StoryEditorKukurydza

Kukurydza rośliną przyszłości. Produkuje 4-razy więcej tlenu niż las

23.11.2021., 11:11h
Polski Związek Producentów Kukurydzy prowadzi kampanię promocyjną dotyczącą wykorzystania ziarna kukurydzy i jego przetworów do celów spożywczych finansowaną ze środków Funduszu Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.
To kolejna edycja kampanii promujących kukurydzę, a obecny etap jest realizowany pod hasłem „Uprawa i wykorzystanie ziarna kukurydzy dla celów spożywczych”. Celem kampanii jest promocja uprawy, wykorzystania oraz spożycia kukurydzy w Polsce. Trzeba to robić, aby wykorzystać plony z rosnącego w Polsce areału uprawy kukurydzy (w tym roku przekroczył 1,7 mln ha).

Kukurydza uprawiana jest na całym świecie

Dotychczasowa realizacja kampanii promocyjnej odniosła wielki sukces. Spotkała się z dużym zainteresowaniem ze strony rolników (podczas bezpośrednich spotkań), konsumentów (podczas degustacji potraw z kukurydzy), jak również mediów i przedstawicieli instytucji takich jak Agencja Rynku Rolnego, Ośrodki Doradztwa Rolniczego i innych. PZPK obserwuje duży odzew ze strony odbiorców działań promocyjnych i dzielił się tymi informacjami na konferencji prasowej pod koniec października br. w Zespole Szkól Przemysłu Spożywczego w Poznaniu.
 
Kukurydza nie bez przesady nazywana jest rośliną przyszłości. Uprawiana jest na całym świecie, pod względem zasiewów znajduje się na trzecim miejscu w globalnych rankingach, a pod względem zbiorów – na pierwszym. Produkcja ziarna kukurydzy osiąga poziom 1,2 mld ton, co stanowi aż 40% produkcji ziarna wszystkich zbóż. Realne możliwości plonowania kukurydzy sięgają 15 ton ziarna lub 25 ton suchej masy całych roślin z 1 hektara. Ziarno kukurydzy można wykorzystać do wytwarzania pasz, produkcji artykułów spożywczych, wytwarzania energii odnawialnej, z możliwościami wykorzystania w przemyśle chemicznym, farmaceutycznym.
 
W 2012 roku łączny areał kukurydzy na ziarno i na kiszonkę w Polsce po raz pierwszy przekroczył 1 milion hektarów. Kukurydza z roku na rok zajmuje coraz ważniejsze miejsce w krajowej produkcji zbóż i w tym roku powierzchnia jej uprawy w Polsce przekroczyła 1,7 mln hektarów, z czego ponad 1 mln to uprawa na ziarno. Możliwości tej rośliny w Polsce wciąż nie są w pełni wykorzystane, a dotyczy to przede wszystkim niewielkiej konsumpcji przetworów z ziarna kukurydzy, w tym kukurydzy cukrowej, której spożywamy jedynie 0,5 kg na mieszkańca. W USA, gdzie kukurydza cukrowa jest „narodowych warzywem” jest to aż 12 kg na statystycznego mieszkańca.

W Polsce wykorzystanie ziarna kukurydzy na cele spożywcze i przemysłowe to niespełna 10% (na cele spożywcze wykorzystuje się około 400 tys. ton ziarna, to w przybliżeniu = ok. 70 tys. ha). Dla porównania, we Francji to ponad 20%, w Austrii ponad 30% i to główny powód, dla którego warto jest promować uprawę tej rośliny w naszym kraju
  • W Polsce wykorzystanie ziarna kukurydzy na cele spożywcze i przemysłowe to niespełna 10% (na cele spożywcze wykorzystuje się około 400 tys. ton ziarna, to w przybliżeniu = ok. 70 tys. ha). Dla porównania, we Francji to ponad 20%, w Austrii ponad 30% i to główny powód, dla którego warto jest promować uprawę tej rośliny w naszym kraju

Ziarno kukurydzy jest bogatym źródłem witamin

Działania promocyjne kampanii są skierowane do konsumentów i rolników. Wszystkim warto w tym miejscu powiedzieć, że ziarno kukurydzy, poza składnikami pokarmowymi, jak węglowodany, białko i tłuszcz, jest źródłem witamin (A, B1, B2, E, PP i C) i licznych minerałów (sód, potas, wapń, fosfor, żelazo, magnez, miedź, nikiel, cynk, chrom i selen). Szczególną wartość odżywczą i prozdrowotną kukurydzy przypisuje się obecności potasu i przeciwutleniaczy, witaminy E i selenu. Ten zestaw określa się jako wyjątkowy, gdyż selen ułatwia wchłanianie witaminy E i wzmaga jej działanie. Zdaniem naukowców selen, zwłaszcza w połączeniu z witaminą E, zmniejsza ryzyko wystąpienia aż 10 typów nowotworów. Witamina E (witamina młodości), zapobiega powstawaniu zmarszczek, pomaga w zachowaniu jędrnej skóry.
Do celów spożywczych są wykorzystywane przetwory, zarówno z przemiału ziarna na sucho, jak i na mokro (mąka, kasze, grys kukurydziany, a z nich: płatki kukurydziane, chrupki chleb, herbatniki, wafle). Przy okazji uzyskuje się też cenny olej kukurydziany.

Atutem brak glutenu

  • Najważniejszą zaletą produktów wytworzonych na bazie mąki i kasz kukurydzianych jest brak glutenu, co umożliwia ich zastosowanie w żywieniu osób chorych na celiakię, czyli trwałą nietolerancję tego białka.
  • Najwięcej substancji odżywczych zawiera ziarno kukurydzy cukrowej. Może ona być spożywana w kolbach na świeżo lub po krótkotrwałym gotowaniu. Kukurydza cukrowa zawiera w dużej ilości cukry proste. Jest ona źródłem energii, witamin, mikroelementów i błonnika regulującego pracę przewodu pokarmowego.
  • Ziarno kukurydzy pękającej służy natomiast do wytwarzania popcornu. Jest to produkt o wysokiej zawartości białka, a także licznych mikroelementów i witamin, w tym również składników prozdrowotnych.
 
Marek Kalinowski
Zdjęcie: Marek Kalinowski

Oprac. Natalia Marciniak-Musiał na podstawie artykułu Marka Kalinowskiego pt. Rośnie areał i możliwości wykorzystania ziarna, który ukazał się w Tygodniku Poradniku Rolniczym 47/2021 na str. 14.  Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na TPR: Zamów prenumeratę.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
18. kwiecień 2024 21:29