StoryEditorWiadomości rolnicze

Do wybarwiania papryki

09.07.2014., 11:07h
Ładny kształt, jędrność i intensywne wybarwienie owoców i warzyw są w handlu jedną z najważniejszych cech. Wpływa na to oczywiście sporo różnych czynników. Istotne znaczenie ma genetyka, a zatem wybór odmian do uprawy. Wybarwienie w dużym stopniu zależy też od nawożenia roślin. Wielką rolę, jak nie decydującą, odgrywa nasłonecznienie. Dlatego m.in. sadownicy dbają o dostęp światła dla dojrzewających owoców przez odpowiednie formowanie koron i ich prześwietlanie.   

Okazuje się jednak, że wybarwienie np. papryki można poprawić przez stosowanie specjalnych nawozów o działaniu biostymulującym. Takie możliwości dobarwiania owoców na przykładzie aktywatora Colorado (jednego z produktów w portfolio firmy Arysta LifeScience wyprodukowanego przez przejętą firmę Goëmar na bazie alg morskich) opisuje dr inż. Agnieszka Stępowska z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach. 

Zabiegi w pełni owocowania

Działanie tego preparatu przyspieszające wybarwienie papryki to efekt nie tylko obecności w nim homogenatu z alg morskich, ale też zawartości manganu (1,83%) i cynku (1,9%). Co ważne uzyskane przyspieszenie wybarwienia nie powoduje przyspieszenia produkcji etylenu w owocach prowadzącego do ich starzenia się. Dlatego wcześniej wybarwiające się owoce nie tracą turgoru i nie miękną. Następuje w nich jedynie przyspieszona synteza barwników, ale też cukrów mających zasadniczy wpływ na smak. 

Zgodnie z etykietą produktu i zaleceniami dr inż. Agnieszki Stępowskiej, można go stosować już w okresie poprzedzającym wczesne zbiory, ale największe znaczenie ma zabieg wykonany w pełni owocowania. Najlepiej jest zastosować w uprawie papryki roztwór środka Colorado (w stężeniu 0,5–1%) 2- lub 3-krotnie, w odstępach 14-dniowych, począwszy od zawiązania pierwszych owoców (w tunelach – w połowie czerwca, w polu – w lipcu). Ponownie Colorado można zastosować jeden raz lub dwukrotnie we wrześniu. W tym okresie należy jednak pamiętać, że jego działanie zależy od temperatury. Jeżeli jest niższa od 15ºC, zabieg może nie przynieść oczekiwanych efektów.

Doświadczenia wykazały, że Colorado nie tylko poprawia wybarwienie owoców, ale również wpływa na zwiększenie plonowania – szybkie dojrzewanie i sukcesywne zbieranie owoców odciąża roślinę, która może skierować energię na zawiązywanie następnych. W ten sposób zwiększa się liczba owoców o pełnej wartości handlowej i wysokiej jakości spożywczej. 

Dokarmianie wapniem

Oprócz trudności z wybarwianiem się, poważnym problemem w uprawie papryki są uszkodzenia owoców wynikające z niedoboru wapnia w ich tkankach (tzw. sucha zgnilizna wierzchołków owoców). W tym zakresie firma Arysta LifeScience też ma sprawdzone rozwiązanie. Jest polskim dystrybutorem specjalistycznego stymulatora transportu wapnia InCa produkowanego przez angielską firmę Plant Impact. Ten preparat dolistny działa inaczej niż tradycyjne nawozy wapniowe. Powoduje, że w procesie pobierania jonów wapnia uczestniczą auksyny, które „wciągają” je do komórek. Dzięki temu wszystkie nadziemne części są optymalnie odżywione. 

W prowadzonych doświadczeniach w plonie roślin niedokarmianych wapniem uszkodzone owoce stanowiły około 1,5%, w przypadku roślin opryskiwanych saletrą wapniową – 0,5%, natomiast po zastosowaniu 0,5% i 1% roztworu InCa nie było w plonie owoców z objawami suchej zgnilizny wierzchołkowej, a plonowanie było o 20% wyższe niż u roślin kontrolnych.

M. K. 

 
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
18. kwiecień 2024 23:41