Dzwonek Letnia promocja - Czytaj za 1 zł Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Parch zwykły ziemniaka – jak odmiany są odporne?

Marek Kalinowski
Kategoria: Uprawa
Parch zwykły ziemniaka – jak odmiany są odporne?
Uprawa Ziemniaki
Data publikacji 16.06.2020r.

Parch zwykły ziemniaka ma preferencje odmianowe. Potrafi wystąpić, jak pokazuje historia, w dużym nasileniu w całym kraju. Tak było np. w 2014 r. i w każdym ciepłym suchym sezonie. Jakie odmiany mają wysoką odporność na parcha?

Pozostało 0% artykułu.
Więcej przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Masz już prenumeratę lub dostęp?

Możesz już teraz kupić dostęp do wszystkich treści lub do wybranego artykułu

Kup dostęp Kup ten artykuł za 3,69 zł Kup ten artykuł za 0 złpo wyrażeniu zgód

r e k l a m a

Agrofagowi, którego sprawcą są bakterie z rodzaju Streptomyces, sprzyjają słabe, piaszczyste gleby i przede wszystkim suche i ciepłe stanowiska. Przy niedoborze opadów ma się dobrze również na mocniejszych glebach. Rozwojowi parcha zwykłego sprzyjają gleby alkaliczne, zwłaszcza świeżo zwapnowane, jednak bakteria infekuje w dość szerokim zakresie pH gleby od 5,2 do 8,0. Rozwojowi parcha sprzyja też stosowanie nierozłożonego, słomiastego obornika.

Źródłem bakterii powodujących parcha są resztki wcześniej uprawianych ziemniaków

To wszystko powoduje nasilenie występowania choroby, ale czynnikiem decydującym o silnej  infekcji są przede wszystkim niedobory wody w okresie wytwarzania bulw (tuberyzacji). Źródłem saprofitycznych bakterii powodujących parcha zwykłego są resztki po wcześniej uprawianych ziemniakach, chore bulwy i gleba. Bakteria najlepiej rozwija się w czasie wiązania bulw przez ziemniaki, kiedy jest sucho i temperatura powietrza sięga 30 st. C.

Bakterie wnikają do bulwy przez przetchlinki, aparaty szparkowe oraz młodą, niewykształconą skórkę. Bulwy reagują tworzeniem bariery wokół uszkodzeń (warstw korka). Jeżeli bariera zostanie przełamana, to wytwarzane są kolejne warstwy dopóki penetracja bulwy przez bakterie nie zostanie zahamowana.

Choroba rozwija się na rosnących bulwach

r e k l a m a

Objawy choroby występują przede wszystkim na bulwach. W porażonych miejscach na skórce tworzą się początkowo jasnobrązowe, potem ciemniejące różnej wielkości plamy, zmieniające się z czasem w utwory przypominające „wrzody”, które w zależności od dominującego gatunku sprawcy mogą być płaskie, zagłębione i wypukłe. W związku z tym wyróżnia się formę parcha zwykłego: płaską, wklęsłą lub wypukłą. Jeden z gatunków bakterii może powodować także formę siatkowatą parcha. 

Choroba rozwija się na rosnących bulwach, a jej szkodliwość polega przede wszystkim na obniżaniu wartości konsumpcyjnej porażonych bulw, które nie nadają się do bezpośredniego spożycia i przetwórstwa. Parch zwykły obniża jakość  bulw i estetykę. Chociaż choroba nie rozwija się w okresie przechowywania, to bulwy porażone brzydko wyglądają i gorzej się przechowują, bo szybciej tracą przez uszkodzoną skórkę wodę.

Parch zwykły powodowany przez bakterie z rodzaju Streptomyces może objawiać się płaskimi, wklęsłymi lub wypukłymi wrzodami na skórce
  • Parch zwykły powodowany przez bakterie z rodzaju Streptomyces może objawiać się płaskimi, wklęsłymi lub wypukłymi wrzodami na skórce

Nawadnianie powstrzymuje chorobę

W profilaktyce przeciwko występowaniu parcha zwykłego najważniejsza jest szeroko rozumiana agrotechnika. Chorobę ograniczy prawidłowe zmianowanie (uprawa gorczycy, łubinu i wyki jako przedplonu) i stosowanie zdrowego materiału sadzeniakowego. Nie w każdym gospodarstwie istnieje możliwość nawadniania plantacji, ale to ważna wskazówka zapobiegania rozwojowi parcha. Przez nawadnianie plantacji ziemniaków w krytycznym dla porażenia okresie tuberyzacji i dodatkowo przez doraźne obniżanie pH gleby poprzez stosowanie nawozów fizjologicznie kwaśnych, można pozbyć się problemu parcha zwykłego.

Na glebach lekkich w celu ograniczenia choroby trzeba uprawiać odmiany o podwyższonej odporności. Zalecane jest też stosowanie 4–5-letnich przerw w uprawie ziemniaka (wpływa na obniżenie populacji patogenu w glebie) i wapnowanie stanowisk, ale tak, aby odczyn pH nie obniżał się gwałtownie (najlepsze wapno węglanowe). W ograniczaniu parcha zwykłego bardzo pomocne są mikroelementy, takie jak  miedź, bor i szczególnie mangan.

Odmiany mniej podatne na parcha

Ten produkt może Ciebie zainteresować

Uprawa porzeczek

Uprawa porzeczek

Płacisz tylko

8,00 zł

Cena regularna 10,00 zł

SPRAWDŹ
Skutecznym w ograniczaniu parcha zwykłego czynnikiem agrotechnicznym jest dobór i uprawa odmian o podwyższonej odporności, zwłaszcza na stanowiskach lekkich, na glebach piaszczystych i ciepłych. Odmiany ziemniaka różnią się podatnością na choroby, w tym na parcha zwykłego. Przyjmuje się, że odmianami odpornymi na daną chorobę są te, które wg COBORU mają przypisaną danej cesze ocenę 8 i wyżej w skali 9-stopniowej.

Z odmian jadalnych bardzo wczesnych najbardziej odpornymi na parcha zwykłego (ocena co najmniej 8 w skali 9-stopniowej) ma:
  • Miłek
  • Velox. 

W grupie odmian jadalnych wczesnych odporność na parcha na takim poziomie mają odmiany:
  • Aruba,
  • Bellarosa,
  • Bila,
  • Gwiazda,
  • Vineta,
  • Owacja,
  • Ignacy.
W grupie odmian średnio wczesnych odpornymi na parcha zwykłego są:
  • Stasia,
  • Tetyda,
  • Satina,
  • Oberon,
  • Promyk,
  • VR 808,
  • Roxana,
  • Jurata,
  • Asterix. 
W grupie odmian średnio późnych odporność powyżej 8 ma:
  • Gustaw,
  • Niagara.


Marek Kalinowski
Zdjęcie: Marek Kalinowski

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody