r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

Jesienne choroby zbóż - jak ochronić swoje uprawy?

Uprawa Zboża
Data publikacji 12.10.2018r.

Jesienna presja chorób zbóż ozimych zaczyna być w Polsce poważnym problemem. Dlaczego? Bo udział zbóż w strukturze zasiewów wielu gospodarstw wynosi nawet 75%, a zdaniem specjalistów, już po przekroczeniu granicy 60% znacznie narastają problemy z chorobami grzybowymi.

r e k l a m a

Z tych powodów w wielu gospodarstwach zaczęto wykonywać bardzo wczesne zabiegi wiosenne w tzw. terminie T0. W najcieplejszych rejonach kraju, zwłaszcza w jęczmieniu ozimym, wykonywane są zabiegi T0 nawet w okresie jesieni. Jedynym uzasadnieniem jesiennego zabiegu fungicydowego mogą być argumenty ekonomiczne i presja chorób przekraczająca próg szkodliwości.

Przed chemią agrotechnika

Najważniejsza jest chłodna ocena zagrożeń i w pierwszej kolejności wykorzystanie wszystkich innych metod zgodnie z zasadami integrowanej ochrony roślin. Zanim sięgniemy po środki chemiczne, zawsze warto podjąć inne działania agrotechniczne ograniczające presję chorób grzybowych. A jak mówią fachowcy – odporność zbóż na infekcje grzybowe w pewnym stopniu można zwiększyć np. poprzez nawożenie siarką. Siarka, która podobnie jak magnez jest makroelementem drugiego rzędu, wpływa pozytywnie na jakość ścian komórkowych. Badania wskazują też, że 1 kg siarki w niedoborze blokuje wykorzystanie 9–15 kg azotu, zaś na podstawie analiz prób glebowych można powiedzieć, że 50–70% polskich gleb charakteryzuje się niską bądź bardzo niską zawartością siarki.

Na presję jesiennych chorób wpływają sprzyjające grzybom warunki atmosferyczne, ale również błędy agrotechniczne. Korzystne warunki dla rozwoju grzybów stwarzają też resztki pożniwne niedokładnie przykryte uprawkami, samosiewy zbóż, chwasty i nieprawidłowe zmianowanie. Najbardziej zagrożone chorobami grzybowymi jesienią są zboża ozime siane wcześniej i w terminie optymalnym, lecz zbyt gęsto. Niestety, terminy siewu zbóż ozimych są w wielu gospodarstwach przyspieszane, choć na przekór tej modzie naukowcy uważają, że trzeba robić odwrotnie. Że z powodu wydłużających się jesieni i przy łagodnym przebiegu zim powinno się skorygować w Polsce zalecane dotychczas terminy siewu zbóż ozimych i opóźniać je w stosunku do dotychczasowych zaleceń.

Jesienne choroby

r e k l a m a

Szczególną uwagę na jesienne infekcje chorób należy zwrócić na plantacjach jęczmienia ozimego, ale też żyta i pszenic. Pierwsze objawy infekcji powodowanych przez sprawców chorób mogą pojawić się już w fazie wschodów zbóż ozimych. W tym czasie rośliny są szczególnie delikatne i wrażliwe. Najczęstszymi chorobami występującymi w zbożach ozimych już jesienią są: mączniak prawdziwy zbóż i traw, plamistość siatkowa jęczmienia i rdza jęczmienna.

Mączniak prawdziwy zbóż i traw pojawia się w warunkach naprzemiennie występujących wyższych temperatur i wilgotności oraz wiatru przenoszącego zarodniki. Głównym źródłem infekcji są samosiewy, chwasty jednoliścienne oraz resztki pożniwne. Chorobą, której sprawca jest najczęściej przenoszony przez ziarno oraz resztki pożniwne jest plamistość siatkowa jęczmienia. Charakterystycznym objawem jesiennego ataku są porażone siewki z brązowymi, siatkowatymi plamami. Rdza jęczmienna atakuje w warunkach ciepłej i wilgotnej jesień. Porażone rdzą rośliny są znacznie mniej mrozoodporne.



  • Pierwsze oznaki porażenia mączniakiem to jego pojedyncze, niewielkie poduszeczki, często słabo widoczne gołym okiem. Ocena progów szkodliwości wymaga systematycznego monitoringu i obserwacji roślin

Przy jesiennej pogodzie sprzyjającej rozwojowi roślin wymienione choroby można utrzymać w ryzach przez zastosowanie dobrej zaprawy, to znaczy zaprawy wieloskładnikowej, w której etykiecie rejestracyjnej wskazana jest skuteczność zwalczania wymienionych wcześniej chorób. Niektóre z najlepszych zapraw zapobiegają występowaniu w jęczmieniu plamistości siatkowej jęczmienia, rynchosporiozy i mączniaka prawdziwego, a w pszenicy septoriozy liści i mączniaka prawdziwego. Niestety, jak wskazują różne badania rynkowe, wiele plantacji obsiewanych jest albo ziarnem niezaprawionym, albo zaprawionym najtańszymi produktami jednoskładnikowymi.

Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 2 stron.

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody