Pogoda w ostatnich latach sprzyja uprawom jęczmienia ozimego, bo lekkie zimy pozwalają przetrwać mało odpornym na mróz plantacjom bez strat. Z drugiej strony długie i ciepłe jesienie wiążą się z silniejszą presją infekcji grzybowych.
Zarejestruj się, i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły. Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.
Dlaczego pierwsze zabiegi w jęczmieniu ozimym można wykonać już jesienią?
Jaka choroba jest najgroźniejsza dla jęczmienia ozimego ?
Jakie fungicydy są używane w gospodarstwie Pana Mariusza Molasa ?
r e k l a m a
Długa i ciepła jesień tworzy warunki korzystne dla rozwoju chorób grzybowych w zbożach. Szczególnie narażone na infekcje są plantacje jęczmienia ozimego, który wysiewany jest najwcześniej. Roślina ta podatna jest na porażenia m.in. chorobami takimi jak: rdza jęczmienia, plamistość siatkowa, rynchosporioza zbóż oraz mączniak prawdziwy zbóż i traw. Nic więc dziwnego, że rolnicy wysiewający jęczmień ozimy coraz częściej decydują się na ochronę plantacji od samego początku, nie czekając z pierwszymi zabiegami do wiosny.
Fungicyd ważny na jesień
Nie inaczej jest w gospodarstwie należącym do Mariusza Molasa, położonym w Zarzeczu i sąsiednich wsiach w pow. zamojskim. Uprawy są tu prowadzone na ponad 200 ha. Przeważają rędziny, gleby żyzne, ale ciężkie w uprawie. Wysiewany jest rzepak, pszenica, kukurydza, burak cukrowy i wspomniany już jęczmień ozimy.
– Rodzice mieli hektar ziemi, tak więc zaczynałem praktycznie od zera. Ten areał, na którym obecnie prowadzę uprawy zgromadziłem w okresie od 2008 roku– mówi plantator.
Wraz ze zmianami klimatu, zmienia się w jego gospodarstwie technologia ochrony zbóż, w tym jęczmienia. Najpierw, jak mówi pan Mariusz, już ładnych parę lat temu, w zbożach jesienią zaczął stosować herbicydy i insektycydy. Dwa lata temu dołączył zabieg fungicydowy.
– Od dwóch lat stosuję w jęczmieniu ozimym zabieg T0. Jesienie są coraz dłuższe, cieplejsze, a w efekcie porażenia grzybowe coraz większe– potwierdza plantator.
W bieżącym sezonie, podobnie jak w poprzednim, wykorzystał w zabiegu przeciw grzybom tebukonazol, czyli fungicyd o działaniu układowym z grupy triazoli.
– W ub. roku sprawdził się, zastosowałem go więc ponownie– wyjaśnia nasz rozmówca.
W pierwszych tygodniach po siewie przeprowadza też zabieg herbicydowy.
– Ten termin pozwala na znacznie skuteczniejsze radzenie sobie z chwastami w zbożach. Kto w ubiegłym, bardzo ciepłym sezonie, nie przeprowadził zabiegów herbicydowych w zbożach jesienią, miał potem potężne problemy z presją chwastów – mówi plantator, który w ub. sezonie, a także w bieżącym stosował w tym celu metrybuzynę i flufenacet. – Jestem zadowolony z efektów – stwierdza.
Mariusz Molas w tym roku po raz pierwszy postawił na jęczmień browarny
Największym zagrożeniem dla jęczmienia jest żółta karłowatość
r e k l a m a
Zabieg fungicydowy w jęczmieniu ozimym Mariusz Molas przeprowadza profilaktycznie, podobnie jak zabieg insektycydowy.
– Największym zagrożeniem w jęczmieniu jest żółta karłowatość– stwierdza rolnik.
Zabieg insektycydowy ma za zadanie zwalczenie wektora tej wirusowej choroby, czyli mszycy czeremchowo-zbożowej i mszycy zbożowej. Oprócz chemicznego zwalczania roznoszących wirusy szkodników warto pamiętać o dobrych praktykach rolniczych, czyli zwalczaniu samosiewów zbóż, będących żywicielami mszyc, a polegającym na wykonywaniu podorywek i ich pielęgnowaniu.
– Kilka lat temu w naszym rejonie wystąpił problem z żółtą karłowatością jęczmienia. Straciłem niewiele, ok. hektara, ale byli i tacy, którym wypadły całe plantacje – stwierdza nasz rozmówca.
Gdy 12 października odwiedziliśmy gospodarstwo w Zarzeczu, plantacja jęczmienia ozimego była już po wszystkich zaplanowanych na jesień zabiegach, a roślina znajdowała się w fazie krzewienia.
– Plantacja prezentuje się bardzo dobrze, od siewu ma cały czas zapewnioną wilgoć. Gdzieniegdzie widać jeszcze chwasty, powinny zniknąć po tym, jak w pełni zadziała substancja czynna herbicydu – ocenia rolnik.
Pan Mariusz jęczmień w swoim gospodarstwie uprawia od wielu lat. Były to zarówno odmiany konsumpcyjne, jak i paszowe, jare i ozime, więc doświadczeń z tym zbożem mu nie brakuje.
– To jest biznes pod chmurką, plony bywają więc różne. Były lata, gdy jęczmień sypał na poziomie 10 t/ha. W tym roku średni plon wyniósł 7 t/ha. Jak na generalnie słaby rok dla upraw w naszych okolicach nie ma co narzekać– stwierdza pan Mariusz.
Tej jesieni plantator z Zarzecza zasiał kwalifikowanym materiałem siewnym jęczmienia ozimego ok. 20 ha na stanowiskach po rzepakach. Siew został przeprowadzony w połowie września. W tym roku po raz pierwszy jest to odmiana browarna, wskazana i zakontraktowana przez słodownię.
– Dlatego w tym sezonie jęczmienia wysiałem mniej, niejako na próbę. Jeśli współpraca ze słodownią będzie się dobrze układać, to w kolejnym sezonie jęczmienia browarnego będzie w moim gospodarstwie więcej – wyjaśnia plantator.
Na polach w okolicach Zarzecza krzewi się odmiana Ida z hodowli KWS.
Jęczmień browarny należy siać gęściej niż pastewny. Rośliny ładnie się krzewią, nie brakuje im wilgoci
Jęczmień browarny potrzebuje mniej azotu
Jęczmień ozimy uprawiany w ramach kontraktu dla słodowni, to może być w najbliższych latach ciekawy kierunek produkcji. Przezimowaniu bez wypadów sprzyjają łagodne zimy. A wymagania odnośnie nawożenia azotem jęczmień browarny ma znacząco mniejsze niż np. jęczmień przeznaczony na pasze. Wynika to z tego, że od ilości azotu zależy zawartość białka w ziarnach. Jęczmień browarny powinien się charakteryzować zawartością na poziomie nie wyższym niż 11%.
– Jęczmień browarny potrzebuje też znacznie mniej azotu wiosną niż pszenice. To się przekłada na spore oszczędności– mówi Mariusz Molas.
– W przypadku uzyskania dobrej ceny w umowie ze słodownią, taka plantacja może być korzystniejsza ekonomicznie od pszenicy – ocenia plantator.
Rolnik, niezależnie od pogody, nie ma większych problemów z wjazdem jesienią w pole z zabiegami. – W przypadku rędzin nie tworzą się koleiny, najwyżej koła się zalepią – wyjaśnia
Krzysztof Janisławski Zdjęcia: Krzysztof Janisławski
Ten produkt może Ciebie zainteresować
Warzywa liściowe – najgroźniejsze choroby i szkodniki
Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć. Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.
Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić (szczegóły w Polityce Prywatności).
✕
Drogi Użytkowniku!
Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody
✕
Na co wyrażasz zgodę?
Przechodząc do serwisu poprzez: scrollowanie treści poza wyświetlanym u dołu strony komunikatem, klikanie w linki prowadzące do elementów serwisu, a także przez zamknięcie okna informacyjnego dotyczącego cookies i przetwarzania danych zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez PWR Sp. z o.o. i jej zaufanych partnerów w celach marketingowych, w tym na potrzeby wyświetlania reklam targetowanych, czyli dopasowanych do twoich zainteresowań.
O konieczności podjęcia decyzji dotyczących przetwarzania przez PWR i Zaufanych Partnerów Twoich danych i sposobach wyrażenia lub niewyrażenia zgody na ich przetwarzanie a także o użyciu plików Cookies i podobnych technologii w celu dopasowywać reklamy do Twoich zainteresowań i prowadzenia analityki stron naszych serwisów informujemy Cię u dołu stron na naszych serwisach do momentu podjęcia przez Ciebie decyzji dotyczących tych rozwiązań.
Brak wyrażonych zgód może skutkować większą liczbą reklam, wyświetlanych losowo, bez odniesienia do Twoich zainteresowań. Więcej informacji o plikach Cookies i podobnych technologiach oraz celach ich wykorzystania znajduje się Polityce Prywatności.
Podmioty odpowiadające za przetwarzanie Twoich danych to:
Administrator Danych, czyli Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (PWR) z siedzibą w Poznaniu przy ul. Metalowej 5 oraz nasi Zaufani Partnerzy, z którymi współpracujemy realizując nasze cele analityczne i marketingowe.
Jakie dane przetwarzamy?
Do danych tych należą: adres IP, adres URL żądania, nazwa domeny, identyfikator urządzenia, mobilny identyfikator reklamowy, typ przeglądarki, język przeglądarki, liczba kliknięć, ilość czasu spędzonego na poszczególnych stronach, data i godzina korzystania z Serwisu, typ i wersja systemu operacyjnego, rozdzielczość ekranu, dane zbierane w dziennikach serwera, a także inne podobne informacje.
Podstawy przetwarzania tych danych
a/ uzasadniony interes PWR, jakim jest prowadzenie działań marketingu własnego i podmiotów trzecich współpracujących z PWR, w tym dopasowywanie treści i reklam do Twoich zainteresowań, przeprowadzanie analiz dotyczących ruchu na stronach serwisu i ich funkcjonalności, a także zapewnienie bezpieczeństwa usług, możliwości dochodzenia praw i roszczeń, b/ wyrażona zgoda – na realizację działań marketingowych PWR i jej Zaufanych Partnerów-reklamodawców, polegających na dopasowaniu treści i reklam do Twoich zainteresowań
Prawa, z jakich możesz skorzystać w związku z przetwarzaniem Twoich danych to:
Prawo wycofania w dowolnym momencie udzielonej zgody na przetwarzanie danych osobowych. Wycofanie zgody nie ma wpływu na legalność działań w okresie, gdy zgoda była wyrażona. Prawo dostępu do własnych danych, do ich sprostowania, usuwania, prawo do przenoszenia danych, wyrażenia sprzeciwu, prawa do ograniczenia przetwarzania, a także z prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, którym jest Prezes Urzędu Ochrony Danych. (Szczegóły dostępne w Polityce Prywatności)
Dzięki Twojej zgodzie na przetwarzanie Twoich danych w celu targetowania przez PWR i Zaufanych Partnerów treści i reklam będziemy mogli ograniczyć ilość wyświetlanych reklam i prezentować Tobie tylko te, którymi możesz być zainteresowany. Takich wyborów musisz dokonać oddzielnie dla każdego urządzenia lub przeglądarki internetowej, z których korzystasz
Brak Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych w celu targetowania przez PWR i Zaufanych Partnerów treści i reklam nie daje nam możliwości ograniczenia treści i reklam do tych, które mogą Cię zainteresować. Reklamy nadal będą widoczne, będą wyświetlane losowo – bez uwzględniania Twoich zainteresowań. Rozwiązania techniczne uniemożliwiające w niektórych przeglądarkach zainstalowanie tzw. cookies trzeciorzędowego blokuje nam skuteczne wyłączenie dopasowywania reklam we wszystkich naszych serwisach. Najlepiej wyłącz dopasowywania reklam w każdym z naszych serwisów niezależnie. Jeśli korzystasz z różnych urządzeń i/lub przeglądarek, pamiętaj, że wyłączenie możliwości dopasowywania reklam w wybranej przeglądarce lub urządzeniu jest skuteczne tylko na nim. Dlatego takich wyborów musisz dokonać oddzielnie dla każdego urządzenia lub przeglądarki internetowej.
Zgoda/wycofanie zgody
1. W każdej chwili można wycofać zgodę na instalowanie cookies i podobnych technologii. Można to zrobić poprzez zmianę ustawień przeglądarki.
2. Aby wycofać zgodę na przetwarzanie danych osobowych do celów marketingowych w szczególności związanych z wyświetlaniem reklam targetowanych, należy skorzystać z poniższej opcji i w zależności od wyboru zaznaczyć (zgoda) lub odznaczyć (brak zgody) checkbox.