r e k l a m a

Partner serwisu

Dlaczego pomorscy plantatorzy są najlepsi?

Uprawa Buraki cukrowe
Data publikacji 16.03.2020r.

Największy producent cukru w naszym kraju zamierza w tym roku zakontraktować ponad 6,5 mln t buraków. W nadchodzącej kampanii 2020/2021 ma to mu pozwolić na wyprodukowanie ponad 1 mln t cukru.

r e k l a m a

W połowie stycznia zostało podpisane nowe porozumienie branżowe pomiędzy zarządem „Polskiego Cukru” a Radą Związków Plantatorów Buraka Cukrowego przy KSC. Zostało ono zawarte na czas nieokreślony. W sezonie 2020 r. „Polski Cukier” zapłaci 26,29 euro/t buraków kontraktowych i 60 zł/t buraków nadwyżkowych.

Pogoda w sezonie ma bezpośredni wpływ na średni plon buraka cukrowego

W zakończonej kampanii przerobu korzeni uprawianych w 2019 r. KSC skupiła prawie 5,8 mln ton buraków cukrowych i wyprodukowała ponad 860 tys. ton cukru. W 2019 r. buraki cukrowe, zakontraktowane przez KSC uprawiane były na areale ponad 100 tys. ha przez 14 971 plantatorów. Jeszcze w 2016 r. buraki do spółki dostarczało 15 196 rolników. Rok później nastąpiło uwolnienie rynku cukru w UE. Wszyscy producenci zwiększyli wtedy produkcję. Z tego powodu do KSC buraki w 2017 r. dostarczyło 15 844 plantatorów. Potem jednak nastąpił spadek ich liczby. W 2018 r. było ich 15 591, by w ubiegłym roku liczba spadła poniżej 15 tys. W KSC systematycznie rośnie średnia wielkość plantacji. W 2015 r. przeciętny areał uprawy wyniósł 4,6 ha, w 2016 – 5,5 ha, w 2017 r. – 6,1 ha, w 2018 – 6,4 ha a w 2019 r. 6,9 ha.

Warunki pogodowe w sezonie mają bezpośredni wpływ na średni plon cukru uzyskiwanego z jednego ha i polaryzację. W 2016 r. wyniosła ona 17,19%, w 2017 – 16,08%, 2018 – 17,36% a w zeszłym roku 16,67%. Spada też średni plon cukru wytwarzanego z jednego ha plantacji burka. W 2016 r. uzyskano przeciętnie 11,3 t/ha cukru, w 2017 r. – 10,5 t/ha, w 2018 – 10,4 t/ha a w 2019 – 9,5 t.

W zakończonej niedawno kampanii pod tym względem w KSC bezkonkurencyjna okazała się cukrownia w Malborku, która wyprodukowała 12,1 t cukru z ha buraków. Drugie miejsce przypadło Cukrowni Dobrzelin 10,2 t a trzecie zakładowi w Krasnymstawie 9,6 t...

Chcesz przeczytać cały artykuł?

Zakup dostęp do tego artykułu
3,69zł
/za artykuł 

Jeśli masz zakupioną prenumeratę dostęp do artykułu jest dostępny w ramach zakupionej prenumeraty. zaloguj się aby uzyskać dostep.

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody