StoryEditorwiadomości z branży

Odżywcze białko rzepaku – czy będzie produkowane na równi z białkiem sojowym?

19.06.2021., 12:06h
Czy białko rzepakowe wyprodukowane w łódzkim Bionanoparku będzie w stanie zmienić branżę spożywczą? Czym się różni od białka rzepakowego dostępnego do tej pory?

Zdaniem producentów, biotechnologicznej firmy NapiFeryn BioTech, która swoje laboratorium ma w łódzkim Bionanoparku, pozyskiwane przez nich białko rzepakowe cechuje się niezwykłymi wartościami odżywczymi i może zmienić zarówno branżę spożywczą, jak i dietę ludzi. Firma zapewnia, że ich białko rzepakowe będzie doskonałym substytutem dla produktów pochodzenia zwierzęcego.

Dlaczego do tej pory nie dało się wyprodukować jadalnego białka rzepakowego?

Głównym czynnikiem do tej pory hamującą rozwój produkcji białka rzepakowego był jego gorzki smak. Dlatego nie miało ono szans na większe zajęcie niszy na rynku. Jednakże firma NapiFeryn BioTech opracowała i opatentowała nową technologię, unikalną na skalę światową, która eliminuje ten problem. Swoje patenty pozyskiwania biomasy rzepakowej NapiFeryn BioTech ma już w m.in. Rosji i w USA, gdzie rzepak jest uprawiany na dużą skalę.

Jaką przewagę nad soją ma rzepak?

Jak zauważa prezes NapiFeryn BioTech Magdalena Kozłowska, zasadniczą przewagą uprawy rzepaku nad uprawą soi jest fakt, że nie trzeba go importować, ponieważ jest uprawiany lokalnie. Dodatkowo w procesie produkcji białka rzepakowego wykorzystuje się pozostałości po jego tłoczeniu na olej, dzięki czemu nie trzeba zwiększać areału upraw. To też realnie przyczynia się do działań bardziej przyjaznych naturze, gdyż produkcja powoduje mniej zanieczyszczeń niż jest to w przypadku białka zwierzęcego.

Dzięki temu, że białko jest produkowane w postaci izolatu, jest ono pełnowartościowe. Zawiera niską zawartość tłuszczu i cukrów, optymalny skład aminokwasów. W tej formie białko rzepakowe jest łatwo przyswajalne, lekkostrawne, smaczne. Po prostu zdrowe i uznane przez UE za bezpieczne.

Prototypowa linia produkcujna izolatu i koncentratu

Produkcja w skali komercyjnej odbywa się we wspomnianym Bionanoparku. Obecnie funkcjonuje też tam prototypowa linia produkcyjna izolatu białkowego i koncentratu białkowo-błonnikowego, które są w fazie testów przedkomercyjnych. Produkty NapiFeryn BioTech będą mogły być wykorzystywane w produkcji:

  • pieczywa, makaronów,
  • słodyczy,
  • napojów,
  • sosów, wegańskich zamienników mięsa,
  • batonów proteinowych.

Koncerny branży spożywczej zainteresowane technologią, będą mogły ją nabywać w formie licencji. Pani Prezes uważa, że zyskają na tym nie tylko największe marki spożywcze, ale i lokalne firmy.
Surowcem nie trzeba się martwić, ponieważ rzepak to najczęściej uprawiana roślina oleista w Polsce, średnio ok. 2,2-3,2 mln ton rocznie.

Kiedy znajdziemy na półkach żywność ekologiczną na bazie białka rzepaku?

Szefowie start-up‘u uważają, że produkty oparte na białku rzepakowym będą w powszechnej sprzedaży już za 2-3 lata. A koszty jego produkcji będą porównywalne z pozyskiwaniem białka z soi. Aby wyjść naprzeciw potrzebom konsumentów, spółka opracowała przepisy dla wegan, które zawierają w swoim składzie białko rzepakowe.

Bionanopark to park naukowo-technologicznym z atrakcyjną ofertą badawczą, inwestycyjną oraz inkubacyjną skierowaną do firm i instytucji działających w obszarze zaawansowanych technologii.

Badania i rozwój spółki są finansowane w ramach funduszy z programu Horizon 2020.

Oprac. Natalia Marciniak-Musiał

Artykuł na podstawie artykułu PAP.

Zdjęcie: Pixabay

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. kwiecień 2024 23:48