Dzwonek Letnia promocja - Czytaj za 1 zł Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Odżywcze białko rzepaku – czy będzie produkowane na równi z białkiem sojowym?

Natalia Marciniak-Musiał
Kategoria: Uprawa
Odżywcze białko rzepaku – czy będzie produkowane na równi z białkiem sojowym?
Uprawa wiadomości z branży
Data publikacji 21.06.2021r.

Czy białko rzepakowe wyprodukowane w łódzkim Bionanoparku będzie w stanie zmienić branżę spożywczą? Czym się różni od białka rzepakowego dostępnego do tej pory?

r e k l a m a

Zdaniem producentów, biotechnologicznej firmy NapiFeryn BioTech, która swoje laboratorium ma w łódzkim Bionanoparku, pozyskiwane przez nich białko rzepakowe cechuje się niezwykłymi wartościami odżywczymi i może zmienić zarówno branżę spożywczą, jak i dietę ludzi. Firma zapewnia, że ich białko rzepakowe będzie doskonałym substytutem dla produktów pochodzenia zwierzęcego.

Dlaczego do tej pory nie dało się wyprodukować jadalnego białka rzepakowego?

Głównym czynnikiem do tej pory hamującą rozwój produkcji białka rzepakowego był jego gorzki smak. Dlatego nie miało ono szans na większe zajęcie niszy na rynku. Jednakże firma NapiFeryn BioTech opracowała i opatentowała nową technologię, unikalną na skalę światową, która eliminuje ten problem. Swoje patenty pozyskiwania biomasy rzepakowej NapiFeryn BioTech ma już w m.in. Rosji i w USA, gdzie rzepak jest uprawiany na dużą skalę.

Jaką przewagę nad soją ma rzepak?

Jak zauważa prezes NapiFeryn BioTech Magdalena Kozłowska, zasadniczą przewagą uprawy rzepaku nad uprawą soi jest fakt, że nie trzeba go importować, ponieważ jest uprawiany lokalnie. Dodatkowo w procesie produkcji białka rzepakowego wykorzystuje się pozostałości po jego tłoczeniu na olej, dzięki czemu nie trzeba zwiększać areału upraw. To też realnie przyczynia się do działań bardziej przyjaznych naturze, gdyż produkcja powoduje mniej zanieczyszczeń niż jest to w przypadku białka zwierzęcego.

Dzięki temu, że białko jest produkowane w postaci izolatu, jest ono pełnowartościowe. Zawiera niską zawartość tłuszczu i cukrów, optymalny skład aminokwasów. W tej formie białko rzepakowe jest łatwo przyswajalne, lekkostrawne, smaczne. Po prostu zdrowe i uznane przez UE za bezpieczne.

Prototypowa linia produkcujna izolatu i koncentratu

Produkcja w skali komercyjnej odbywa się we wspomnianym Bionanoparku. Obecnie funkcjonuje też tam prototypowa linia produkcyjna izolatu białkowego i koncentratu białkowo-błonnikowego, które są w fazie testów przedkomercyjnych. Produkty NapiFeryn BioTech będą mogły być wykorzystywane w produkcji:

  • pieczywa, makaronów,
  • słodyczy,
  • napojów,
  • sosów, wegańskich zamienników mięsa,
  • batonów proteinowych.

Koncerny branży spożywczej zainteresowane technologią, będą mogły ją nabywać w formie licencji. Pani Prezes uważa, że zyskają na tym nie tylko największe marki spożywcze, ale i lokalne firmy.
Surowcem nie trzeba się martwić, ponieważ rzepak to najczęściej uprawiana roślina oleista w Polsce, średnio ok. 2,2-3,2 mln ton rocznie.

Kiedy znajdziemy na półkach żywność ekologiczną na bazie białka rzepaku?

Szefowie start-up'u uważają, że produkty oparte na białku rzepakowym będą w powszechnej sprzedaży już za 2-3 lata. A koszty jego produkcji będą porównywalne z pozyskiwaniem białka z soi. Aby wyjść naprzeciw potrzebom konsumentów, spółka opracowała przepisy dla wegan, które zawierają w swoim składzie białko rzepakowe.

Bionanopark to park naukowo-technologicznym z atrakcyjną ofertą badawczą, inwestycyjną oraz inkubacyjną skierowaną do firm i instytucji działających w obszarze zaawansowanych technologii.

Badania i rozwój spółki są finansowane w ramach funduszy z programu Horizon 2020.

Oprac. Natalia Marciniak-Musiał

Artykuł na podstawie artykułu PAP.

Zdjęcie: Pixabay

r e k l a m a

Widziałeś już nasze video "Dlaczego Czesław Lang został rolnikiem i zaczął prowadzić gospodarstwo ekologiczne?"?

r e k l a m a

r e k l a m a

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody