Uprawa
nawożenie
Data publikacji 17.06.2020r.
Pozostało 0% artykułu.
Więcej przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.
Masz już prenumeratę lub dostęp?
Zaloguj się
Możesz już teraz kupić dostęp do wszystkich treści lub do wybranego artykułu
Ponad połowa naszych gleb charakteryzuje się niską i bardzo niską zawartością potasu w glebie. Zawartość potasu jest powiązana ze składem granulometrycznym, dlatego też w glebach lżejszych zawartość tego pierwiastka jest niższa. W praktyce oznacza to, że nawet 70% gleb wymaga zwiększonego nawożenia potasem, ale w formie nawozów stosuje się tylko 35% tego co jest wynoszone z plonami roślin. Mamy zatem deficyt tego składnika w glebie.
Potas zmniejsza podatność roślin na wyleganie i porażenie przez choroby
Potas należy do 17 niezbędnych pierwiastków pokarmowych w żywieniu roślin i obok azotu, jest najszybciej pobieranym przez rośliny składnikiem pokarmowym. Z rolniczego punktu widzenia, jednym z ważniejszych funkcji potasu jest jego rola w metabolizmie azotowym roślin. Jon potasu jest niezbędny w procesach pobierania, transportu i produkcji białek przez roślinę. W okresie intensywnego przyrostu suchej masy, rośliny w zależności od gatunku mogą akumulować dziennie nawet kilkanaście kg tego składnika na hektar. Rośliny optymalnie zaopatrzone w potas wykształcają mocniejsze ściany komórkowe i stają się mniej dostępne dla patogenów chorobotwórczych oraz wykazują większą tolerancję na suszę. Potas też wpływa na zmniejszenie podatności roślin na wyleganie i porażenie przez choroby.
Rośliny pobierają potas w postaci jonów K+, który jest szybko pobierany i transportowany z korzeni do nadziemnych części roślin. To pierwiastek niezwykle ruchliwy w glebie i w roślinie. Najwyższe zawartości potasu występują w młodych roślinach. Decydującą rolę w przemieszczaniu się potasu w kierunku korzeni odgrywa dyfuzja. Im wyższe jest stężenie roztworu glebowego, tym mechanizm zaopatrujący korzenie roślin w ten składnik pokarmowy jest lepszy. Z badań naukowych SGGW wynika, że stężenie potasu w glebach użytkowanych rolniczo jest dosyć zróżnicowane i mieści się w szerokim zakresie od 3 do nawet 90 mg/dm3. To sprawia, że rośliny nie zawsze mogą być właściwie odżywione tym składnikiem. Poza tym, dostępność potasu dla roślin zależy od naturalnej zasobności gleby w ten pierwiastek oraz od właściwości chemicznych gleby.
W warunkach niedoboru wody w glebie oraz przy pH gleby poniżej 5,5, przyswajalność potasu dla roślin jest ograniczona. Pobieranie potasu przez rośliny może być również utrudnione w glebach o wysokiej zawartości magnezu, a niskiej fosforu. Pobieranie potasu przez rośliny uzależnione jest też od stopnia rozwinięcia systemu korzeniowego. W Polsce zdolność zaopatrzenia w potas dla roślin rolniczych ocenia się na podstawie dostępnego potasu w glebie (oznaczanego metodą Egnera-Riehma) i wyznaczono 5 klas zasobności w ten składnik pokarmowy.
Niewielki niedobór potasu dla roślin od razu nie wywołuje widocznych symptomów. Początkowo obserwuje się redukcję tempa wzrostu rośliny i jest to tzw. ukryty głód, dopiero znacznie później pojawiają się nekrozy i chlorozy na starszych częściach roślin. Następnie w roślinach wymagających dużo potasu do rozwoju (ziemniakach i burakach) pojawia się spadek turgoru, czyli masowe więdnięcie roślin w okresie dużego nasłonecznienia.
Program stosowania nawozów potasowych
Do nawożenia większości upraw zaleca się stosować sól potasową lub nawozy kompleksowe z potasem. W naszych warunkach klimatycznych na glebach lekkich całkowitą dawkę potasu zaleca się zazwyczaj podzielić i zastosować 2/3 dawki jesienią, a pozostałą – 1/3 wysiać wiosną w uprawy ozime i jare. Na glebach ciężkich potas należy stosować jesienią. Do wiosennego nawożenia ozimin poleca się stosować nawozy wieloskładnikowe, które zawierają dodatkowo inne niezbędne do rozwoju makro- i mikroelementy. Na glebach z niską zawartością potasu a wysoką magnezu, najlepiej jest wysiewać nawozy potasowe bez magnezu, w postaci soli wysokoprocentowych.
Należy pamiętać, że stosowanie nawozów potasowych powinno nie tylko zabezpieczać plony pod względem tego składnika, ale też utrzymywać co najmniej średnią zasobność gleby w przyswajalny potas. Nawozy wieloskładnikowe polecane są więc na gleby żyźniejsze, o uregulowanym odczynie i co najmniej średniej zasobności w fosfor i potas. Na stanowiskach wyczerpanych z tego składnika, zaleca się stosować corocznie jesienią wyższe dawki mineralnych nawozów potasowych, w postaci nawozów jednoskładnikowych.
Podnosząc zasobność gleb w potas nie przesadzajmy z dawkami. Nadmiar potasu szkodzi bowiem glebie i roślinom. W pierwszym przypadku ulega stratom wskutek wymywania, szczególnie na glebach lżejszych, ogranicza również pobranie wapnia i magnezu przez rośliny. W drugim przypadku, odkładając się w młodych częściach roślin pogarsza ich jakość. Gleba przenawożona potasem staje się zbyt zlewna, łatwiej się zaskorupia i traci gruzełkowatą strukturę, zwłaszcza gdy stosujemy nawozy potasowe chlorkowe. Z tego względu, jeśli jednorazowa dawka potasu przekracza 150 kg/ha, należy podzielić ją na dwie mniejsze. Połowę dawki potasu należy wysiać jesienią, a drugą zastosować wczesną wiosną.

- Buraki potrzebują dużo potasu. Przy jego deficycie w warunkach stresowych (duże nasłonecznienie niedobór wody), szybciej tracą turgor i więdną w porównaniu z plantacjami dożywionymi potasem
Potas stosować przedsiewnie w formie nawozów jednoskładnikowych
Znaczącym źródłem potasu są nawozy naturalne, dokładną ilość składnika w tych nawozach pozwalają określić analizy chemiczne. Przeciętnie, jak podają dane literaturowe, obornik bydlęcy i od trzody chlewnej zawiera 0,65% K2O, natomiast obornik koński i owczy jest bogatszy w ten pierwiastek, z zawartością odpowiednio 0,90 i 1,19% K2O. Z 1m3 gnojowicy wnosi się do gleby nawet 4 kg potasu (K2O). Gnojówka zaś zawiera do 0,7% potasu (K2O), a obornik od kur 0,6% K2O.
W celu zapobiegania suszy glebowej i ochrony roślin uprawnych przed utratą wody, należy nawożenie potasem stosować corocznie, gdyż rośliny lepiej reagują odpornością i zwyżką plonu na zasobność gleby w ten składnik pokarmowy, niż na bieżące nawożenie.
Potas najlepiej stosować przedsiewnie w formie nawozów jednoskładnikowych, natomiast pogłównie w postaci nawozów wieloskładnikowych. Na glebach o niskiej zasobności w potas należy zawsze aplikować potas przed siewem roślin, gdyż wiosenne odżywianie roślin nie wyrówna już skutków niedoboru tego składnika jesienią. Natomiast na glebach o uregulowanym odczynie i co najmniej średniej zasobności w potas, dobre rezultaty daje stosowanie nawozów wieloskładnikowych.
Dr hab. Dorota Pikuła
IUNG-PIB Puławy
Publikacja została wykonana w ramach zadania 2.2 Programu Wieloletniego IUNG–PIB ,,Wspieranie działań w zakresie ochrony i racjonalnego wykorzystania rolniczej przestrzeni produkcyjnej w Polsce” na lata 2016–2020.
Zdjęcie: Marek Kalinowski