Innowacyjne badania nad szczepami bakterii wspierają przekształcanie rolnictwa

Innowacyjne badania prowadzone w Instytucie Ochrony Roślin – PIB mogą w przyszłości realnie wesprzeć poprawę zdrowotności gleby i odbudowę oraz utrzymanie naturalnej bioróżnorodności ekosystemów rolniczych. Mogą też przyczynić się do zmniejszenia zużycia herbicydów.
r e k l a m a
Metody biotechnologiczne w rolnictwie
– Programy unijne, takie jak „Zielony ład” (ang. Green Deal) czy strategia „Od pola do stołu” (ang. From Farm to Fork), kładą nacisk na opracowanie i zastosowanie w rolnictwie metod biotechnologicznych, jednakże z nastawieniem na podejmowanie działań sprzyjających ekologii. Choć mamy czas do 2030 roku, to już dziś należy szukać rozwiązań, które umożliwią realizację wprowadzonych tymi przepisami wytycznych. Ogromny potencjał w tym zakresie wykazuje wykorzystanie pozytywnego wpływu konsorcjów bakteryjnych – i takie badania prowadzi właśnie Zakład Biologii Molekularnej i Biotechnologii Instytutu Ochrony Roślin – PIB w Poznaniu – mówi dr Krzysztof Krawczyk z IOR – PIB w Poznaniu.

- Dr Krzysztof Krawczyk z IOR – PIB w Poznaniu
Opracowane konsorcja bakteryjne stymulują wzrost
r e k l a m a
Dotychczas opracowane konsorcja bakteryjne: stymulują wzrost i plonowanie pomidorów gruntowych, ułatwiają roślinom pozyskiwanie przyswajalnych form związków fosforu z gleby, wykazują właściwości grzybobójcze, zapobiegają występowaniu i rozwojowi tzw. chorób przechowalniczych warzyw, wykazują potencjał do inhibicji bądź rozkładu substancji aktywnych stosowanych w produkcji herbicydów.
Opracowane konsorcja poddawane będą procesom formulacji, których celem jest stworzenie w przyszłości nowych, innowacyjnych i efektywnie działających biopreparatów, które byłyby zgodne z zaleceniami unijnymi.
Podejmowanie tego rodzaju badań z jednej strony podyktowane jest potrzebą chwili, czyli koniecznością opracowania skutecznych biopreparatów, a z drugiej – jest też wyrazem zaangażowania Instytutu Ochrony Roślin
– PIB w zapewnienie zdrowotności upraw i plonów rolnych, które przecież stanowią podstawę diety nas wszystkich – podsumowuje ekspert IOR – PIB.
Oprac. Marek Kalinowski za informacją prasową IOR – PIB
Zdjęcie: Biuro prasowe IOR-PIB