r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

Jak podnieść efektywność azotu z nawozów?

Uprawa Nawożenie
Data publikacji 04.12.2019r.

Wśród pięciu głównych i nadrzędnych czynników wzrostu roślin prof. dr hab. Witold Grzebisz z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu wymienia: dwutlenek węgla, światło, temperaturę, wodę i azot.

r e k l a m a

Azot jest kluczowym składnikiem pokarmowym. Z gleby pobierany jest przez korzenie roślin tylko w formie mineralnej (NH4+, NO3-), następnie jest metabolizowany i transportowany w roślinie głównie w postaci grupy aminowej. Dalej przekształca się w aminokwasy i białko roślinne. Białka to największa frakcja związków azotowych w roślinie, ale azot jest obecny wszędzie, w enzymach, witaminach itd.

Współzależność pobierania - antagonizm wobec azotu

Tak w telegraficznym skrócie można przedstawić znaczenie w rozwoju roślin i jego przemiany. Biorąc pod uwagę obowiązujący „Program działań mających na celu zmniejszenie zanieczyszczenia wód azotanami pochodzącymi ze źródeł rolniczych oraz zapobieganie dalszemu zanieczyszczeniu” i przepisy związane z ograniczaniem emisji amoniaku, każdy rolnik musi zmienić praktykę rolniczą w zakresie nawożenia azotem. Przepisy ograniczające okresy i maksymalne dawki stosowania azotu działającego w niektórych punktach odstają od zasad dobrej praktyki rolniczej. Chodzi mi w szczególności o zbyt późną możliwość zastosowania ważnej dawki startowej azotu wiosną w oziminach. 

Generalnie nowe zasady zmuszają do bardziej racjonalnego i dobrze obliczonego stosowania azotu. Sprzyjają poprawie efektywności tego składnika i ograniczeniu jego strat. Biorąc to wszystko pod uwagę, dzisiaj chcemy przypomnieć najważniejsze cechy form azotu dostępnych w nawozach mineralnych, wskazać czynniki decydujące o efektywności azotu i czynniki ograniczające straty...

Chcesz przeczytać cały artykuł?

Zakup dostęp do tego artykułu
3,69zł
/za artykuł 

Jeśli masz zakupioną prenumeratę dostęp do artykułu jest dostępny w ramach zakupionej prenumeraty. zaloguj się aby uzyskać dostep.

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody