r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

Jak uprawiać rzepak odporny na kiłę kapusty?

Uprawa rzepak
Data publikacji 03.07.2020r.

Kiła kapusty to typowa choroba płodozmianowa, występująca szczególnie tam, gdzie intensywnie uprawia się rośliny kapustowate. Jej sprawcą jest Plasmodiophora brassicae, patogen odglebowy, którego zarodniki przetrwalnikowe mogą zalegać w podłożu do 8 lat, a ostatnie badania dowodzą, że nawet dłużej, nie tracąc przy tym zdolności do porażania. I to jest największy problem, bo w przypadku kiły nie jest tak, że dziś, jutro, powalczymy i jest w porządku, pole czyste, uprawy bezpieczne. Tym bardziej, że źródeł zakażenia pól zarodnikami kiły kapusty jest wiele i niestety nie na wszystkie mamy wpływ.

r e k l a m a

Maszyny rolnicze wymieniane są jako główni winowajcy przenoszący wraz z glebą zarodniki przetrwalnikowe kiły, fragmenty porażonych korzeni. Wektorem choroby są wszelkie prace usługowe wykonywane na kolejnych polach bez przestrzegania zasad mycia i dezynfekcji. To także pracownicy chodzący po zakażonych polach oraz zwierzęta. Zarodniki mogą znajdować się również w wodach gruntowych i opadowych na danym polu i gdy takie zarodniki przez np. dreny trafiają do rowów melioracyjnych i innych cieków wodnych, przenoszą się stwarzając zagrożenie dla wielu plantacji.

Warto uprawiać rzepak na glebach o uregulowanym pH

Od czego powinien zacząć rolnik walcząc z kiłą kapusty? Przede wszystkim od agrotechniki. Chcąc ograniczyć porażenie warto przestrzegać pewnych zasad. Warto uprawiać rzepak na glebach o uregulowanym pH 6,5–7,2. W zmianowaniu należy uprawiać gatunki niebędące żywicielami sprawcy kiły kapusty, np. zboża, buraki, ziemniaki, facelię, czy bobowate.

Jeżeli na plantacji wystąpiła kiła kapusty, najlepiej nie uprawiać tam rzepaku przez 7–9 lat, co oczywiście nie zawsze jest możliwe do wykonania ze względu na taki, a nie inny areał gospodarstwa. Ale niezbędne minimum to 3–4 lata...

Chcesz przeczytać cały artykuł?

Zakup dostęp do tego artykułu
3,69zł
/za artykuł 

Jeśli masz zakupioną prenumeratę dostęp do artykułu jest dostępny w ramach zakupionej prenumeraty. zaloguj się aby uzyskać dostep.

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody