Dzwonek Letnia promocja - Czytaj za 1 zł Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Jakie są powody powstania gumozy drzew owocowych?

Natalia Marciniak-Musiał
Kategoria: Uprawa
Jakie są powody powstania gumozy drzew owocowych?
Uprawa choroby
Data publikacji 31.12.2020r.

Taki charakterystyczny żelowy naciek widoczny na korze drzewa jest reakcją na wszelkie uszkodzenia tkanki spowodowane czynnikami zewnętrznymi a czasem to wynik choroby kory lub drewna. Substancje wytwarzane przez roślinę tworzą zabezpieczenie przed wnikaniem bakterii, grzybów, pasożytów, a także chronią przed dalszym uszkodzeniem.

r e k l a m a

Okres bezlistny umożliwia nam dokładne obejrzenie zarówno kory pni, jak i konarów i sprawdzenia, czy drzewa nie wymagają naszej interwencji. Najczęściej spotykamy gumowe nacieki na drzewach pestkowych, lecz zdarza się, że i jabłonie czy grusze mogą wytworzyć ochronną warstwę kauczuku. Guma powstaje pod wpływem działania enzymów, które rozpuszczają ścianki uszkodzonych komórek, łączą je i zamieniają w gumę.

Gumowata wydzielina charakteryzuje gumozę

Przyczyną gumowania może być rak bakteryjny. To choroba, która atakuje najczęściej czereśnie, brzoskwinie, morele i wiśnie. Charakterystycznym objawem jest gumowata wydzielina wypływająca z uszkodzonej kory. Wyróżniamy dwa okresy, gdy choroba infekuje, czyli jesień, kiedy bakterie chorobowe wnikają przez ranki po opadłych liściach. Tworzą się wówczas rany a kora zamiera i pęka. Wiosną grzyb wnika poprzez kwiaty, liście i zawiązki a sprzyja temu wysoka wilgotność i opady deszczu. W okresie kwitnienia choroba objawia się zasychaniem i brunatnieniem kwiatów. Po pewnym czasie następuje zainfekowanie dalszych części pędów i powstają charakterystyczne zdeformowania połączone z wyciekiem bursztynowej gumy.

Owoce z drzew zainfekowanych pokrywają się gnilnymi plamkami dyskwalifikującymi z obrotu i handlu. W przypadku bardzo silnego porażenia często jesteśmy zmuszeni do usunięcia całego drzewa, ale nim to nastąpi warto spróbować go uratować. W tym celu musimy przede wszystkim pozbyć się źródła choroby poprzez usunięcie zaatakowanych tkanek. W przypadku zaatakowanych pędów, wycinamy je do miejsca, gdzie tkanka jest zdrowa i palimy. Gdy mamy do czynienia z chorą tkanką na grubym konarze, sprawa wygląda trochę gorzej. Musimy dokładnie wyciąć wszelkie znamiona choroby aż do zdrowego drewna.

Brunatna zgnilizna drzew pestkowych

r e k l a m a

Zmiany w postaci wycieku mogą być również oznaką brunatnej zgnilizny drzew pestkowych, czyli moniliozy. W tym przypadku wycieki gumy na pędach często sklejają zasychające liście. Objawem choroby jest gnicie owoców, na których powstają popielate skupienia zarodników, często tworzące okręgi. Część porażonych owoców opada, a część pozostaje i zasycha tworząc mumie, które pozostają do następnego sezonu. Na mumiach i w ich wnętrzu zimuje grzyb, który będzie infekował od wiosny i dlatego należy wszystkie mumie usuwać. Wycinamy również porażone pędy. Wiosną pierwsze porażeniu ulegają kwiaty, w skutek czego brunatnieją i zamierają. Grzybnia przerasta w głąb doprowadzając do zamierania pędów, potem całych konarów. Liście uległe porażeniu brunatnieją i zasychają. Do infekcji zachodzi w okresie zbioru owoców, gdyż grzyb wnika przez uszkodzenia, choć zdarza się, że infekuje samoistnie. Chorobie sprzyja deszczowa pogoda i temperatury ok. 20 st. C.

Kiedyś się jadało żywicę wyciekającą z ran wiśni. Jest rozpuszczalna i bez smaku, ale ma właściwości lecznicze. Łagodzi kaszel, ból gardła i chrypkę
  • Kiedyś się jadało żywicę wyciekającą z ran wiśni. Jest rozpuszczalna i bez smaku, ale ma właściwości lecznicze. Łagodzi kaszel, ból gardła i chrypkę

Apopleksja drzew prowadzi do zamierania drzew

Warto wziąć pod uwagę również leukostomozę drzew pestkowych, zwaną również apopleksją drzew. Choroba ta prowadzi do bardzo powolnego lub błyskawicznego zamierania drzew. Na pędach widoczne są rozległe nekrozy i obfite wycieki gumy. Kora zaczyna obumierać a na niej dają się zauważyć brunatnoczerwone wzniesienia będące skupieniami zarodników a drewno brunatnieje. Najbardziej podatne na infekcje są drzewa w okresie spoczynku od jesieni do wiosny. Na porażonych pędach zimuje grzybnia i piknidia. Z początkiem lata zauważalne jest więdnięcie liści, na liściach pojawiają się żółte przebarwienia, potem liście brązowieją, obumierają i pozostają na drzewach. Czasami na liściach pojawiają się srebrzystości. Owoce drobnieją i mają gorszy smak. Porażone pędy należy wyciąć do zdrowej tkanki, rany zabezpieczyć a drzewa zamierające, mocno zainfekowane, z dużymi ubytkami kory usunąć.

W każdym z wymienionych przypadków po oczyszczeniu ran miejsca zabezpieczamy emulsją z dodatkiem np. Funabenu. Możemy do tego celu użyć także maści ogrodniczej z dodatkiem np. startego czosnku, który ma właściwości bakteriobójcze i pozwoli ograniczyć dalszy rozwój choroby. W profilaktyce ważne jest usuwanie wszelkich pozostałości chorych owoców, pędów i liści, które mogą infekować kolejne rośliny i organy. Pod drzewami nie powinny pozostawać opadłe jesienią liście, bo są źródłem wielu chorób. Wiosną w okresie nabrzmiewania pąków, a także podczas kwitnienia profilaktycznie i leczniczo wykonujemy oprysk odpowiednim preparatem na bazie czosnku, pokrzywy, żywokostu.


Małgorzata Wyrzykowska
Zdjęcie: Małgorzata Wyrzykowska

Ten produkt może Ciebie zainteresować

Czapka z daszkiem – Tygodnik Poradnik Rolniczy

Czapka z daszkiem – Tygodnik Poradnik Rolniczy

Płacisz tylko

27,00 zł

Cena regularna 35,00 zł

SPRAWDŹ

Widziałeś już nasze video "Zakręcone Żniwa - Konkurs filmowy TPW"?

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody