StoryEditorInne rośliny

Jak uprawiać brukiew?

11.04.2018., 14:04h
Już w bardzo dawnych czasach człowiek doszedł do wniosku, że korzenie niektórych roślin mogą być jadalne. Nasi przodkowie jadali brukiew (karpiel) pieczoną w popiele, jak my dziś pieczemy ziemniaki. W starożytności uważano karpiel za roślinę leczniczą. Kąpano w jej wywarze chorych a kobiety robiły sobie okłady na piersi. W okresie I i II wojny światowej jadano ją na co dzień, jako najtańsze dostępne warzywo.

Kto powinien jeść brukiew?

Obecnie uprawiane odmiany brukwi jadalnej mogą stanowić smaczną jarzynę urozmaicając jadłospis nawet wykwintnego stołu. Oczywiście tylko młoda brukiew jest smaczna i zdrowa, starsza powoduje wzdęcia i gazy. Oprócz witaminy C zawiera śladowe ilości witaminy A i kompleksu witamin B. Niestety, potrawy z niej nie są polecane diabetykom a jeśli już, to w niewielkich ilościach, z uwagi na dużą zawartość cukru. Niewskazane są również dla osób o delikatnym żołądku. Wskazana jest natomiast dla osób mających problemy skórne, cierpiących na wypadanie włosów, łysienie a to dzięki zawartości siarki.

Wiele osób zarówno dorosłych, jak i dzieci lubi jadać brukiew na surowo. Sama w dzieciństwie się nią zajadałam. Można ją przyrządzać na różne sposoby a doceniono jej walory w Wielkiej Brytanii czy Niemczech, czemu zatem my nie możemy spróbować. Warto uprawiać to warzywo choćby ze względu na niewielkie wymagania klimatyczno-glebowe i łatwą uprawę.

Odmiany brukwi


Zgrubienie brukwi w zależności od odmiany może mieć kształt kulisty bądź lekko spłaszczony o skórce żółtej, purpurowej bądź biało-purpurowej. Najbardziej znana jest odmiana Wilhemburska, która charakteryzuje się kulisto-owalnymi, zwężającymi się zgrubieniami, o gładkiej, żółtej skórce. Zarejestrowane są trzy odmiany: Kaszubska, Nadmorska i Saba.



  • Brukiew ma szanse zaistnieć na rynku z uwagi na małe wymagania i prostotę w uprawie. Jako ciekawostkę warto dodać, że w brukwi znajduje się również selen, którego brakuje w innych warzywach.


Wymagania glebowe i uprawa


Pod uprawę brukwi nadają się gleby przepuszczalne, zasobne w próchnicę, najlepiej w drugim- trzecim roku po oborniku. W rejonach słabszych kompleksów glebowych uprawa również jest możliwa, pod warunkiem jednak dużej ilości opadów. Warzywo to wymaga gleby o pH 6,0 do 7,5. Zbyt kwaśne gleby prowadzą do ataku kiły kapuścianej. Niewskazana jest również uprawa po innych warzywach z rodziny kapustnych. Jeżeli nie znamy zasobności gleby w podstawowe składniki, średnio stosujemy 70 kg N/ha, 60 kg P2O5/ha oraz 160 kg K2O/ha najlepiej przed jesienną orką. Jeżeli nie zostały wniesione te nawozy jesienią, można wysiać je na około 2 tygodnie przed planowanym siewem nasion lub wysadzeniem rozsady.

Nasiona brukwi wysiewamy bezpośrednio do gruntu w kwietniu w rzędy oddalone od siebie o 50  cm, natomiast w rzędzie co 15 do 20 cm. Druga metoda polega na wysiewie nasion na rozsadniku w połowie kwietnia po czym po upływie ok. 6 tygodni, gdy rozsada ma kilka liści właściwych przesadzamy na miejsce stałe zachowując podobną rozstawę 50x20 cm.

Podczas wegetacji zwalczamy chwasty, dbamy o wysoką wilgotność gleby i podsypujemy odsłonięte korzenie ziemią.

Zbiór brukwi przypada na przełom października i listopada. Zabieg nie jest trudny, gdyż korzenie nie są głęboko osadzone w ziemi.

 Małgorzata Wyrzykowska
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
18. kwiecień 2024 17:33