W gospodarstwie jest bydło mięsne, ale główną produkcją i oczkiem w głowie w gospodarstwie Iwony i Adama Cnotalskich jest kukurydza. Uprawiają ją na ziarno w technologii uproszczonej i w monokulturzeMarek Kalinowski
StoryEditorUprawa

Czym wyróżniają się nowe odmiany kukurydzy Dekalb?

30.10.2023., 10:00h
W październiku br. firma Bayer zaprezentowała dziennikarzom branżowym kompleksową ofertę odmian kukurydzy DEKALB, w tym odmiany przeznaczone na kiszonkę. Eksperci opowiedzieli też o rozwiązaniach wspierających rolnictwo zrównoważone i regeneratywne oraz o skutecznej ochronie połączonej z nawożeniem biologicznym, a także o strategii antyodpornościowej w kukurydzy.

Pokaz odmian kukurydzy DEKALB w gospodarstwie Cnotalskich

Nową ofertę odmian zaprezentowano w 50-hektarowym gospodarstwie Iwony i Adama Cnotalskich w Nowym Besku. Gospodarze w monokulturze na areale 40 ha uprawiają głównie kukurydzę na ziarno i sprzedają je na mokro spod kombajnu. Tylko dzięki wysokim plonom sytuacja ekonomiczna gospodarstwa jest stabilna, bo ceny są słabe. W tym roku pierwsze zbiory sprzedawali po ok. 500 zł/t, a w ubiegłym roku po 1000 zł/t. Bez komentarza.

image

W gospodarstwie jest bydło mięsne, ale główną produkcją i oczkiem w głowie w gospodarstwie Iwony i Adama Cnotalskich jest kukurydza. Uprawiają ją na ziarno w technologii uproszczonej i w monokulturze

FOTO: Marek Kalinowski

Eksperci firmy Bayer przedstawili ofertę nowych odmian kukurydzy

– Marka DEKALB w kukurydzy jest już znana i bardzo ceniona przez rolników w Polsce. Bayer nie spoczywa na laurach i stale poszukuje rozwiązań, które pozwolą sprostać rosnącym wyzwaniom, takim jak pogoda, choroby czy odporne chwasty – na to wszystko mamy propozycję dla plantatorów. Jednocześnie nasze rozwiązania dają stabilny i pewny plon, co w dobie rosnących kosztów produkcji ma dla rolników ogromne znaczenie. W rolnictwie zrównoważonym i regeneratywnym liczy się nie tylko stabilność plonów i dochód rolnika, ale też obniżenie kosztu środowiskowego, dlatego dbamy o te wszystkie elementy przygotowując kompleksową ofertę w kukurydzy – powiedziała na początku spotkania Iwona Krych-Stec, dyrektor marketingu Crop Science w Bayer na Polskę, Kraje Bałtyckie, Czechy i Słowację.

image

Marcin Liszewski z firmy Bayer

FOTO: Marek Kalinowski

Pole kukurydzy z kolekcją odmian Dekalb, jak na niezbyt korzystne tegoroczne warunki wegetacji, wyglądało idealnie. Tylko wcześniejsze odmiany traciły zieloność, kolby były ładnie zaziarnione, a szkody omacnicy niezauważalne. Kolekcję odmian z nowościami na przyszły sezon omawiali eksperci z firmy Bajer – Bartosz Malanowski i Marcin Liszewski.

image

Bartosz Malanowski z firmy Bayer

FOTO: Marek Kalinowski

Odmiany kukurydzy DKC3937 o FAO 260-270 i DKC3327 (FAO 240) 

Zacznijmy zatem od nowości. W ofercie na przyszły sezon pojawia się DKC3937 o FAO 260–270, która bardzo wysoko plonuje przy relatywnie niskiej wilgotności ziarna oraz bardzo silnym wigorze początkowym. To odmiana średnio późna do zbioru na ziarno. Charakteryzuje się bardzo wysokim i stabilnym poziomem plonowania i niską wilgotnością ziarna w czasie zbioru – jak podkreślał Marcin Liszewski – szczególnie w przypadku opóźnionych lub przedłużających się zbiorów. Wyróżnia ją wyjątkowo silny wigor początkowy i bardzo dobra tolerancja na niskie temperatury. Odmiana wykształca wysokie rośliny o silnym systemie korzeniowym i mocnych łodygach z tolerancją na wyleganie oraz wyróżnia się bardzo wysoką zdrowotnością – niskim porażeniem przez fuzarium kolb. Dodatkową zaletą jest bardzo dobra tolerancja na stresowe warunki uprawowe.

image

W ofercie na przyszły sezon pojawią się nowości: DKC3937, druga wcześniejsza ziarnówka – DKC3327 oraz trzy odmiany na kiszonkę – DKC3305, DKC3327 i DKC3434

FOTO: Marek Kalinowski

Nowością jest DKC3327 (FAO 240). To średnio wczesna odmiana przeznaczona do zbioru na kiszonkę i biogaz. Charakteryzuje się bardzo wysokim plonem ogólnym suchej masy oraz wysokim udziałem ziarna w plonie ogólnym. Odmiana należy do Programu SILO EXTRA, posiada znakomite parametry jakościowe – szczególnie wysoką zawartość skrobi pochodzącej z ziarna oraz wyjątkowo wysoką strawność włókna obecnego w łodygach i liściach. Odmiana o silnym wigorze wiosennym, ma bardzo dobrą tolerancję na niskie temperatury. Wytwarza wysokie i obficie ulistnione rośliny o bardzo dobrej tolerancji na wyleganie i świetnej zdrowotności oraz silnym efekcie stay-green, który znacząco wydłuża okno zbioru, pozwalające na utrzymanie wysokich parametrów jakościowych.

Dlaczego warto stosować zaprawę Acceleron Standard?

Od szybkich wschodów zdrowych roślin kukurydzy i szybkiego rozwoju systemu korzeniowego zależy bardzo dużo. To tolerancja na możliwe stresy suszy i wysokich temperatur. To lepsza zdrowotność roślin. W dużym uproszczeniu taką przewagę od startu daje roślinom kukurydzy Acceleron Standard – zaprawa będąca połączeniem fungicydu Redigo M i nawozu biologicznego B-360. Nawóz B-360 stworzony na bazie lipo-chito-oligosacharydów LCO poprawia kiełkowanie nasion, rozwój grzybów mikoryzowych i systemu korzeniowego kukurydzy.

To zintegrowane rozwiązanie chroni uprawy przed chorobami na początku sezonu, poprawiając stan roślin, jednorodność uprawy i wigor roślin, zmniejszając ryzyko w uprawie, a tym samym zapewnia lepsze pobieranie składników pokarmowych i wody. Dzięki temu:

  • rośliny lepiej znoszą zmiany temperatur w początkowym okresie wegetacji (kwiecień – maj),
  • odmiany na kiszonkę mocniej budują masę wegetatywną (czerwiec – początek lipca),
  • rośliny wchodzą w lepszej kondycji w krytyczny do budowania plonu okres kwitnienia i wykształcania się nasion.

Jaki jest cel hodowli marki Dekalb?

„Zaplanuj żywienie od siewów” - tak brzmi hasło promujące rozwiązania Bayer z odmianami kukurydzy na kiszonkę. Hodowla marki Dekalb ma za cel doskonalenie odmian kukurydzy kiszonkowej w kierunku cech jakościowych plonu, wysokich parametrów agronomicznych, które zwiększają szansę na sukces w uprawie. W programie Silo Extra selekcjonowane są te odmiany, które wyróżniają się pod względem wysokiego plonu suchej masy z hektara, dużego udziału skrobi oraz wysokiej strawności włókna.

Wszystkie te cechy pozwalają na dostarczanie rolnikom łatwych w uprawie odmian, z których będzie możliwe wyprodukowanie kiszonki o wysokich parametrach żywieniowych, które mają bezpośredni wpływ na efektywność produkcji – zarówno w przypadku krów mlecznych, jak i bydła mięsnego. Tutaj doskonale sprawdzą się odmiany:

  • DKC3204,
  • DKC3418,
  • DKC3419,
  • DKC3513.

A takżr trzy nowości, które pojawią się w rodzinie odmian kiszonkowych DEKALB:

  • DKC3305,
  • DKC3327,
  • DKC3434.

Problem z chwastami w kukurydzy

Jak podkreślał na konferencji Mariusz Michalski – na przestrzeni ostatnich kilkudziesięciu lat kukurydza, to druga po zbożach uprawa, gdzie stwierdza się najwięcej gatunków chwastów z odpornymi biotypami. To potencjalnie wielki problem w kukurydzy, chociaż jeszcze w tej chwili w Polsce nie tak odczuwalny, jak w uprawie pszenicy z odporną miotłą, wyczyńcem i stokłosami. Ale lepiej jest znać przyczyny i skutki odporności chwastów, stosować w ochronie strategie antyodpornościowe i zarządzać odpornością chwastów w płodozmianie.

image

Mariusz Michalski z firmy Bayer

FOTO: Marek Kalinowski

Co proponuje ekspert firmy Bayer?

Antyodpornościowa strategia Bayera stawia na:

  • powrót do urozmaiconych płodozmianów z uwzględnieniem roślin jarych,
  • pełną uprawę z podorywką i orką,
  • rotację substancji herbicydowych o różnych mechanizmach działania,
  • planowanie stosowania herbicydów w całym płodozmianie.

– Jeśli stosujemy substancje, na które w danym gospodarstwie stwierdzono odporność, dopilnujmy, aby zawsze towarzyszyły im inne z odmiennym mechanizmem, skutecznie zwalczające uodporniony gatunek – mówi Mariusz Michalski. – W przypadku biotypów szarłatu szorstkiego, które wykazują odporność na substancje z grupy HRAC 2, dobrym rozwiązaniem jest wybór herbicydu Capreno, w którego skład wchodzi tembotrion (gr. 27 wg HRAC) skutecznie zwalczający biotypy szarłatu odporne na inhibitory ALS. Mądre planowanie i rotacja mechanizmów działania w połączeniu z całym pakietem tzw. metod niechemicznych, pozwoli na opanowanie problemu i dalszą opłacalną produkcję nawet na polu z uodpornionymi chwastami.

image
Wojewódzki Dzień Kukurydzy w Osieku-Kolonii

Ponad 100 odmian kukurydzy na jednym polu. Jak poradziły sobie w ekstremalnych warunkach?

Marek Kalinowski

Bartosz Malanowski z firmy Bayer

Mariusz Michalski z firmy Bayer

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
23. kwiecień 2024 18:17