r e k l a m a

Partner serwisu

Jak zwiekszyć wykorzystanie polskiego białka roślinnego?

Uprawa Pozostałe rośliny
Data publikacji 16.04.2019r.

W marcu w Warmińsko–Mazurskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Olsztynie, odbyło się wyjazdowe posiedzenie sejmowej podkomisji rolnictwa i rozwoju wsi poświęcone zwiększaniu wykorzystania polskiego białka roślinnego.

Komisji przewodniczył poseł Zbigniew Dolata. Spotkanie odbyło się z inicjatywy Stowarzyszenia Inicjatyw Rolno–Gospodarczych Agroport (o którym pisaliśmy na początku roku), prężnie działającego nie tylko na Warmii i Mazurach, ale również na skalę makroregionalną.

Klaster od lat wspiera białkowe

Podczas spotkania przedstawiono raporty Komisji Europejskiej i Parlamentu Europejskiego dotyczące wspierania upraw i wykorzystania roślin wysokobiałkowych. Zwrócono szczególną uwagę na fakt, że mamy możliwości, mamy zaplecze, możemy produkować własny produkt, który będzie naszą wizytówką. Jedną z barier ograniczających możliwość rozwoju produkcji jest słabość rynku rodzimego białka roślinnego. 

Rafał Banasiak, prezes klastra Agroport i inicjator spotkania, przypomniał, że klaster Agroport mówi o roślinach białkowych nieprzerwalnie już od 5. lat. Jak przetrwał i dlaczego to się udało? 
– Dlatego, że od samego początku od założenia klastra mamy przekonanie, że na rynek lokalny, a później regionalny można dobrze produkować, można produkować jakość i dobrze ją sprzedać. Dużym sukcesem jest to, że zrozumiały to również te mieszalnie pasz, które współpracują z klastrem. Naszym osiągnięciem, jest skupienie lokalnie 5000 ton bobiku – oznajmił z dumą Banasiak. – Wiemy, że dla mieszalni może jest to niewiele, ale dla nas, to milowy krok do przodu. W klastrze Agroport jest ponad 200 rolników, a będzie nas na pewno więcej, bo Warmia i Mazury to 42 tysiące gospodarstw, więc cele są wysokie. Szczególnie w naszym regionie warto działać na rzecz rodzimych źródeł białka roślinnego, nie wszyscy wiedzą, że 70 procent bobiku produkowanego w Polsce pochodzi z Warmii i Mazur...

Chcesz przeczytać cały artykuł?

Zakup dostęp do tego artykułu
3,69zł
/za artykuł 

Jeśli masz zakupioną prenumeratę dostęp do artykułu jest dostępny w ramach zakupionej prenumeraty. zaloguj się aby uzyskać dostep.

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody