Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za jedyne 12 zł Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Jak uprawiać brukiew?

Jak uprawiać brukiew?
Uprawa Inne rośliny
Data publikacji 12.04.2018r.

Już w bardzo dawnych czasach człowiek doszedł do wniosku, że korzenie niektórych roślin mogą być jadalne. Nasi przodkowie jadali brukiew (karpiel) pieczoną w popiele, jak my dziś pieczemy ziemniaki. W starożytności uważano karpiel za roślinę leczniczą. Kąpano w jej wywarze chorych a kobiety robiły sobie okłady na piersi. W okresie I i II wojny światowej jadano ją na co dzień, jako najtańsze dostępne warzywo.

r e k l a m a

Kto powinien jeść brukiew?

Obecnie uprawiane odmiany brukwi jadalnej mogą stanowić smaczną jarzynę urozmaicając jadłospis nawet wykwintnego stołu. Oczywiście tylko młoda brukiew jest smaczna i zdrowa, starsza powoduje wzdęcia i gazy. Oprócz witaminy C zawiera śladowe ilości witaminy A i kompleksu witamin B. Niestety, potrawy z niej nie są polecane diabetykom a jeśli już, to w niewielkich ilościach, z uwagi na dużą zawartość cukru. Niewskazane są również dla osób o delikatnym żołądku. Wskazana jest natomiast dla osób mających problemy skórne, cierpiących na wypadanie włosów, łysienie a to dzięki zawartości siarki.

Wiele osób zarówno dorosłych, jak i dzieci lubi jadać brukiew na surowo. Sama w dzieciństwie się nią zajadałam. Można ją przyrządzać na różne sposoby a doceniono jej walory w Wielkiej Brytanii czy Niemczech, czemu zatem my nie możemy spróbować. Warto uprawiać to warzywo choćby ze względu na niewielkie wymagania klimatyczno-glebowe i łatwą uprawę.

Odmiany brukwi

r e k l a m a


Zgrubienie brukwi w zależności od odmiany może mieć kształt kulisty bądź lekko spłaszczony o skórce żółtej, purpurowej bądź biało-purpurowej. Najbardziej znana jest odmiana Wilhemburska, która charakteryzuje się kulisto-owalnymi, zwężającymi się zgrubieniami, o gładkiej, żółtej skórce. Zarejestrowane są trzy odmiany: Kaszubska, Nadmorska i Saba.



  • Brukiew ma szanse zaistnieć na rynku z uwagi na małe wymagania i prostotę w uprawie. Jako ciekawostkę warto dodać, że w brukwi znajduje się również selen, którego brakuje w innych warzywach.


Wymagania glebowe i uprawa


Pod uprawę brukwi nadają się gleby przepuszczalne, zasobne w próchnicę, najlepiej w drugim- trzecim roku po oborniku. W rejonach słabszych kompleksów glebowych uprawa również jest możliwa, pod warunkiem jednak dużej ilości opadów. Warzywo to wymaga gleby o pH 6,0 do 7,5. Zbyt kwaśne gleby prowadzą do ataku kiły kapuścianej. Niewskazana jest również uprawa po innych warzywach z rodziny kapustnych. Jeżeli nie znamy zasobności gleby w podstawowe składniki, średnio stosujemy 70 kg N/ha, 60 kg P2O5/ha oraz 160 kg K2O/ha najlepiej przed jesienną orką. Jeżeli nie zostały wniesione te nawozy jesienią, można wysiać je na około 2 tygodnie przed planowanym siewem nasion lub wysadzeniem rozsady.

Nasiona brukwi wysiewamy bezpośrednio do gruntu w kwietniu w rzędy oddalone od siebie o 50  cm, natomiast w rzędzie co 15 do 20 cm. Druga metoda polega na wysiewie nasion na rozsadniku w połowie kwietnia po czym po upływie ok. 6 tygodni, gdy rozsada ma kilka liści właściwych przesadzamy na miejsce stałe zachowując podobną rozstawę 50x20 cm.

Podczas wegetacji zwalczamy chwasty, dbamy o wysoką wilgotność gleby i podsypujemy odsłonięte korzenie ziemią.

Zbiór brukwi przypada na przełom października i listopada. Zabieg nie jest trudny, gdyż korzenie nie są głęboko osadzone w ziemi.

 Małgorzata Wyrzykowska

Widziałeś już nasze video "AgroUnia chce reformy emerytur rolniczych"?

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody