StoryEditornawożenie

Jakie funkcje w uprawach pełni azot?

07.12.2020., 12:12h
Azot jest dla roślin najważniejszym składnikiem pokarmowym i jest przez nie pobierany w największych ilościach. Odgrywa kluczową rolę we wzroście i rozwoju roślin. Bierze udział niemal we wszystkich reakcjach biochemicznych. Wchodzi w skład aminokwasów, z których zbudowane są białka, jest składnikiem kwasów nukleinowych, chlorofilu i niektórych fitohormonów.
To najbardziej plonotwórczy ze wszystkich makro- i mikroskładników potrzebnych roślinom. Dla efektywnego wykorzystania azotu przez rośliny znaczenie ma wiele czynników, a najważniejszymi są: wielkość jednorazowej dawki azotu, forma azotu i preferencje roślin. Zależności jest oczywiście znacznie więcej, bo to również temperatura, uwilgotnienie, zasobność w inne składniki i pH gleby. Dzisiaj przypomnimy istotne informacje o właściwościach form azotu wynikających z różnorodności nawozów mineralnych, bo to od formy azotu zależy szybkość działania i straty czystego składnika. A jak każdy rolnik wie, azot w nawozach mineralnych występuje w formie amonowej, azotanowej (saletrzanej), saletrzano-amonowej i amidowej.

Wskazane jest wymieszanie formy amonowej z glebą

Azot amonowy jest typowo przedsiewną formą azotu, dobrze zatrzymywaną (sorbowaną) w glebie. Ogólnie jest to forma wolniej pobierana przez rośliny, ale dobrze działa również w niskich temperaturach. Przy temperaturze gleby poniżej 10–12°C forma amonowa pobierana jest w większych ilościach niż forma saletrzana.

Wskazane jest wymieszanie formy amonowej z glebą. Ulega ona mniejsz...
Pozostało 87% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. kwiecień 2024 22:38