r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

Krzem podnosi odporność roślin na susze i przymrozki

Uprawa Nawożenie
Data publikacji 13.12.2019r.

O pozytywnych skutkach stosowania krzemu naturalnego w rolnictwie mówił w LODR w Końskowoli (pow. puławski) dr Jan Golba z Perma-Guard Agro. Rolnicy mogli zapoznać się z jego doświadczeniami podczas konferencji „Zarządzanie żyznością gleby w gospodarstwie ekologicznym”.

r e k l a m a

Jan Golba od kilkunastu lat prowadzi certyfikowane gospodarstwo ekologiczne i reprezentuje firmę zajmującą się wprowadzaniem na rynek preparatów krzemowych. – To nie jest tak, że sam krzem załatwi wszystko. To gracz zespołowy, jest zwornikiem wielu różnych procesów – mówił o krzemie Jan Golba.

Zarządzanie żyznością gleby

Na konferencji w Końskowoli zaprezentowano  wiele zagadnień i działań poprawiających żyzność gleby. W rolnictwie ekologicznym, gdzie chemicznych metod ochrony roślin się nie używa, ma to szczególne znaczenie. Żyzna i tętniąca życiem gleba wspomagana naturalnymi produktami stwarza roślinom zdrową podstawę rozwoju. Przemyślane zarządzanie żyznością gleby znacznie redukuje zagrożenia ze strony chorób i szkodników roślin. Zarządzanie żyznością, to proces złożony opierający się m.in. na regeneracji gleby poprzez wapnowanie, podnoszenie zawartości materii organicznej przez dobry płodozmian i uprawę międzyplonów.  Te działania, a także stosowanie produktów np. z krzemem organicznym, wywierają korzystny wpływ na rozwój i zdrowotność roślin.

Krzem nie jest pierwiastkiem niezbędnym, ale korzystnym w rozwoju roślin i zaliczany jest do tzw. pierwiastków funkcjonalnych. Jego odziaływanie na rośliny jest ciągle badane, a z polskich badań wynika, że krzem  korzystnie wpływa na rozwój korzeni roślin uprawnych. Krzem poprzez usztywnienie  liści i łodyg roślin zwiększa ich odporność na porażenie przez patogeny chorobotwórcze i inwazję szkodników. Pierwiastek wzmaga syntezę barwników asymilacyjnych, co znajduje potwierdzenie w większej wydajności fotosyntezy i wpływa na szybszy rozwój i wigor  roślin.  Dzięki sztywniejszym  łodygom zmniejsza się wyleganie roślin oraz zwiększa odporność na stres wodny oraz niskie i wysokie temperatury...

Chcesz przeczytać cały artykuł?

Zakup dostęp do tego artykułu
3,69zł
/za artykuł 

Jeśli masz zakupioną prenumeratę dostęp do artykułu jest dostępny w ramach zakupionej prenumeraty. zaloguj się aby uzyskać dostep.

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody