StoryEditorpozostałe rośliny

Jak dokarmiać soję aminokwasami?

28.05.2020., 21:05h
Aminokwasy stosowane są zwykle jako ratunek dla upraw, które ucierpiały w wyniku stresu abiotycznego. Ale coraz częściej używane są także jako pełnoprawny element strategii nawożenia. Zwolennikiem takiego przeznaczenia jest Tadeusz Solarski.
Gospodarstwo w Chełmcu k. Kraśniczyna (pow. krasnostawski) odwiedziliśmy 11 maja. Właśnie zakończył się tu siew soi, która w tym roku zajmuje ok. 20 ha. Dr inż. Tadeusz Solarski, naukowiec, dydaktyk i rolnik, jest orędownikiem rozwoju upraw soi w Polsce, z powodzeniem prowadząc od lat własne uprawy tej rośliny. W tym roku na polach w Chełmcu zostało wysianych aż 16 odmian soi z różnych hodowli. Taka różnorodność pozwala być na bieżąco z nowościami i wybierać z coraz liczniejszej oferty najlepsze odmiany.

Soja potrzebuje odpowiedniej temperatury i pH

Ostatnie sezony przyzwyczaiły nas do szybko rozpoczynającego się lata. Mimo to nie warto przyspieszać terminów siewu soi.

Należy być ostrożnym, chodzi o to, żeby nie posiać jej za wcześnie. Gleba powinna być nagrzana do temperatury ok. 10 stopni C, 8 stopni to minimum – mówi Tadeusz Solarski.
Wśród warunków niezbędnych do osiągnięcia sukcesu w uprawie soi nasz rozmówca na pierwszym miejscu wymienia doprowadzenie i utrzymywanie pH gleby na poziomie 6,5–7. Podkreśla też konieczność dbałości o odbudowę i przyrost materii organicznej w glebie, m.in. przez zastosowanie preparatów zawi...
Pozostało 84% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
18. kwiecień 2024 23:29