StoryEditorzboża

Jak rolnik może ograniczyć wyleganie zbóż?

20.02.2023., 08:02h
Do wylegania zbóż, ale także rzepaku, kukurydzy, traw nasiennych i roślin bobowatych, dochodzi głównie z powodu wystąpienia ekstremalnych czynników pogodowych, jak: silnych wiatrów, nawałnic bądź gradobicia. Im plenniejsza jest odmiana i im dorodniejszy łan roślin, tym ryzyko wylegania jest większe. 

Zjawiska pogodowe prowadzące do wylegania w różnym nasileniu występują w każdym sezonie. To stała przyczyna wylegania na którą nie mamy wpływu, ale mogą do tego prowadzić szkodniki i choroby uszkadzające korzenie, źdźbła i łodygi roślin.

Mamy za to wpływ na architekturę łanu, od której zależy podatność na wyleganie. O architekturze decyduje wybór odmiany (krótkosłome, długosłome, o potwierdzonej w badaniach COBORU mniejszej podatności na wyleganie), termin i gęstość siewu (źdźbła w gęstym łanie są dłuższe i delikatniejsze), ochrona (przyczyną wylegania mogą być nieograniczane choroby podsuszkowe), zbilansowane nawożenie (nadmierne dawki azotu sprzyjają wyleganiu), regulatory wzrostu (zaplanowane w technologii skracanie i pogrubianie źdźbeł jest kluczowe w ograniczaniu wylegania).

Każdy gatunek zboża wylega inaczej

W najbliższych tygodniach będziemy przypominać jak w zbożach ozimych i jarych przeciwdziałać wyleganiu i jak właściwie stosować retardanty. Dawki, wybór substancji czynnych i terminy aplikacji zależą od gatunku zboża, ale także właściwości odmian. Zależą też od stosowanej ochrony fungicydowej, bo np. triazole, ale i s...

Pozostało 84% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. kwiecień 2024 06:23