r e k l a m a

Partner serwisu

Mieszanki owsa i wyki - jak uzyskać dodatkowe białko z pola?

Uprawa Owies
Data publikacji 02.05.2020r.

W ostatnich suchych latach mamy duży problem z trawami, poczynając od ich wysiewu, poprzez cały okres wegetacji, bo o ile jeden pokos jest dobry, to drugiego nie ma prawie wcale, bo nie popadało. Poza tym jakość koszonych traw i zawartość w nich białka pozostawia wiele do życzenia. Przy układaniu dawki dla wysokowydajnego stada bydła każdy gram tańszego białka pozyskanego z własnego gospodarstwa ma znaczenie i wpływa na rentowność.

Zarejestruj się, i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Kazimierz Więcko, hodowca bydła mlecznego z powiatu mrągowskiego, wciąż szuka najbardziej optymalnego wariantu, bo przy stadzie liczącym prawie 300 sztuk bydła, potrzeby są duże i wydatków nie brakuje. Hodowca zadowolony jest z lucerny, którą uprawia od czterech lat, 25 ha w czystym siewie. – Przy suszach daje sobie radę doskonale, co roku zbieram 4 pokosy. Pierwszy pokos idzie razem z trawami w silos, układam wszystko warstwami, a kolejne pokosy robię w baloty – wyjaśnia rozmówca.

Owies ma niewielkie wymagania co do jakości gleby

Podpatrywałem uprawę mieszanki owsa z wyką u znajomego hodowcy, który siał ją najczęściej na słabszych glebach, na dzierżawach, które miał na krótki czas i w które nie chciał inwestować. Nawet plon miał dobry, bo zbierał na ziarno średnio ok. 5 t z hektara – opowiada Kazimierz Więcko. Wyka ma wiotką łodygę i w czystym siewie jest podatna na wyleganie. Ale jeżeli wysiejemy ją w mieszance, to zboże będzie rośliną podporową. Owies ma niewielkie wymagania co do jakości gleby. Urośnie i na glebach o odczynie kwaśnym, i na obojętnym. Jest odporny na niskie temperatury.

Mam nadzieję, że moja mieszanka nie będzie atakowana przez choroby grzybowe, bo w korzeniach owsa wytwarzany jest alkaloid, hamujący rozwój chorób podsuszkowych. Mieszanka, którą podpatrywałem była mniej zachwaszczona, niż np. bobowate w czystym siewie – dodaje rozmówca.

Przez niedobory opadów w ostatnich latach z trawami są coraz większe problemy. Lepiej spisuje się lucerna, a od tego roku testowana będzie mieszanka owsa z wyką
  • Przez niedobory opadów w ostatnich latach z trawami są coraz większe problemy. Lepiej spisuje się lucerna, a od tego roku testowana będzie mieszanka owsa z wyką

Podczas siewów zauważalny brak wilgoci

r e k l a m a

Mieszanki roślin strączkowych ze zbożami z reguły dobrze wykorzystują warunki siedliskowe. Właściciel gospodarstwa 25 marca wysiał mieszankę na glebach IV i V klasy, o uregulowanym pH. – W mieszance wysiałem 60 proc. owsa i 40 proc. wyki w sumie około 220 kg/ha. Celowo zwiększyłem obsadę, bo sieję taką mieszankę pierwszy raz po ponad 20 latach, więc wolę mieć pewność, że będę miał co zbierać, nawet jak część roślin nie wykiełkuje lub wypadnie – wyjaśnia rozmówca. W rejonach wilgotniejszych eksperci zalecają, by udział wyki był mniejszy np. 60 – 70 kg wyki + 80 kg owsa, a w rejonach suchych, wyki powinno być w mieszance więcej np. 90 kg wyki + 50 kg owsa. 

Podczas siewów już było widać, że brakuje wilgoci, na tym terenie mamy co roku ten sam problem, omijają nas deszcze, ale mam nadzieję, że deszcze będą pojawiały się w fazie kwitnienia i wytwarzania strąków, kiedy wyka potrzebuje najwięcej wody – mówi Kazimierz Więcko.

Potrzeby nawozowe mieszanki są niewielkie, rolnik zastosował nawóz wieloskładnikowy NPK 8:20:30 w dawce 200 kg/ha. Zboża, które rosną w mieszance z bobowatymi korzystają z azotu asymilowanego przez bakterie brodawkowe. Dzięki temu można ograniczyć dawkę azotu – ok. 20 kg N/ha, które poszło w postaci nawozu wieloskładnikowego w zupełności wystarczy. Opracowania naukowe podają, że wyka wysiana z owsem, pobiera dzięki bakteriom 53 kg azotu atmosferycznego (w przeliczeniu na 1 ha), co stanowi 90 proc. jej zapotrzebowania. Sama agrotechnika jest dość prosta. – Jesienią zastosowałem obornik, później była orka zimowa. Po orce poszła brona, następnie agregatem siewnym zasiałem. Bardzo ważne jest przywałowanie zasiewu zapewniające odpowiednie podsiąkanie wody – wyjaśnia rolnik.

Kazimierz Więcko szuka dobrego białka dla krów i upraw dobrze sprawdzających się w warunkach suszy
  • Kazimierz Więcko szuka dobrego białka dla krów i upraw dobrze sprawdzających się w warunkach suszy

Owies jest wartościowym dodatkiem do paszowozu

Mieszankę owsa i wyki można zbierać jako materiał zielony lub na ziarno. Hodowca zamierza zbierać ziarno, następnie młócić i dodawać do paszowozu.Termin zbioru pasuje mi idealnie, bo będzie już po żniwach zbożowych, a przed zbiorem kukurydzy – uśmiecha się hodowca. Żywieniowiec współpracujący z gospodarstwem zakładał, że rolnik powinien uzyskać plon o około 18-procentowym udziale białka. Jeżeli tak to rzeczywiście wyjdzie, to będzie interesujące alternatywne rozwiązanie na słabsze gleby.

Owies jest wartościowym dodatkiem jeżeli chodzi o bydło, bo jest w nim najwięcej naturalnej witaminy E, bardzo dużo tłuszczu i owies ma najdłuższe włókno. Daje to dobry stosunek włókna do skrobi i nie powoduje przykwaszania krów. Mamy wysoką wydajność, więc dajemy dużo skrobi w postaci innych zbóż i wówczas owies dodatkowo buforuje nam zwierzę, więc to jest taki superdodatek – podkreśla Barbara Sucharska, doradca żywieniowy z firmy Supros. – Wyka jest trochę niedoceniana i trochę boimy się jej, bo kiedyś kojarzona była z wysoką zawartością związków cyjanogennych, które dawały gorzki smak. Trzeba pamiętać o tym, że mamy postęp hodowlany i zawartość substancji antyżywieniowych w nasionach nowych odmian wyki jest znikoma.

Od siewu minęły ponad 3 tygodnie, na polu jeszcze nic nie wschodzi. Wiosenna pogoda na północnym-wschodzie Polski jest, jak na razie mało sprzyjająca, sucho, zimno, nocne przymrozki do - 70 C. Właściciel gospodarstwa w Bożej Wólce zaprasza nas na lustrację pola w kolejnych etapach wzrostu mieszanki. Dodatkowo deklaruje, że po zbiorze wykonane będą badania na zawartość białka i sprawdzona zostanie ogólna wartość paszowa mieszanki pod kątem żywienia bydła.

Zobaczymy jak to będzie, sam jestem ciekawy co mi z tego wyjdzie, ponad 20 lat temu też siałem wykę z owsem, wykę z gorczycą, ale to były całkiem inne odmiany.Prowadząc gospodarstwo trzeba wciąż szukać i próbować innych rozwiązań i to niekoniecznie nowych. W tej chwili wracamy do wielu starych, zapomnianych roślin i upraw, ale w nowej odsłonie – podsumowuje Kazimierz Więcko.


Dr inż. Monika Kopaczel-Radziulewicz 
Zdjęcia: Dr inż. Monika Kopaczel-Radziulewicz 

Ten produkt może Ciebie zainteresować

Użytki zielone – mistrzowski plon i jakość

Użytki zielone – mistrzowski plon i jakość

Płacisz tylko

25,00 zł

Cena regularna 50,00 zł

SPRAWDŹ

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody