StoryEditorSzkodniki

Mszyce infekują uprawy. Z jakim gatunkiem masz do czynienia?

18.09.2019., 10:09h
Mszyce powodują może niewielkie uszkodzenia mechaniczne, ale ich prawdziwa szkodliwość związana jest z roznoszeniem chorób wirusowych. Im cieplejsze są lata, tym populacja mszyc i przede wszystkim ilość tzw. mszyc infekcyjnych gwałtownie rośnie. To duże niebezpieczeństwo dla zbóż ozimych i rzepaku. Z uwagi na zagrożenie zbóż ozimych wirusem żółtej karłowatości jęczmienia przypomnimy dziś jak mszyce stają się infekcyjne i biologię najważniejszych gatunków będących wektorami wirusów.

Mszyca czeremchowo-zbożowa zabarwiona w tonacji oliwkowobrunatnej jest najliczniej występującym gatunkiem zasiedlającym wszystkie zboża i kukurydzę. Mszyca zbożowa zabarwiona w tonacji zielonej z wyraźnie ciemnymi syfonami, to drugi gatunek pod względem liczebności notowany w zbożach, preferujący górne partie roślin i kłosy. Trzecim pod względem liczebności w zbożach gatunkiem jest mszyca różano-trawowa.

Mszyce giną dopiero przy minus 6°C 

Szkodliwość mszyc jest wynikiem szczególnych przystosowań środowiskowych, przejawiających się m.in. szybkim tempem rozwoju kolejnych pokoleń oraz zdolnością migracji. Mszyce są owadami wrażliwymi na bodźce środowiskowe, szczególnie na temperaturę. U mszycy czeremchowo-zbożowej zaobserwowano zmiany w rozwoju indukowane wysokimi temperaturami. W okresie jesieni mszyce nie powracają na czeremchę, przelatują w tym czasie na rośliny jednoliścienne (żerując na trawach, także na kukurydzy i prawdopodobnie pobierają wirusy), by powrócić ostatecznie na wschodzące oziminy. Dochodzi wówczas często do zawirusowania młodych siewek zbóż, a długa i ciepła jesień sprzyja rozprzestrzenianiu się mszyc, a...

Pozostało 85% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. kwiecień 2024 10:57