przecież są stanowiska - jak na zdjęciu - całkowicie opanowane przez ten chwast
  • 5% spadek plonu kukurydzy szacowany jest dla zaledwie jednej rośliny komosy białej na powierzchni 2 m2 plantacji, a przecież są stanowiska - jak na zdjęciu - całkowicie opanowane przez ten chwast

Ważny jest poziom nawożenia a jeszcze bardziej pH gleby

r e k l a m a

Trudno jest przewidzieć pogodę, która jest decydująca dla kiełkowania i tempa rozwoju chwastów. Czynników wpływających na konkurencyjność chwastów w stosunku do zbóż w danym środowisku jest dużo. Wpływa na to termin siewu zbóż i zagęszczenie. Ważny jest poziom nawożenia, a jeszcze bardziej pH gleby. Wśród odmian zbóż są takie, które lepiej radzą sobie z konkurencją chwastów lub gorzej. To wszystko powoduje, że w konkretnej sytuacji zaledwie jeden chwast na metrze kwadratowym spowoduje konkretną, ekonomiczną stratę plonu, a w innej, zagrożeniem będzie dopiero 5 chwastów tego samego gatunku.
 
Ekonomiczne progi szkodliwości chwastów dla rośliny uprawnej określają stopień zachwaszczenia plantacji, przy którym wartość obniżonego plonu jest równa kosztom zastosowanej metody odchwaszczania. W doświadczalnym opracowaniu progów szkodliwości dla różnych gatunków chwastów w konkretnej uprawie, wymagane jest dokonanie regulacji liczebności chwastów (utrzymywanie w okresie wegetacji rośliny uprawnej stałej ich liczby na jednostce powierzchni), a potem zebranie plonu i wyliczenie o ile jest on niższy w porównaniu z łanem bez chwastów. W ten sposób porównuje się zachwaszczenie z 1 chwastem na metrze kwadratowym, z dwoma, trzema itd. i ustala się ile chwastów powoduje ekonomiczną stratę plonu. Nie są to łatwe badania a ponadto obarczone sporym błędem.

Gatunki chwastów

Liczba chwastów stanowiąca próg szkodliwości (szt./m2)

 

Gorczyca polna

Maruna bezwonna

Miotła zbożowa

Ostrożeń polny

Owies głuchy

Przetaczniki

Przytulia czepna

2,0

3,0–6,0

10,0–15,0

0,1–2,0

5,0

10,0–15,0

0,1–1,8

Roślina uprawna

Chwasty

Liczba chwastów na 1 m2 w okresie żniw, powodująca spadek o 5%

plonu

sprawności zbioru

Kukurydza

komosa biała

0,5

2,0

rdestówka powojowata

2,0

1,0

szarłat szorstki

2,0

4,0

chwastnica jednostronna

6,0

20,0

 

Liczba chwastnicy jednostronnej (szt./m2)

Plon zielonej masy kukurydzy (t/ha)

Strata plonu zielonej masy kukurydzy (%)

Świeża masa chwastów (t/ha)

0

17,3

0

0

50

9,4

46

10

100

9,2

47

13


Progi szkodliwości dla chwastów są tylko orientacyjne

Z powodu tych trudności w doświadczeniach wyznaczających progi szkodliwości chwastów można w literaturze fachowej znaleźć bardzo różniące się informacje. Dziś damy przykłady progów szkodliwości chwastów w uprawie pszenżyta, jęczmienia i kukurydzy, które są zamieszczone w metodykach integrowanej ochrony tych roślin.
 
W metodyce integrowanej ochrony pszenżyta ozimego i jarego skorzystano w tym względzie z progów szkodliwości chwastów opracowanych w Niemczech w 1990 r. przez Wahmhoffa. Jednym ze stosowanych tam mierników oceny szkodliwości chwastów jest procentowy udział w pokryciu powierzchni uprawy.
 
W metodyce integrowanej ochrony jęczmienia ozimego i jarego ekonomiczne progi szkodliwości chwastów powodujące 5-procentową szkodę podane są w liczbie chwastów na 1 m2 (tabela 1). Dane w tabeli 2 pokazują podobną zależność w kukurydzy, a w tabeli 3 dobrze przebadaną szkodliwość chwastnicy jednostronnej. Pamiętajmy, że progi szkodliwości dla chwastów są tylko orientacyjne. Przy decyzjach o chemicznym odchwaszczaniu należy się kierować znajomością historii pola, zawsze występujących na nim gatunków chwastów i doświadczeniem.

 Wyznaczane progi ekonomicznej szkodliwości chwastów są obarczone dużym błędem, ale wynika z nich, że w wyjątkowych okolicznościach progiem szkodliwości przytulii czepnej w jęczmieniu jest zaledwie jedna roślina na 10 m2. Pewnie porównywalna jest szkodliwość przytulii w innych zbożach i na zdjęciu pokazujemy przykład silnego zachwaszczenia pszenicy

  • Wyznaczane progi ekonomicznej szkodliwości chwastów są obarczone dużym błędem, ale wynika z nich, że w wyjątkowych okolicznościach progiem szkodliwości przytulii czepnej w jęczmieniu jest zaledwie jedna roślina na 10 m2. Pewnie porównywalna jest szkodliwość przytulii w innych zbożach i na zdjęciu pokazujemy przykład silnego zachwaszczenia pszenicy


Marek Kalinowski
Zdjęcia:  Marek Kalinowski

Ten produkt może Ciebie zainteresować

Czapka z daszkiem – Tygodnik Poradnik Rolniczy

Czapka z daszkiem – Tygodnik Poradnik Rolniczy

Płacisz tylko

27,00 zł

Cena regularna 35,00 zł

SPRAWDŹ

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody