r e k l a m a

Partner serwisu

Jakie odmiany jabłoni najlepiej wybrać do sadu?

Uprawa Pozostałe rośliny
Data publikacji 19.12.2020r.

Wiedząc o tym, że jabłoń dożywa 200 lat, można pomyśleć, że nie ma potrzeby usuwać skoro jeszcze wiele lat można czerpać z nich korzyści. Ale często takie drzewa są źródłem patogenów. Na jakie odmiany jabłoni warto zwrócić uwagę?

Zarejestruj się, i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Skończył się kolejny sezon wegetacyjny i nasuwa się pytanie czy przyniósł wysokie plony, czy raczej brak satysfakcji ze zbiorów. Ocena przebiegu zbiorów daje dużo do myślenia i jest podstawą do podjęcia decyzji, co dalej.

Kiedy drzewa już słabo owocują, warto posadzić w ich miejsce nowe odmiany

Weźmy również pod uwagę stan drzew, jeżeli zostały zaatakowane przez choroby grzybowe, w szczególności pnia i kory, to takie drzewo długo już nie pożyje. Kiedy drzewa owocowe słabo owocują wydając marny plon, wówczas najlepiej je szybko usunąć a w ich miejsce posadzić nowe egzemplarze.

Mając stare wartościowe odmiany jabłoni (bo ten gatunek uprawiamy najczęściej i jesteśmy potentatem w uprawie na terenie UE), np. zawsze w cenie Antonówkę, których nie chcemy się pozbywać, możemy kontynuować ich uprawę szczepiąc okulanty, oczywiście dopasowując podkładki pod konkretne odmiany.
Niektórzy sadownicy nastawieni na duże zbiory wychodzą z założenia, że po kilku latach uprawy wydajność drzew spada i należy wymienić je na młode. Nawet jabłka przemysłowe nie są satysfakcjonujące, nie mówiąc o odmianach deserowych. W przypadku niektórych odmian owoce ulegają zadrobnieniu i również nie spełniają norm i wielu sadowników sięga po nowości.

Na jakie odmiany jabłoni warto zwrócić uwagę?

r e k l a m a

Sadząc jabłonie, warto wybierać takie odmiany, które dają szansę na lepszą opłacalność. W handlu nadal najlepiej się sprzedają takie jak Gala i jej sporty, Golden Delicious czy Red Delicious, a ostatnio zostają wypierane przez Red Jonaprice. Warto postawić na Fuji, która jest coraz popularniejsza ze względu na dużą mrozoodporność, owoce sporych rozmiarów i dobry smak.
W opiniach niektórych sadowników na uwagę zasługuje sport Gali – Gala Schniga Schnico Red, której owoce pokrywa ciemnoczerwony rumieniec. Innym sportem jest Gala Dark Brown, której owoce również charakteryzują się pięknym intensywnym rumieńcem i wcześniejszym wybarwieniem, a w okresie zbiorów osiąga czerwono fioletowy rumieniec równo pokrywający całą powierzchnię skórki, bez pasków i przejaśnień.
Warto również zwrócić uwagę na Galę Brookfield Baigent o ciemnoczerwonym wybarwieniu. Strzałem w dziesiątkę ostatnich sezonów jest Muna, która zdobyła zaufanie dzięki regularności w owocowaniu, dobremu wybarwieniu i długiemu okresowi przechowywania.
A może warto posadzić odmiany jabłoni o owocach np. złocistych z grupy Goldenów. Jedną z nich niech będzie Golden Parsi De Rosa o żółtawej skórce z łososiowym rumieńcem, bez tendencji do ordzewień. Bardzo często jemy oczami i wyglądem kierujemy się kupując owoce deserowe.

Plantatorzy wybierają odmiany, których owoce dobrze się wybarwiają i przyciągają wzrok konsumentów
  • Plantatorzy wybierają odmiany, których owoce dobrze się wybarwiają i przyciągają wzrok konsumentów

Stare odmiany jabłek wracają do łask – które?

Wśród sadowników narodził się nowy trend, zaczynają wprowadzać odmiany uprawiane przed laty, które nadal mają swoich zwolenników. Wiele z nich wykazuje dużą odporność na choroby, szkodniki i często bywają mrozoodporne. W okresie zimowym cieszą się powodzeniem na przykład Landsberska, jesienią i zimą Antonówka, choć nie nadaje się do długiego przechowywania oraz Boskop.
Tak czy inaczej każda decyzja o wyborze odmiany powinna być poprzedzona wiedzą na temat zapotrzebowania i możliwości zbytu. Wiadomo bowiem, że decyzja o wykarczowaniu starych niedochodowych kwater jest dużo łatwiejsza od decyzji, którą odmianę posadzić. Tu warto zapytać doradcę z najbliższej okolicy lub szkółkarza, który poleci odmianę najlepiej dopasowaną do naszych warunków glebowo-klimatycznych. Okres zimowy to dobra pora na usuwanie starych drzew i podjęcie odpowiedniej decyzji, bowiem wiosną będziemy mieli już sprecyzowane pomysły i pod ich kątem poprowadzimy uprawę i nasadzenia.

Kiedy najlepiej i w jaki sposób pozyskiwać zrazy jabłoni?

Ten produkt może Ciebie zainteresować

Czapka z daszkiem - Tygodnik Poradnik Rolniczy

Czapka z daszkiem - Tygodnik Poradnik Rolniczy

Płacisz tylko

27,00 zł

Cena regularna 35,00 zł

SPRAWDŹ
Potrzebne będą zrazy, czyli jednoroczne pędy z drzew wybranej odmiany, którą będziemy chcieli zaszczepić. Powinny mieć ok. 30 cm długości i od 5 do 8 mm i kilka oczek, czyli pąków.
Zrazy pozyskujemy w pierwszej połowie grudnia, czasem na początku stycznia, ale zawsze przed nadejściem mrozów.
Najlepsze jakościowo pędy będą pochodziły z drzew owocowych wolnych od wirusów, zawsze z brzegów korony, od południowej strony. Ścinając zrazy z rośliny matecznej zostawiamy 3–5-oczkowy czop, w celu otrzymania nowych przyrostów.
Powiązane w pęczki, zaopatrzone w etykiety z nazwą odmiany dołujemy w piasku w dołowniku lub w piwnicy, najlepiej w temperaturze ok. 1 do 4 st. C. Przysypujemy wilgotnym piaskiem do 1/3 wysokości, pozostawiając wierzchołki na powierzchni oraz etykiety z nazwą, co będzie wygodne do odczytania bez wyciągania wiązki. W tych warunkach czekają do wiosny. Warto brać pod uwagę odmianę i mrozoodporność.


Małgorzata Wyrzykowska
Zdjęcia: Małgorzata Wyrzykowska, Pixabay

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody