Dzwonek Letnia promocja - Czytaj za 1 zł Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Jakie typy zarazy ziemniaków są najgroźniejsze?

Marek Kalinowski
Kategoria: Uprawa
Jakie typy zarazy ziemniaków są najgroźniejsze?
Uprawa Ziemniaki
Data publikacji 08.05.2020r.

Ostatnio przypominaliśmy najważniejsze informacje z biologii rozwoju zarazy ziemniaka. To najgroźniejsza choroba ziemniaka i nie trzeba nikogo przekonywać, że jej ograniczanie jest konieczne. Najważniejsza jest profilaktyka (niszczenie źródeł infekcji, podkiełkowywanie i pobudzanie sadzeniaków), ale i wiedza o sprawcy.

Pozostało 0% artykułu.
Więcej przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Masz już prenumeratę lub dostęp?

Możesz już teraz kupić dostęp do wszystkich treści lub do wybranego artykułu

Kup dostęp Kup ten artykuł za 3,69 zł Kup ten artykuł za 0 złpo wyrażeniu zgód

r e k l a m a

Jak pisaliśmy – zaraza ziemniaka zmienia się dzięki obecności dwóch typów kojarzeniowych (A1 i A2), rozmnaża się płciowo tworząc nowe agresywne rasy. Dziś właśnie o nowych rasach (szczepach), chociaż bardziej fachowym jest określenie nowych linii klonalnych zarazy.

Program Euroblight monitoruje zarazę ziemniaka

Czy nowe rasy zarazy występują w Polsce? Tak, jest to stwierdzane. Kto zajmuje się takimi badaniami? Zajmuje się tym istniejąca od 2013 r. sieć powołanych ekspertów z całej Europy (Polskę reprezentowała w tej organizacji znana plantatorom ziemniaka prof. Józefa Kapsa), a z wnioskami tych prac można zapoznać się na stronie internetowej programu monitorowania Euroblight. Ten program monitorowania zarazy ziemniaka został wdrożony w celu zwiększenia wiedzy na temat struktury populacji zarazy w Europie.

W każdym sezonie zbierane są w Europie i badane próbki zarazy ziemniaka w celu identyfikacji genotypu. W próbkach w okresie od 2013 r. do 2016 r. zidentyfikowano aż 18 linii klonalnych, z czego istotne znaczenie ma kilka najbardziej agresywnych i odpornych na niektóre substancje czynne fungicydów. Uspokajając rolników dodam, że w Polsce stwierdzano co prawda obecność nowych ras, ale sporadycznie i póki co nie mamy z zarazą tak wielkich problemów jak w krajach Europy Zachodniej.

Jeżeli zaraza pojawi się w ziemniakach wcześnie, przed zwarciem rzędów, to oznacza, że źródłem infekcji były oospory lub porażone bezobjawowo sadzeniaki
  • Jeżeli zaraza pojawi się w ziemniakach wcześnie, przed zwarciem rzędów, to oznacza, że źródłem infekcji były oospory lub porażone bezobjawowo sadzeniaki 

Odmiany zarazy ziemniaka

r e k l a m a

  • Blue-13 Od 2004 r. w Europie w zaawansowanych badaniach molekularnych z izolatów wyodrębnia się nowy genotyp Blue-13, czyli niebieski zwany superzarazą. Ta najbardziej rozpowszechniona w Europie nowa rasa zarazy ziemniaka powstała z typu kojarzeniowego A2. Ten genotyp zarazy ziemniaka spotyka się najczęściej w Belgi, Niemczech i Francji. Blue-13 stwierdzono też w kilku lokalizacjach w Polsce. Jego główną cechą jest wczesne pojawianie się i odporność na fungicydy zawierające metalaksyl, ale na szczęście Blue-13 jest wrażliwy na fungicyd zawierający substancje czynne o innych sposobach działania. Ten genotyp bardzo szybko przełamuje odporność genetyczną odmian.

  • Green-33 to kolejna nowa rasa zarazy ziemniaka w Europie, stwierdzona w 2009 r. i również powstała z typu kojarzeniowego A2. Ten genotyp został zidentyfikowany w Holandii i Danii i jest jeszcze bardziej agresywny niż superzaraza Blue-13. Również Green-33 stwierdzono w Polsce. Ten genotyp zarazy ziemniaka wykazuje odporność na fungicydy zawierające fluazynam, ale z informacji Euroblight wynika, że Green-33 zanika z powodu słabszego dostosowania do warunków środowiskowo-klimatycznych. Jego miejsce zajmuje nowy i również odporny na fluazynam zielony klon 37 o większych zdolnościach przystosowawczych.
  • Pink-6 to kolejna nowa rasa zarazy ziemniaka w Europie, ale powstała z typu kojarzeniowego A1. Póki co problem z tą rasą (nowym genotypem zarazy) ma tylko Wielka Brytania, w której genotyp Pink-6 zastąpił aż 80% całej populacji zarazy ziemniaka. Pink-6 izolowano również we Francji, ale w innych europejskich krajach jeszcze nie występuje. Obok wymienionych najstarszych (należy tu dodać ważną linię Orange-1 z typu kojarzeniowego A1) i najbardziej znanych ras (linii klonalnych) wszystkich obecnie obserwowanych w Europie jest ok. 18. Ta sytuacja zmienia się dynamicznie, bo wyodrębniane są nowe linie klonalne, a wcześniej poznane stare szczepy ze względów na słabe dostosowanie zanikają. Warto odwiedzić stronę: eurobligcht.net i przyjrzeć się bieżącym informacjom.

Objawy zarazy łodygowej

  • Objawy zarazy łodygowej 

Objawy zarazy ziemniaka można pomylić z innymi chorobami

O ograniczaniu zarazy w różnych fazach rozwoju ziemniaka będziemy informować na bieżąco. Na zakończenie przypomnę, że źródłem zarazy ziemniaka są oospory w glebie, sterty odpadowe, sąsiednie uprawy, porażone sadzeniaki, samosiewy w uprawach następczych. Pamiętajmy, że zaraza ziemniaka potrzebuje do zarodnikowania temperatury powietrza od 3–29°C (optimum 16–21°C), 12°C – do zakażania liści i łodyg przez zoospory, >18°C – do bezpośredniego kiełkowania zarodników konidialnych i zakażania przez strzępkę infekcyjną. Musi w tym czasie występować wysoka wilgotność względna powietrza. To najważniejszy warunek rozwoju zarazy ziemniaka.

Pamiętajmy, że objawy zarazy ziemniaka można pomylić z innymi chorobami. Objawy występują na bulwach, na liściach i na łodygach (zaraza łodygowa). O ile większość rolników przygląda się w ocenie liściom, to forma łodygowa jest groźniejsza. Zaraza na łodygach zaczyna się objawiać w miejscu wyrastania ogonka liściowego z łodygi lub na jej wierzchołku. Początkowo są to tłuste, brązowe, później brunatne plamy, które rozwijają się wzdłuż łodygi. Jeśli obejmą cały jej obwód dochodzi do przełamania łodygi, a przy wilgotnej pogodzie zarodnikowanie występuje na całej powierzchni nekrozy.

Z badań wynika, że zniszczenie przez zarazę 50–70% naci powoduje całkowite zatrzymanie przyrostu plonu ziemniaka. Celem ochrony przed zarazą jest wydłużenie okresu tuberyzacji ziemniaków jest przesunięcie w czasie tego krytycznego poziomu zniszczenia naci
  • Z badań wynika, że zniszczenie przez zarazę 50–70% naci powoduje całkowite zatrzymanie przyrostu plonu ziemniaka. Celem ochrony przed zarazą jest wydłużenie okresu tuberyzacji ziemniaków jest przesunięcie w czasie tego krytycznego poziomu zniszczenia naci

Marek Kalinowski
Zdjęcia: Marek Kalinowski

Ten produkt może Ciebie zainteresować

Rolnictwo precyzyjne od A do Z

Rolnictwo precyzyjne od A do Z

Płacisz tylko

25,00 zł

Cena regularna 50,00 zł

SPRAWDŹ

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody