r e k l a m a

Partner serwisu

Jakie warzywa oczyszczają glebę?

Uprawa wiadomości z branży
Data publikacji 24.04.2021r.

Jedną ze zdolności roślin jest fitoremiediacja, czyli pobieranie zanieczyszczeń, które znajdują się w glebie. Niektóre ośliny, które hodujemy we własnych ogródkach także mają taką możliwość. Jakie warzywa pomogą oczyścić glebę z zanieczyszczeń i metali ciężkich?

r e k l a m a

Na czym polega fitoremediacja?

Fitoremediacja jest metodą na naturalne „odtruwanie” środowiska za pomocą roślin. Proces ten jest długotrwały, ściśle powiązany z okresem wegetacyjnym, a także  z warunkami klimatycznymi.  Naturalne procesy oczyszczania wiążą się z dużą skutecznością, niewielkimi kosztami oraz niewielkimi nakładami sprzętowymi. Technologia fitoremediacji ma coraz większe zastosowanie w przywracaniu użyteczności np. terenów poprzemysłowych.

Co to są TZO?

TZO albo POPs znane inaczej jako trwałe zanieczyszczenia organiczne, to substancje organiczne, które po uwolnieniu do środowiska pozostają w nim w niezmienionym stanie, szybko i łatwo się rozprzestrzeniają, ulegają bioakumulacji w tkankach żywych oraz są toksyczne dla roślin i ziwerząt.

Do substancji, które gromadzą się w roślinach albo na ich powierzchni, należą
metale ciężkie, takie jak: ołów, kadm, miedź, cynk i antymon;
  • spaliny samochodowe
  • związki organiczne i wielopierścieniowe węglowodory oraz pyły zawieszone pochodzące
  • z spalania przydomowych śmieci.
Jedną z grup TZO są ksenobiotyki, czyli substancje które nie występują naturalnie w środowisku, takie jak: pestycydy, ścieki, leki.

Jakie warzywa pomagają w oczyszczaniu środowiska?

r e k l a m a

W naszych ogrodach właściwości fitoremediacyjne mają np. ogórek, dynia, cukinia, melon i arbuz. Usuwają one trwałe zanieczyszczenia organiczne pochodzące ze ścieków lub środków owadobójczych.

Badaniami nad fitoremediacją warzyw zajmują się naukowcy z Uniwersytetu Łódzkiego – dr hab. Magdalena Urbaniak oraz doktorantka Elżbieta Mierzejewska, które próbują opracować skuteczną i bezpieczną metodę oczyszczania gleby za pomocą roślin.

–  Zdolność dyniowatych do usuwania TZO (trwałe zanieczyszczenia organiczne) z gleby została potwierdzona w moich wcześniejszych badaniach. Uprawa cukinii w glebie wzbogaconej osadem ściekowym przez 5 tygodni obniża stężenie TZO w glebie o 37 % To przekłada się na zmniejszenie ogólnej toksyczności o 68 %. Bardzo podobnie wygląda to w przypadku zastosowania nasadzeń ogórka. – mówi dr hab. Magdalena Urbaniak z Katedry UNESCO Ekohydrologii i Ekologii Stosowanej.

Czy będzie możliwe spożywanie roślin gromadzących TOZ?

Biolożki podkreślają, że do tego istotne będzie regulowanie procesów molekularnych zachodzących podczas akumulacji zanieczyszczeń u roślin dyniowatych. Kontrola pobierania i akumulacji TOZ jest możliwa. Dr Urbaniak wyjaśnia, że dobrze sprawdzają się fungidycy oraz dodaje:  „(…) Dążymy do tego, żeby, w zależności od potrzeb, móc sterować tym procesem, a tym samym mieć wybór pomiędzy funkcją remediacyjną rośliny (czyli wykorzystaniem jej do usuwania zanieczyszczeń) lub funkcją konsumpcyjną, czyli produkcją bezpiecznych warzyw, które nie zawierają niebezpiecznych substancji”.

Jakie właściwości wykazują rośliny dyniowate?

Ten produkt może Ciebie zainteresować

Kamizelka damska - Tygodnik Poradnik Rolniczy

Kamizelka damska - Tygodnik Poradnik Rolniczy

Płacisz tylko

119,00 zł

Cena regularna 199,00 zł

SPRAWDŹ
Oprócz remediacji, dyniowate wydzielają do gleby tzw. eksudaty, czyli substancje pomocnicze wspomagające rozwój organizmów pożytecznych bytujących w ryzosferze oraz w korzeniu. Wspomniane mikroorganizmy zwiększają poziom kumulacji i degradacji zanieczyszczeń.

Temat i wstępne wyniki badań prowadzonych przez doktorantkę i jej promotorkę są ważne nie tylko w dalszych badaniach w tym temacie, ale i w praktyce rolniczej i w produkcji żywności.


Oprac. Natalia Marciniak-Musiał
Na podstawie: PAP - Nauka w Polsce
Zdjęcia: Pixabay

Widziałeś już nasze video "Jak obniżyć koszty nawożenie azotem – porady ekspertów"?

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody