Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za jedyne 12 zł Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Kukurydza ma to w genach: na pewnym etapie rozwoju sama się obroni przed szkodnikami

Marek Kalinowski
Kategoria: Uprawa Data: 07.06.2021
Kukurydza ma to w genach: na pewnym etapie rozwoju sama się obroni przed szkodnikami
Uprawa kukurydza
Data publikacji 07.06.2021r.

Niedawno przypominaliśmy biologię rozwoju omacnicy prosowianki, a w numerze 24. metody monitoringu jej nalotów na kukurydzę. Przy dużym nasileniu szkodnika jego zwalczanie w zaawansowanych fazach rozwoju kukurydzy jest konieczne, chociaż ze względów technicznych nie zawsze możliwe.

r e k l a m a

Warto w tym miejscu przypomnieć także fizjologię kukurydzy i pewien genetyczny mechanizm samoobrony przed omacnicą, polegający na wytwarzaniu naturalnej toksyny DIMBOA.

Czym charakteryzuje się DIMBOA?

W literaturze naukowej można znaleźć informacje, że ta słodka substancja kukurydziana (słodki smak młodych siewek kukurydzy przypisywany jest wysokiej koncentracji DIMBOA) zidentyfikowana w 1962 r. w kukurydzy jest obecna także w pszenicy i innych gatunkach jednoliściennych.

Substancja stanowi naturalną ochronę przed larwami omacnicy prosowianki, mszycami, a także przed grzybami i bakteriami. Niestety, wysokie stężenie DIMBOA w siewkach i młodych roślinach wraz z wiekiem kukurydzy zmniejsza się. W momencie, kiedy kukurydzę nalatuje omacnica prosowianka i po pewnym czasie zaczynają żerować wylęgnięte z jaj larwy, toksyna już nie działa efektywnie.

Z badań wykonanych w USA wynika, że tą naturalną toksynę zabójczą dla omacnicy prosowianki posiadają we wczesnych fazach wegetacji wszystkie odmiany kukurydzy. Niestety, jak wspomniałem ta odporność jest tymczasowa i wg badań występuje w roślinach kukurydzy do wysokość ok. 38 cm, czyli mniej więcej do fazy 6–8 liści.

Stonka uwielbia DIMBOA

r e k l a m a

Nazwa chemiczna tej substancji powodującej śmiertelność omacnicy prosowianki jest bardzo skomplikowania. DIMBOA to konkretnie 2,4-dihydroksy-7-metoksy-1,4-benzoksazyn-3-on. Warto do tej informacji dodać, że DIMBOA może tworzyć w rysosferze (warstwie korzeniowej kukurydzy) kompleksy z żelazem i zwiększać tym samym dostarczanie żelaza w kukurydzy. To korzystne, a z drugiej strony pomaga niestety namierzać kukurydzę innemu szkodnikowi – zachodniej kukurydzianej stonce korzeniowej. Larwy stonki wyspecjalizowały się, wykrywają kompleksy między DIMBOA a żelazem. Wykorzystują tę umiejętność do identyfikacji żywiciela (kukurydzy) i do żerowania.

Im więcej wiemy o fizjologii roślin, tym lepiej rozumiemy ich reakcję na różne czynniki. Informacje o DIMBOA są ciekawe, ale i bez większego znaczenia w ograniczaniu populacji omacnicy prosowianki. Jest jednak szansa, że być może ta naturalna toksyna będzie kiedyś wykorzystana, jako preparat biologiczny do ograniczania szkodników. Póki co, w ograniczaniu omacnicy musimy wykorzystać dostępne metody. A najważniejsza jest agrotechnika pożniwna (rozbijanie łodyg, a potem najlepiej orka), zmianowanie (unikanie monokultury), monitoring nalotów szkodnika, a po przekroczeniu progu szkodliwości ograniczanie metodami biologicznymi i chemicznymi.

Naturalna toksyna DIMBOA chroni kukurydzę przed omacnicą tylko we wczesnych fazach rozwoju roślin, mniej więcej do fazy 6–8 liści

  • Naturalna toksyna DIMBOA chroni kukurydzę przed omacnicą tylko we wczesnych fazach rozwoju roślin, mniej więcej do fazy 6–8 liści

Marek Kalinowski

Zdjęcia: Marek Kalinowski

Widziałeś już nasze video "Fotowoltaika w rolnictwie - debata ekspertów"?

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody