r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

Jak skutecznie zatrzymać materię organiczną w glebie?

Uprawa Nawożenie
Data publikacji 29.03.2020r.

Gwałtowne zmiany temperatur sezonowych, zmiany wilgotności gleby (ulewne deszcze lub długie okresy suszy), fale upałów, które corocznie występują w Polsce, mają i będą miały znaczący wpływ na właściwości gleb, zasoby wodne, a w rezultacie akumulację lub utratę materii organicznej w glebie.

r e k l a m a

Od kilkunastu lat mamy już zauważalny deficyt wody wczesną wiosną i jesienią, ponadto przeważają lekkie i bardzo lekkie gleby, co ogranicza gromadzenie się próchnicy w glebie. W strukturze siewu dominują zboża uprawiane w monokulturach. Na spotkaniach z rolnikami zadajemy sobie wspólnie pytanie: czy w praktyce jest łatwo czy bardzo trudno zwiększyć zawartość materii organicznej w glebie?

Drastycznie spada zawartość materii organicznej w glebie

Ochrona gleb jest obecnie tematem międzynarodowych konwencji ochrony środowiska w ramach Agendy 21 ONZ, których celem jest zrównoważone użytkowanie ziemi oraz ochrona ziemi przed degradacją i zanieczyszczeniem. Szczególne miejsce wśród 8 głównych zagrożeń wymienionych w strategii ochrony gleb zajmuje spadek zawartości materii organicznej w glebie. Zawartość glebowej materii organicznej stanowi integracyjny i najczęściej wymieniany wskaźnik jakości gleb, dlatego też zachowanie i przeciwdziałanie jej ubytkom jest ważne nie tylko z punktu widzenia zmniejszenia żyzności gleb, ale i limitowania plonów roślin uprawnych.

Według prognoz Międzyrządowego Zespołu ds. Zmian Klimatu, globalnie możliwe zakumulowanie materii organicznej w glebach użytkowanych rolniczo szacowane jest na 0,3 t C/ha, a na użytkach zielonych 0,5–0,7 t C/ha rocznie. To bardzo dużo. Utrzymanie, a najlepiej systematyczny wzrost zawartości materii organicznej staje się zatem niezwykle ważny nie tylko w kontekście ochrony gleb, ale jako znaczącego rezerwuaru węgla organicznego. Zasoby materii organicznej w ekosystemach nie są jednak stałe i ciągle ulegają wahaniom...

Chcesz przeczytać cały artykuł?

Zakup dostęp do tego artykułu
3,69zł
/za artykuł 

Jeśli masz zakupioną prenumeratę dostęp do artykułu jest dostępny w ramach zakupionej prenumeraty. zaloguj się aby uzyskać dostep.

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody