r e k l a m a

Partner serwisu

Innowacyjne badania nad szczepami bakterii wspierają przekształcanie rolnictwa

Uprawa wiadomości z branży
Data publikacji 24.11.2020r.

Innowacyjne badania prowadzone w Instytucie Ochrony Roślin – PIB mogą w przyszłości realnie wesprzeć poprawę zdrowotności gleby i odbudowę oraz utrzymanie naturalnej bioróżnorodności ekosystemów rolniczych. Mogą też przyczynić się do zmniejszenia zużycia herbicydów.

r e k l a m a

Europejskie rolnictwo zmienia się i staje przed nowymi wyzwaniami związanymi z utrzymaniem efektywności upraw. Założeniem UE jest bowiem znaczące ograniczenie stosowania w rolnictwie chemicznych środków ochrony roślin, takich jak pestycydy czy nawozy mineralne.

Metody biotechnologiczne w rolnictwie

W Zakładzie Biologii Molekularnej i Biotechnologii Instytutu Ochrony Roślin w Poznaniu prowadzone są prace badawcze mające na celu pozyskanie i charakterystykę nowych szczepów bakteryjnych, wykazujących cechy biochemiczne, które mogą korzystnie wpłynąć na wzrost i plonowanie roślin uprawnych.

– Programy unijne, takie jak „Zielony ład” (ang. Green Deal) czy strategia „Od pola do stołu” (ang. From Farm to Fork), kładą nacisk na opracowanie i zastosowanie w rolnictwie metod biotechnologicznych, jednakże z nastawieniem na podejmowanie działań sprzyjających ekologii. Choć mamy czas do 2030 roku, to już dziś należy szukać rozwiązań, które umożliwią realizację wprowadzonych tymi przepisami wytycznych. Ogromny potencjał w tym zakresie wykazuje wykorzystanie pozytywnego wpływu konsorcjów bakteryjnych – i takie badania prowadzi właśnie Zakład Biologii Molekularnej i Biotechnologii Instytutu Ochrony Roślin – PIB w Poznaniu – mówi dr Krzysztof Krawczyk z IOR – PIB w Poznaniu.

Dr Krzysztof Krawczyk z IOR – PIB w Poznaniu
  • Dr Krzysztof Krawczyk z IOR – PIB w Poznaniu

Opracowane konsorcja bakteryjne stymulują wzrost

r e k l a m a

Szczepy bakteryjne wykorzystywane w badaniach celowo dobierane są w sposób niewymagający stosowania metod inżynierii genetycznej (GMO) – występują naturalnie w środowisku i są neutralne dla zdrowia ludzi i zwierząt. Wyselekcjonowane doświadczalnie szczepy bakterii są wykorzystywane do tworzenia konsorcjów bakteryjnych, które mogą w przyszłości spełniać konkretne funkcje względem roślin uprawnych.

Dotychczas opracowane konsorcja bakteryjne: stymulują wzrost i plonowanie pomidorów gruntowych, ułatwiają roślinom pozyskiwanie przyswajalnych form związków fosforu z gleby, wykazują właściwości grzybobójcze, zapobiegają występowaniu i rozwojowi tzw. chorób przechowalniczych warzyw, wykazują potencjał do inhibicji bądź rozkładu substancji aktywnych stosowanych w produkcji herbicydów.

Opracowane konsorcja poddawane będą procesom formulacji, których celem jest stworzenie w przyszłości nowych, innowacyjnych i efektywnie działających biopreparatów, które byłyby zgodne z zaleceniami unijnymi.

Podejmowanie tego rodzaju badań z jednej strony podyktowane jest potrzebą chwili, czyli koniecznością opracowania skutecznych biopreparatów, a z drugiej – jest też wyrazem zaangażowania Instytutu Ochrony Roślin

– PIB w zapewnienie zdrowotności upraw i plonów rolnych, które przecież stanowią podstawę diety nas wszystkich – podsumowuje ekspert IOR – PIB.



Oprac. Marek Kalinowski za informacją prasową IOR – PIB
Zdjęcie: Biuro prasowe IOR-PIB

Widziałeś już nasze video "Izydroy 2020 - które firmy są przyjazne rolnikom?"?

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody