r e k l a m a

Partner serwisu

Oliwnik wielokwiatowy – zalety, odmiany, uprawa

Uprawa Pozostałe rośliny
Data publikacji 15.12.2019r.

Gumi lub goumi, pod taką nazwą można również spotkać tę ciekawą roślinę sadowniczą. Jeszcze nie jest rozpowszechniona w naszym kraju, ale może niebawem znajdzie zastosowanie, szczególnie w uprawach ekologicznych.

Zarejestruj się, i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Uprawia się go z powodzeniem za naszą wschodnią granicą, a także w Stanach Zjednoczonych, gdzie jest ceniony ze względu na walory zdrowotne owoców, które zawierają substancje o właściwościach przeciwnowotworowych. Są również źródłem wielu witamin, mikroelementów, aminokwasów i związków fenolowych. Do zalet przemawiających za jego uprawą, warto dodać, że jest to roślina miododajna, czyli dobra do nasadzeń w pobliżu pasiek.

Doskonała jest również do tworzenia żywopłotów, obsadzania kwater roślin sadowniczych, szczególnie z roślinami wrażliwymi na wiatry i spadki temperatur. Jak podają niektóre źródła, pierwsze badania nad tą rośliną zostały prowadzone ponad 20 lat temu na UWM w Olsztynie. Były lata, gdy kwiaty oliwnika przemarzały, lecz w innych latach krzewy obficie kwitły i równie obficie owocowały. Niestety, nie jest to gatunek mrozoodporny i podczas mroźnych zim może przemarzać. Jest zatem wskazane uprawiać go w cieplejszych rejonach kraju, a w rejonach chłodniejszych, w pierwszych 2–3 latach, zabezpieczać owijając słomą lub włókniną.

Charakterystyka gatunku

r e k l a m a

Oliwnik tworzy wysoki krzew lub niewielkie drzewko, dorastające do 2–3 m wysokości, o eliptycznych ciemnozielonych liściach na wierzchu i srebrzystobiałych od spodu, utrzymujące się do późnej jesieni. Ma ażurową koronę ze zwisającymi pędami, uginających się pod ciężarem gęsto oblepionych owoców, w smaku przypominających czerwoną porzeczkę. Krzew zakwita na przełomie kwietnia i maja, ew. w czerwcu, obsypując się gęsto kremowymi, rurkowatymi kwiatami, wydzielającymi piękny, intensywny zapach, który w dni bezwietrzne rozchodzi się na przestrzeni wielu metrów. W miejscu kwiatów zawiązują się owoce, które dojrzewają w sierpniu, wrześniu i mogą pozostawać na krzewie ponad miesiąc. Mają słodko-kwaskowaty smak, są mięsiste i osiągają ok. 2 cm średnicy i 1,5 cm długości.

Jakie stanowisko pod uprawę?

Jest to gatunek szybko rosnący, szczególnie, gdy ma zapewnione dobre warunki, czyli pod jego uprawę przeznaczymy glebę żyzną, przepuszczalną. Oliwnik dobrze rośnie na glebie o pH 5,5–7,0. Warto wziąć również pod uwagę, że ma on zdolność, podobnie jak rośliny motylkowe, wiązania wolny azot z powietrza, czyli niejako sam się nawozi azotem, co wpływa również korzystnie na rośliny uprawiane w jego bliskim sąsiedztwie. Pod rośliny wykopmy dołek o średnicy 50 cm i głębokości ok. 50 cm, do którego nasypmy mieszankę gleby żyznej, kompostu i słabej w równych proporcjach, na start dla oliwnika będzie to dobre podłoże, a w miarę wzrostu i rozwoju, poradzi sobie już z gorszą glebą. Roślinę sadzimy na tę samą głębokość jak rosła w szkółce lub doniczce. Sadzonki z odkrytymi korzeniami sadzimy wiosną, z osłoniętymi można sadzić przez cały sezon w rozstawie 4x2 m. Ważne również, by pod rośliny wybierać stanowisko dobrze nasłonecznione. W półcieniu owoce mają gorszy smak.

Jaką odmianę wybrać?

Ten produkt może Ciebie zainteresować

Uprawa porzeczek

Uprawa porzeczek

Płacisz tylko

8,00 zł

Cena regularna 10,00 zł

SPRAWDŹ
Do uprawy można polecić odmianę Sweet Scarlet, która najwcześniej dojrzewa, bo w połowie czerwca. Owoce utrzymują się na gałęziach przez ok. 4 tyg. po czym opadają. Jako że jest to odmiana obcopylna, do zawiązania owoców wymaga zapylacza, czyli drugiej odmiany. Może być nią np. SSP, której owoce dojrzewają w pierwszej połowie lipca i utrzymują się na krzewie przez ok. 2 miesiące. Z czasem zasychają, marszczą się jak rodzynki i nabierają jeszcze lepszego smaku.

Oliwnik owocujący
  • Oliwnik owocujący
Małgorzata Wyrzykowska
Zdjęcia: Szkółka Carya

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody